Spis treści
Dania z grilla mogą być częścią diety
Dania z grilla cenimy za wyjątkowy smak z nutą dymu. Jedzenie jest jeszcze bardziej atrakcyjne, gdy przyrządzamy je samodzielnie na świeżym powietrzu. Niestety, potrawy przygotowane na ruszcie nie należą do polecanych w lekkim i zdrowym jadłospisie. Tak jednak być nie musi, bo grillować można na różne sposoby. Dzięki temu pyszne barbecue będzie mogło pojawiać się w diecie częściej.
Zobacz w naszej galerii, co zrobić, by uzyskać zdrowsze i jeszcze smaczniejsze dania z grilla.
Czy potrawy z grilla są zdrowe?
Jedzenie z grilla nie należy do zdrowych, a istnieją dwa główne powody tej sytuacji:
- Produkty przyrządzane na grillu zawierają rakotwórcze związki powstające w nich pod wpływem wysokiej temperatury, jak i pochodzące z dymu. Należą do nich zwłaszcza wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HCAs).
- Na grillu pieczone są głównie tłuste mięsa, takie jak karkówka czy żeberka, a co gorsza – kiełbasy i inne peklowane produkty. W celu zachowania ich różowego koloru i ochrony przed zepsuciem do ich produkcji stosuje się azotyn sodu, który łatwo przekształca się rakotwórczych nitrozamin.
By unikać szkodliwych związków, warto ograniczyć kontakt żywności z dymem poprzez zmianę techniki grillowania czy wybór urządzenia elektrycznego, zastąpić wędliny niezbyt tłustym mięsem oraz nie przypalać jedzenia – a oprócz tego stosować dodatkowe skuteczne patenty.
Zobacz najlepsze sposoby na zdrowsze dania z grilla. Te metody są polecane przez dietetyków!