Odchudza, oczyszcza, poprawia nastrój. Możesz ją zrobić o każdej porze roku. Wypróbuj przepis na kardamonówkę

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata, a przy tym posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Wspiera odporność, łagodzi objawy infekcji, wspomaga odchudzanie, a także działa antydepresyjnie i zwiększa libido. Nalewka z kardamonu skutecznie rozgrzeje w chłodne dni, poprawi humor, usprawni trawienie i pomoże wyleczyć przeziębienie lub grypę. Można ją także stosować zewnętrznie na opryszczkę, afty i łupież. Wypróbuj prosty przepis na kardamonówkę!

Spis treści

Przepis na kardamonówkę, czyli nalewkę z kardamonu oraz jej dawkowanie

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum) pochodzi z Indii, gdzie jest znaną i cenioną przyprawą, a w Polsce można go zakupić w postaci zmielonych ziaren, ziaren łuskanych lub całych owoców skrywających w jasnozielonych torebkach drobne, brązowe nasiona.

Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz obok szafranu i wanilii.
Kardamon jest jedną z najdroższych przypraw świata, zaraz obok szafranu i wanilii. karolekzroztocza, Jaspreet Kalsi/pixabay.com

Zmielone ziarna szybko tracą swoje właściwości lecznicze, dlatego lepiej jest kupować całe owoce i wydobywać z nich ziarna lub całe ziarna już wyłuskane, a mielić je dopiero przed użyciem. W taki właśnie sposób należy przygotować nalewkę z kardamonu. Wtedy będziemy mieć pewność, że alkohol wydobędzie wszystkie wartościowe składniki z ziaren kardamonu, dzięki którym nalewka będzie działać leczniczo.

Do przygotowania kardamonówki będziemy potrzebować następujących składników:

  • 15 g ziaren kardamonu,
  • 3 cytryny,
  • 3 l spirytusu nalewkowego o 60 proc. zaw. alk.,
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie).

Jak przygotować nalewkę z kardamonu?

  1. Ziarna kardamonu rozgnieść w moździerzu, nie musi być na pył.
  2. Rozdrobniony kardamon przełożyć do szklanego słoja i zalać alkoholem oraz sokiem z cytryn.
  3. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez drobne sito lub gazę. Opcjonalnie dodać miód i wymieszać aż do rozpuszczenia się go w płynie.
  5. Następnie rozlać do butelek i odstawić jeszcze na 3 miesiące.
  6. Pić 3 razy dziennie po 5 ml. Stosować na wzmocnienie odporności i pracy serca, a także w czasie infekcji i objawów takich, jak kaszel i katar.

Dr Henryk Różański zaleca stosowanie nalewki (w wersji bez dodatku miodu) nie tylko wewnętrznie do picia, ale również zewnętrznie, do przemywania opryszczki, pleśniawek, a także wcierania we włosy i skórę głowy przy łupieżu i łysieniu.

Właściwości zdrowotne nalewki z kardamonu

Kardamon i jego właściwości lecznicze znane są już od tysięcy lat, ponieważ już 3 tys. lat temu opisywała je starożytna literatura medycyny ajurwedyjskiej (tradycyjna medycyna indyjska). Najcenniejszym składnikiem kardamonu, któremu zawdzięcza on swoje właściwości, jest olejek eteryczny kardamonowy. Olejek ten zawiera w swoim składzie cineol, limonen, terpineol, sabinen i borneol oraz gingerol, który jest silnym przeciwutleniaczem, zwalczającym wolne rodniki. Olejek nadaje kardamonowi również silny zapach oraz intensywny smak. Dzięki temu wystarczy niewielka ilość przyprawy, aby urozmaicić smak potrawy czy napoju. Kardamon jest również jedną z najdroższych przypraw świata, obok wanilii i szafranu.

Kardamon posiada niezwykłe właściwości zdrowotne m.in.:

  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
  • usprawnia trawienie,
  • przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • usprawnia krążenie i obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga pracę serca i zmniejsza ryzyko zawału,
  • dodaje energii i zmniejsza uczucie senności,
  • poprawia nastrój, działa antydepresyjnie,
  • korzystnie wpływa na prace układu nerwowego,
  • wzmaga popęd seksualny, wspomaga potencję,
  • wspiera płodność, korzystnie wpływa na spermatogenezę oraz regulację cyklu menstruacyjnego.

Należy pamiętać, że olejek eteryczny po rozdrobnieniu ziaren szybko się utlenia i traci swoje właściwości prozdrowotne, dlatego najlepiej mielić ziarna kardamonu bezpośrednio przed dodaniem go do potrawy czy nalewki.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z kardamonu

Kardamon jest przeciwwskazany u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak wrzody czy nieżyt żołądka. Osoby z nadciśnieniem powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem kardamonu i produktów zawierających tę przyprawę. Nalewki z kardamonu nie mogą natomiast stosować:

  • dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią,
  • pacjenci onkologiczni, którzy stosują chemioterapię lub radioterapię,
  • pacjenci przyjmujący leki, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
  • alergicy uczuleni na kardamon lub inne przyprawy korzenne,
  • osoby z alergią na alkohol lub jego nietolerancją.
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
aqswd
My buddy's friend makes $96 hourly on the internet. She has been without artwork for five months however in the final month her charge emerged as $12747 really on foot on the internet for some hours. study more on this net internet site ★★ ↠↠↠☛www.get.cash67.com
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia