Spis treści
Nalewka z oregano – wypróbuj prosty przepis
Oregano to popularna nazwa lebiodki pospolitej (Origanum vulgare) nazywanej również dzikim majerankiem. W Polsce jest to popularna roślina, którą można spotkać dziko rosnącą, ale można ją również uprawiać w ogrodzie lub na parapecie. Nalewkę z oregano najlepiej jest przygotować ze świeżego ziela, które należy zbierać na początku okresu kwitnienia, a więc w okolicy lipca i sierpnia. W okresie zimowym do przygotowania nalewki z lebiodki można użyć również suszonego oregano.
Składniki:
- 1 szklanka ziela oregano (świeżego lub suszonego),
- 500 ml alkoholu 40 proc. obj. alk.
Jak zrobić nalewkę z oregano?
- Oregano umieścić w wyparzonym słoju.
- Zalać alkoholem, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok. 1 miesiąc.
- Co jakiś czas wstrząsnąć słojem, aby ułatwić macerację.
- Po wyznaczonym czasie przecedzić i rozlać do szklanych butelek.
Dawkowanie nalewki z lebiodki
Nalewkę z oregano w celach leczniczych należy spożywać po 5-10 ml 1-2 razy dziennie. Warto stosować ją w czasie infekcji górnych dróg oddechowych oraz dróg moczowych, a także w przypadku niestrawności, biegunek, wzdęć oraz jako środek przeciwpasożytniczy.
Właściwości zdrowotne nalewki z oregano
Oregano, czyli lebiodka pospolita (Origanum vulgare) to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. W Polsce oregano jest rośliną pospolitą rosnącą dziko oraz uprawianą w ogrodach i doniczkach. Surowcem zielarskim jest ziele lebiodki.
Głównym składnikiem oregano jest olejek eteryczny, w tym tymol, karwakrol, limonen, fenol, terpinen, ocymen, beta-bisabolen, p-cymen, linalol. Ziele lebiodki zawiera również fenolokwasy (rozmarynowy, kawowy, chlorogenowy, cynamonowy), flawonoidy (luteolina, apigenina, diosmetyna), fitosterole, garbniki, triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy).
W zielu lebiodki znajdziemy także witaminy takie jak witamina C, K, z grupy B, karoten (prowitamina A) oraz wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i potas.
Oregano wykazuje właściwości:
- wzmacniające,
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- odkażające,
- przeciwutleniające,
- wykrztuśne,
- rozkurczowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwpasożytnicze,
- przeciwskurczowe,
- przeciwbólowe,
- napotne,
- żółciopędne,
- moczopędne,
- rozgrzewające.
Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z oregano?
Oregano wykazuje bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki i tym samym zmniejsza stres oksydacyjny, działa przeciwzapalnie, wpływa na opóźnienie procesów starzenia oraz wzmacnia odporność. Zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób serca i układu krążenia oraz nowotworów.
Lebiodka ma także bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwwirusowe oraz przeciwpasożytnicze, co sprawia, że hamuje rozwój bakterii takich jak Escherichia coli czy Helicobacter pylori. Dzięki temu zapobiega rozwojowi m.in. wrzodów żołądka, a także zwalcza zatrucia pokarmowe. Działa także przeciwgrzybiczo, sprawdzi się więc w leczeniu drożdżycy spowodowanej przez grzyby z rodzaju Candida. Wspomaga również trawienie, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a także pobudza wydzielanie żółci.
Oregano wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, rozgrzewa i wzmacnia odporność. Nalewkę można więc stosować w czasie zapalenia oskrzeli i gardła, zapalenia zatok, kaszlu i kataru. Działa napotnie, przeciwbólowo i wykrztuśnie, ułatwia rozrzedzanie zalegającej wydzieliny. Nalewką można także nacierać bolące mięśnie i stawy.
Olejek z oregano odkaża i dezynfekuje jamę ustną, sprawdzi się więc w leczeniu chorób przyzębia, zapaleniu dziąseł i jamy ustnej, a nawet łagodzeniu bólu zębów.
Lebiodka wykazuje również działanie uspokajające, kojące nerwy i stres oraz poprawiające nastrój i działające przeciwdepresyjnie. Mogą ją także stosować kobiety w celu wywołania opóźniającej się miesiączki, ponieważ usprawnia krążenie krwi oraz działa rozkurczowo. Należy się jednak wcześniej upewnić, czy opóźnienie okresu nie jest spowodowane ciążą, ponieważ oregano, a tym bardziej nalewki nie powinny stosować kobiety w ciąży.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z oregano
Ze względu na zawartość alkoholu nalewki z lebiodki nie mogą stosować dzieci i młodzież do 18. roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nalewka nie jest również zalecana w przypadku osób z chorobami:
- nerek,
- wątroby,
- pęcherzyka żółciowego,
- jelit,
- chorobą niedokrwienną serca,
- chorobą alkoholową,
- alergią na alkohol lub jego nietolerancją.
Nalewki oraz ziela lebiodki nie powinny stosować również osoby z niskim ciśnieniem oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy. Nie jest ona polecana także osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi i kobietom w czasie menstruacji, ponieważ może wzmagać krwawienie i doprowadzić do krwotoku.