Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność. Uspokaja i wspomaga trawienie. Wypróbuj przepis

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Nalewka z gałki muszkatołowej przyda się szczególnie zimą. Rozgrzeje, uspokoi i złagodzi objawy przeziębienia, a także ból stawów i mięśni. Należy jednak stosować ją ostrożnie, ponieważ gałka muszkatołowa w zbyt dużych ilościach działa jak narkotyk. Zobacz, jak zrobić nalewkę muszkatołową i jak ją bezpiecznie dawkować oraz kto nie może jej spożywać.

Spis treści

Nalewka z gałki muszkatołowej. Wypróbuj przepis

Do zrobienia nalewki najlepiej wykorzystać całą gałkę muszkatołową i zetrzeć ją samodzielnie. Przyprawa szybko wietrzeje, dlatego lepiej nie kupować jej w gotowej, sproszkowanej formie.

Nalewka z gałki muszkatołowej i gałka muszkatołowa
Nalewka z gałki muszkatołowej jest smaczna i aromatyczna. Jednak należy pamiętać, aby stosować ją ostrożnie, ponieważ w większych dawkach ma działanie narkotyczne. Andrii Pohranychnyi/gettyimages.com

Składniki:

  • 1 gałka muszkatołowa,
  • 500 ml wody,
  • 500 ml spirytusu 90-95 proc. zaw. alk.,
  • 2 łyżki miodu,
  • 20 g rodzynek.

Jak przygotować nalewkę z gałki muszkatołowej?

  1. Do przegotowanej, ciepłej wody dodaj miód. Pamiętaj, żeby woda miała poniżej 40 st. C, ponieważ w wyższej temperaturze miód straci swoje właściwości.
  2. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce i wsyp do czystego, wyparzonego słoika.
  3. Do słoika z gałką wlej spirytus i syrop miodowy.
  4. Wymieszaj i odstaw słój na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
  5. Co kilka dni wstrząśnij słojem.
  6. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i rozlej do butelek.
  7. Do każdej wrzuć kilka rodzynek. Możesz je wcześniej namoczyć w koniaku.
  8. Do nalewki można dodać cynamon, goździki lub wanilię.
    Stosować po 20 ml 1-2 razy dziennie. Można rozcieńczać w wodzie lub herbacie.
Aromatyczna korzenna nalewka na odporność i migreny. Wypróbuj ten przepis

Aromatyczna korzenna nalewka na odporność i migreny. Wypróbuj ten przepis

Przyprawy korzenne to bogate źródło cennych składników pozytywnie wpływających na kondycję niemal całego organizmu. Nalewka korzenna przyrządzona na ich bazie może wspierać leczenie m.in. infekcji, ni...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Właściwości zdrowotne nalewki z gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa (Myristica officinalis) powstaje po wysuszeniu i starciu na drobny proszek nasion muszkatołowca. Przyprawa pochodzi z Wysp Korzennych wchodzących w skład Archipelagu Malajskiego, gdzie rosną drzewa muszkatołowca. Pestka pokryta jest czerwoną osnówką nazywaną macis, buzdyganem lub kwiatem muszkatołowym, z której również wytwarza się przyprawę.

Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność

W gałce muszkatołowej znajdują się przede wszystkim substancje oleiste takie jak olejek eteryczny i masło muszkatołowe. Inne składniki przyprawy to węglowodany, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, pektyny, białko, błonnik, witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, cynk, wapń, fosfor, sód.

Nalewka z gałki muszkatołowej działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nalewkę w niewielkich ilościach można stosować wspomagająco podczas infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Działa przeciwbólowo, łagodzi stan zapalny, zmniejsza gorączkę, wspomaga odporność. Zawarte w niej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Wspiera także układ krążenia, obniża ryzyko rozwoju zakrzepicy i miażdżycy.

Pumpkin spice latte w wersji light. Jak przygotować ten rozgrzewający napój?

Pumpkin spice latte w wersji light. Jak przygotować ten rozgrzewający napój?

Pumpkin spice latte to aromatyczna kawa dyniowa, która zyskuje coraz większą popularność. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że wykazuje właściwości prozdrowotne i działa antyoksydacyjnie, przeciwza...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Nalewka muszkatołowa na trawienie i ból stawów

Gałka muszkatołowa wspomaga także trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie. Zwalcza niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Nalewka z gałki muszkatołowej uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Wspiera także pracę mózgu, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Należy ją jednak przyjmować w niewielkich dawkach, ponieważ większe ilości działają toksycznie i halucynogennie.

Czytaj też: Kawa z tym dodatkiem odchudza, zwiększa libido i odmładza. To przyprawa idealna na jesień. Dodaj szczyptę do porannej kawy

Nalewka bez dodatku miodu i rodzynek może również służyć do nacierania bolących stawów i mięśni, działa przeciwreumatycznie i odkażająco. Jak podaje dr Henryk Różański olejek gałki muszkatołowej „wykazuje aktywność przeciwbólową silniejszą niż diklofenak, czy ketoprofen”.

Tej aromatycznej nalewki możesz wypić tylko 15 kropel dziennie!

Tej aromatycznej nalewki możesz wypić tylko 15 kropel dziennie!

Nalewka cynamonowa to aromatyczny i smaczny trunek, który można przygotować o każdej porze roku. Jej działanie przyda się w szczególności w okresie jesienno-zimowych zachorowań na grypę, przeziębienie...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Przeciwwskazania do spożycia gałki muszkatołowej

Ze względu na zawartą w gałce muszkatołowej mirystycynę, która działa psychoaktywnie należy ostrożnie stosować nalewkę. Nie przekraczać zalecanej dawki. Działanie halucynogenne występuje przy spożyciu od 6 do 30 gramów sproszkowanej gałki muszkatołowej. Przedawkowanie może wywoływać omamy wzrokowe i powodować pobudzenie, euforię, a równocześnie zaburzenia orientacji, stany lękowe i poczucie zagrożenia.

Ze względu na zawartość alkoholu nalewki nie powinny stosować dzieci i młodzież do 18. roku życia oraz matki karmiące piersią. Kobiety w ciąży nie mogą przyjmować zarówno nalewki, jak i samej gałki muszkatołowej, ponieważ może ona spowodować poronienie lub wywołać ciężkie wady u płodu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia