Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność. Uspokaja i wspomaga trawienie. Wypróbuj przepis

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Nalewka z gałki muszkatołowej przyda się szczególnie zimą. Rozgrzeje, uspokoi i złagodzi objawy przeziębienia, a także ból stawów i mięśni. Należy jednak stosować ją ostrożnie, ponieważ gałka muszkatołowa w zbyt dużych ilościach działa jak narkotyk. Zobacz, jak zrobić nalewkę muszkatołową i jak ją bezpiecznie dawkować oraz kto nie może jej spożywać.

Spis treści

Nalewka z gałki muszkatołowej. Wypróbuj przepis

Do zrobienia nalewki najlepiej wykorzystać całą gałkę muszkatołową i zetrzeć ją samodzielnie. Przyprawa szybko wietrzeje, dlatego lepiej nie kupować jej w gotowej, sproszkowanej formie.

Nalewka z gałki muszkatołowej i gałka muszkatołowa
Nalewka z gałki muszkatołowej jest smaczna i aromatyczna. Jednak należy pamiętać, aby stosować ją ostrożnie, ponieważ w większych dawkach ma działanie narkotyczne. Andrii Pohranychnyi/gettyimages.com

Składniki:

  • 1 gałka muszkatołowa,
  • 500 ml wody,
  • 500 ml spirytusu 90-95 proc. zaw. alk.,
  • 2 łyżki miodu,
  • 20 g rodzynek.

Jak przygotować nalewkę z gałki muszkatołowej?

  1. Do przegotowanej, ciepłej wody dodaj miód. Pamiętaj, żeby woda miała poniżej 40 st. C, ponieważ w wyższej temperaturze miód straci swoje właściwości.
  2. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce i wsyp do czystego, wyparzonego słoika.
  3. Do słoika z gałką wlej spirytus i syrop miodowy.
  4. Wymieszaj i odstaw słój na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
  5. Co kilka dni wstrząśnij słojem.
  6. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i rozlej do butelek.
  7. Do każdej wrzuć kilka rodzynek. Możesz je wcześniej namoczyć w koniaku.
  8. Do nalewki można dodać cynamon, goździki lub wanilię.
    Stosować po 20 ml 1-2 razy dziennie. Można rozcieńczać w wodzie lub herbacie.

Właściwości zdrowotne nalewki z gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa (Myristica officinalis) powstaje po wysuszeniu i starciu na drobny proszek nasion muszkatołowca. Przyprawa pochodzi z Wysp Korzennych wchodzących w skład Archipelagu Malajskiego, gdzie rosną drzewa muszkatołowca. Pestka pokryta jest czerwoną osnówką nazywaną macis, buzdyganem lub kwiatem muszkatołowym, z której również wytwarza się przyprawę.

Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność

W gałce muszkatołowej znajdują się przede wszystkim substancje oleiste takie jak olejek eteryczny i masło muszkatołowe. Inne składniki przyprawy to węglowodany, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, pektyny, białko, błonnik, witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, cynk, wapń, fosfor, sód.

Nalewka z gałki muszkatołowej działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nalewkę w niewielkich ilościach można stosować wspomagająco podczas infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Działa przeciwbólowo, łagodzi stan zapalny, zmniejsza gorączkę, wspomaga odporność. Zawarte w niej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Wspiera także układ krążenia, obniża ryzyko rozwoju zakrzepicy i miażdżycy.

Nalewka muszkatołowa na trawienie i ból stawów

Gałka muszkatołowa wspomaga także trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie. Zwalcza niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Nalewka z gałki muszkatołowej uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Wspiera także pracę mózgu, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Należy ją jednak przyjmować w niewielkich dawkach, ponieważ większe ilości działają toksycznie i halucynogennie.

Czytaj też: Kawa z tym dodatkiem odchudza, zwiększa libido i odmładza. To przyprawa idealna na jesień. Dodaj szczyptę do porannej kawy

Nalewka bez dodatku miodu i rodzynek może również służyć do nacierania bolących stawów i mięśni, działa przeciwreumatycznie i odkażająco. Jak podaje dr Henryk Różański olejek gałki muszkatołowej „wykazuje aktywność przeciwbólową silniejszą niż diklofenak, czy ketoprofen”.

Przeciwwskazania do spożycia gałki muszkatołowej

Ze względu na zawartą w gałce muszkatołowej mirystycynę, która działa psychoaktywnie należy ostrożnie stosować nalewkę. Nie przekraczać zalecanej dawki. Działanie halucynogenne występuje przy spożyciu od 6 do 30 gramów sproszkowanej gałki muszkatołowej. Przedawkowanie może wywoływać omamy wzrokowe i powodować pobudzenie, euforię, a równocześnie zaburzenia orientacji, stany lękowe i poczucie zagrożenia.

Ze względu na zawartość alkoholu nalewki nie powinny stosować dzieci i młodzież do 18. roku życia oraz matki karmiące piersią. Kobiety w ciąży nie mogą przyjmować zarówno nalewki, jak i samej gałki muszkatołowej, ponieważ może ona spowodować poronienie lub wywołać ciężkie wady u płodu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia