Spis treści
7 produktów, od których powinniśmy stronić w sezonie grillowym (i poza nim)
Grill to niepowtarzalna atmosfera i smak, do którego tęsknimy wiele miesięcy. Co zrobić, żeby grilowanie było nie tylko smaczne i przyjemne, ale też zdrowe?
Najlepiej unikać niektórych produktów i wybierać zdrowsze wersje. Pamiętajmy, że im więcej zdrowej, pełnowartościowej żywności jest w naszej diecie, tym mniej toksyn spożywamy, a dzięki temu jesteśmy zdrowsi i lepiej się czujemy.
Jak zdrowo grillować?
Jak majówka, to musi być grill. Co zrobić, żeby grillowanie było zdrowe? Warto się do tego odpowiednio przygotować.
- Czystość – czysty grill to podstawa zdrowego grillowania. Przed położeniem na rusz jedzenia, należy go wyczyścić przy pomocy druciaka i wytrzeć ściereczką.
- Ostrożność – lepiej grillować dania dłużej, niż doprowadzić do ich spalenia i dostania się do nich rakotwórczych substancji. Pamiętajmy też o separowaniu surowego mięsa, drobiu i owoców morza od warzyw i innych produktów.
- Marynowanie – marynowanie potraw przed gotowaniem ogranicza powstawanie potencjalnych czynników rakotwórczych. Istnieje wiele przepisów na zdrowe marynaty, które nadadzą im wyjątkowy smak.
- Równowaga między mięsem a warzywami i owocami – grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. Na grillu lądują też warzywa, owoce, grzyby — warto mieszać te produkty i przeplatać ze sobą. Będzie jeszcze smaczniej i zdrowiej.