Spis treści
Czy nalewka jest dobra na przeziębienie?
Nalewka z przypraw korzennych, owoców i roślin leczniczych to środek, który może wspomagać leczenie przeziębienia i grypy. W tej postaci można dostarczyć do organizmu skoncentrowaną dawkę wspierających go substancji, które łagodzą objawy, stymulują układ odpornościowy i ułatwiają zwalczanie patogenów.
Nalewka to nazwa wyciągu z roślin leczniczych, uzyskiwanego z dodatkiem alkoholu i wody. Użycie spirytusu i/lub wódki jest przy tym konieczne: etanol umożliwia przejście do roztworu wielu cennych związków, które nie są rozpuszczalne w wodzie, a do tego działa konserwująco.
Zobacz w naszej galerii, które nalewki są najbardziej polecane przy przeziębieniu. Warto wybrać właśnie te rodzaje!
Należy jednak pamiętać, że jako napój alkoholowy nalewka powinna być spożywana w małych porcjach i z umiarem, ponieważ w nadmiarze może utrudniać zdrowienie. Nadmiar alkoholu hamuje aktywność układu immunologicznego, dlatego warto trzymać się dawek zalecanych w przepisach czy przez producenta danego przetworu. Warto też wybierać opcje o niżej zawartości cukru, a nawet bez niego, by ograniczyć niekorzystne efekty przyjęcia zbyt dużej ilości.
Przy kuracji nalewką należy uwzględnić także przeciwwskazania ogólne (ciąża, karmienie piersią, niepełnoletność, stosowanie leków wchodzących w interakcje z etanolem), jak i szczególne, dotyczące użytych surowców.
„Domowa” nalewka na przeziębienia: z czosnku, propolisu, anginki
Dobra nalewka na przeziębienie może powstać z tego, co mamy w domu. Do najskuteczniejszych produktów zwalczających infekcje oddechowe należy zwłaszcza czosnek, który jest podstawą nalewki tybetańskiej.
Przeciwgrypowym składnikiem dobrym na nalewkę jest także propolis, czyli kit pszczeli. To substancja zawierająca żywice i woski, stosowana przez owady do odkażania ula. Jego antybiotyczne właściwości pomoże wydobyć domowa nalewka propolisowa albo gotowy wyciąg alkoholowy bez cukru znany jako propolis w kroplach. Na objawy zakażeń układu oddechowego pomaga ponadto nalewka bursztynowa, którą również łatwiej kupić w sklepie lub aptece niż robić samodzielnie.
Wiele osób może hodować na oknie geranium, czyli popularną anginkę. Również tę roślinę można wykorzystać do przygotowania leczniczej nalewki anginkowej o właściwościach m.in. odkażającym, lekko znieczulającym i rozkurczowym.
Popularnym składnikiem przeciwwirusowym i wspomagającym układ odpornościowy jest także miód pszczeli. Warto stosować go w nalewkach leczniczych zamiast cukru, a także przyrządzić domową miodówkę.
Nalewki korzenne na przeziębienie. Zrobisz je z imbiru, kardamonu czy pieprzu
Skuteczna nalewka na przeziębienie to często ta przygotowana z przypraw korzennych. Wynika to z ich właściwości zwalczających zapalenie i zarazki, związanych z zawartością związków aromatycznych i antyoksydantów. Popularne lecznicze przetwory, które wspomagają leczenie infekcji oddechowych, to nalewka z kurkumy. Spokrewnione z imbirem kłącze działa jak antybiotyk, środek przeciwzapalny i lek immunostymulujący.
Inne aromatyczne nalewki z przypraw, które działają rozgrzewająco i przeciwbólowo, to nalewka z kardamonu, jak również cynamonówka oraz nalewka z gałki muszkatołowej.
Warto sięgnąć także po przyprawy pikantne, które powodują przekrwienie błon śluzowych i pomagają łagodzić ich ból oraz inne objawy zapalne. Rozgrzewająco i dezynfekująco działa nie tylko pieprzówka, bo również nalewka z papryczek chili.
Można też postawić na właściwości mieszanki przypraw. Nalewka korzenna ma swoim składzie cynamon, goździki, anyż gwiaździsty, wanilia, gałka muszkatołowa, kardamon, a do tego sok z pomarańczy i miód.
Nalewki owocowe na przeziębienie to nie tylko ta z malin
Do najpopularniejszych nalewek na przeziębienie należy na pewno nalewka z malin. Wynika to z właściwości przeciwzapalnych owoców, które działają też lekko napotnie. Zawierają m.in. witaminę C i salicylany, czyli analogiczne związki, co te w aspirynie.
Nalewkę z malin na przeziębienie można przygotować nawet zimą, używając owoców mrożonych. Szczególnie polecane są owoce niebieskofioletowe. Dzięki bogactwu witaminy C i barwników antocyjanowych nalewka z aronii, a także nalewka z czarnej porzeczki to skuteczne wspomaganie leczenia infekcji.
Nawet bardziej polecane są słabiej dostępne owoce dzikie. Nalewka z owoców czarnego bzu, jak również dereniówka, nalewka z dzikiej róży czy nalewka z rokitnika mogą być przygotowane z zapasów owoców z zamrażarki; takie nalewki można także kupić.
Lecznicza nalewka na przeziębienie dobrze wyjdzie także z owoców cytrusowych. Cytrynówka (albo likier limoncello) oraz najlepiej działająca grejpfrutówka mają w swoim składzie skórki tych owoców. Stanowią one źródło olejków eterycznych, które szczególnie skutecznie zwalczają wirusy i bakterie.
W przypadku przeziębienia sprawdzi się ponadto nalewka z kwiatów czarnego bzu, a także nalewka owoców pigwy czy borówki amerykańskiej.
Jaka nalewka na kaszel?
Przeziębienie i inne wirusowe zakażenia górnych dróg oddechowych często przebiegają z uporczywym kaszlem. Pomóc mogą nie tylko leki chemiczne, ale też właśnie lecznicze nalewki. Wiele z nich można kupić przy tym w aptece jako wyciąg alkoholowy.
Przy kaszlu mokrym polecana jest nalewka z pędów sosny albo z przyrostów innych iglaków, np. świerku czy jodły, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Gdy w drogach oddechowych zalega wydzielina, można też sięgnąć po nalewkę z tymianku albo z oregano.
Natomiast przy kaszlu suchym, gdy wydzieliny jest za mało, a śluzówka staje się sucha i podrażniona, warto sięgnąć po nalewkę z porostu islandzkiego, którą można zrobić w domu. Inną popularną nalewką na kaszel suchy, ale także mokry, jest nalewka z kwiatów lipy.