Spis treści
Jakie warzywa na grilla?
Na grillu warto piec nie tylko mięso czy rybę, ale także warzywa, które nie wymagają zbyt długiej obróbki cieplnej. Dobrze jest przy tym wybrać kilka różnych ich rodzajów, by dorzucając je do mięsa czy ryby uzyskać kompletny posiłek.
Z powodzeniem można też urządzić ucztę złożoną z samych grillowanych warzyw i grzybów, a także owoców. Na pewno doceni je każdy wegetarianin czy weganin. By dobrze upiekły się na ruszcie, warto zachować odpowiednie czasy uch przebywania na ruszcie.
Zobacz w naszej galerii, jakie warzywa można grillować – i przez ile minut
Jak piec produkty roślinne na ruszcie? Sposoby na grillowane warzywa
Do wyboru mamy naprawdę wiele różnych gatunków warzyw. Niektóre produkty można przy tym piec na różne sposoby. Do tych najczęściej wykorzystywanych należy grillowanie:
- w całości – tak można piec np. bakłażana, niezbyt dojrzałe pomidory, mniejsze papryki, ziemniaki (po nakłuciu od góry, by ze środka mogła wydostać się para wodna), a także np. kukurydzę czy szparagi,
- w połówkach lub grubych plastrach – tak warto piec bezpośrednio na ruszcie np. cukinie, cebule czy bakłażany,
- na tacce – naczynie przewodzące ciepło, ale zatrzymujące soki, będzie niezbędne w przypadku intensywnie wydzielających je warzyw, zwłaszcza w drobniejszych kawałkach, oraz takich, które mogą się rozpaść, jak np. pomidory w połówkach, kostki cukinii czy pieczarki,
- w folii aluminiowej – zastąpi tackę, osłoni delikatniejsze warzywa przed zbyt wysoką temperaturą, zmniejszając ryzyko przypalenia, a także pomoże upiec produkty we własnej wilgoci (na parze), jeśli zostaną nią owinięte,
- na patyczkach do szaszłyków – w ten sposób można przygotować gotowy zestaw warzyw z małych ich kawałków. Co ważne, patyczki drewniane należy uprzednio namoczyć w wodzie, ponieważ w przeciwnym razie mogą się spalić.
Czym przyprawić warzywa na grilla?
Warzywa na grilla warto doprawić przed pieczeniem, smarując je marynatą lub mieszając kawałki z jej dodatkiem i wstawiając do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Zwłaszcza w przypadku warzyw pokrojonych czy obranych ze skóryki można też użyć miksu suchych przypraw do nacierania.
Marynata zapewni to nie tylko wyjątkowy smak grillowanych warzyw. Za sprawą dodatków takich jak zioła, przyprawy korzenne, sok z cytryny czy piwo, zmniejszy ilość szkodliwych związków powstających w jedzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Trzeba tylko pamiętać, by przed wrzuceniem na ruszt trzeba usunąć z produktów nadmiar marynaty, a zwłaszcza jej łatwo palące się składniki.