Spis treści
Nalewka z gałki muszkatołowej. Wypróbuj przepis
Do zrobienia nalewki najlepiej wykorzystać całą gałkę muszkatołową i zetrzeć ją samodzielnie. Przyprawa szybko wietrzeje, dlatego lepiej nie kupować jej w gotowej, sproszkowanej formie.
Składniki:
- 1 gałka muszkatołowa,
- 500 ml wody,
- 500 ml spirytusu 90-95 proc. zaw. alk.,
- 2 łyżki miodu,
- 20 g rodzynek.
Jak przygotować nalewkę z gałki muszkatołowej?
- Do przegotowanej, ciepłej wody dodaj miód. Pamiętaj, żeby woda miała poniżej 40 st. C, ponieważ w wyższej temperaturze miód straci swoje właściwości.
- Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce i wsyp do czystego, wyparzonego słoika.
- Do słoika z gałką wlej spirytus i syrop miodowy.
- Wymieszaj i odstaw słój na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
- Co kilka dni wstrząśnij słojem.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę i rozlej do butelek.
- Do każdej wrzuć kilka rodzynek. Możesz je wcześniej namoczyć w koniaku.
- Do nalewki można dodać cynamon, goździki lub wanilię.
Stosować po 20 ml 1-2 razy dziennie. Można rozcieńczać w wodzie lub herbacie.
Właściwości zdrowotne nalewki z gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa (Myristica officinalis) powstaje po wysuszeniu i starciu na drobny proszek nasion muszkatołowca. Przyprawa pochodzi z Wysp Korzennych wchodzących w skład Archipelagu Malajskiego, gdzie rosną drzewa muszkatołowca. Pestka pokryta jest czerwoną osnówką nazywaną macis, buzdyganem lub kwiatem muszkatołowym, z której również wytwarza się przyprawę.
Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność
W gałce muszkatołowej znajdują się przede wszystkim substancje oleiste takie jak olejek eteryczny i masło muszkatołowe. Inne składniki przyprawy to węglowodany, tłuszcz, kwasy tłuszczowe, pektyny, białko, błonnik, witaminy A, C i z grupy B oraz składniki mineralne takie jak żelazo, potas, magnez, cynk, wapń, fosfor, sód.
Nalewka z gałki muszkatołowej działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nalewkę w niewielkich ilościach można stosować wspomagająco podczas infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych. Działa przeciwbólowo, łagodzi stan zapalny, zmniejsza gorączkę, wspomaga odporność. Zawarte w niej antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. Wspiera także układ krążenia, obniża ryzyko rozwoju zakrzepicy i miażdżycy.
Nalewka muszkatołowa na trawienie i ból stawów
Gałka muszkatołowa wspomaga także trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, ułatwia wypróżnianie. Zwalcza niestrawność, wzdęcia i zaparcia. Nalewka z gałki muszkatołowej uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Wspiera także pracę mózgu, poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Należy ją jednak przyjmować w niewielkich dawkach, ponieważ większe ilości działają toksycznie i halucynogennie.
Nalewka bez dodatku miodu i rodzynek może również służyć do nacierania bolących stawów i mięśni, działa przeciwreumatycznie i odkażająco. Jak podaje dr Henryk Różański olejek gałki muszkatołowej „wykazuje aktywność przeciwbólową silniejszą niż diklofenak, czy ketoprofen”.
Przeciwwskazania do spożycia gałki muszkatołowej
Ze względu na zawartą w gałce muszkatołowej mirystycynę, która działa psychoaktywnie należy ostrożnie stosować nalewkę. Nie przekraczać zalecanej dawki. Działanie halucynogenne występuje przy spożyciu od 6 do 30 gramów sproszkowanej gałki muszkatołowej. Przedawkowanie może wywoływać omamy wzrokowe i powodować pobudzenie, euforię, a równocześnie zaburzenia orientacji, stany lękowe i poczucie zagrożenia.
Ze względu na zawartość alkoholu nalewki nie powinny stosować dzieci i młodzież do 18. roku życia oraz matki karmiące piersią. Kobiety w ciąży nie mogą przyjmować zarówno nalewki, jak i samej gałki muszkatołowej, ponieważ może ona spowodować poronienie lub wywołać ciężkie wady u płodu.