Taka amerykańska, ale z Polski. Na nadciśnienie, przeziębienie i wysoki cholesterol. Sprawdź, przepis na zdrową nalewkę z borówki

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Nalewka z borówki amerykańskiej to świetny sposób na wykorzystanie cennych właściwości tych owoców, które m.in. wspomagają odchudzanie i trawienie, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu i cukru, odmładzają i chronią przed rozwojem komórek nowotworowych. Nalewka z borówki wzmacnia organizm i wspomaga krążenie krwi. Sprawdź, dlaczego warto ją zrobić i kto nie powinien jej spożywać. Wypróbuj przepis na domową nalewkę z borówki amerykańskiej.

Spis treści

Przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej

Nalewka z borówki amerykańskiej w kieliszkach
Nie każdy może pić nalewkę z borówki. Sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jej stosowania. Szaiith/gettyimages.com

Nalewkę z borówki amerykańskiej zrobisz w bardzo łatwy sposób samodzielnie w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy tylko duży, zakręcany słój, gaza i szklane butelki, a do przygotowania nalewki tylko cztery składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 0,5 kg cukru,
  • 500 ml spirytusu 95 proc. alk.,
  • 1 szklanka (250 ml) wody.

Zobacz też: Te pyszne owoce niektórym mogą szkodzić. Kto nie powinien jeść borówki amerykańskiej?

Jak przygotować nalewkę z borówki amerykańskiej?

  1. Owoce dokładnie umyj, a następnie wsyp do dużego, szklanego słoja. Możesz je lekko rozgnieść. Następnie zasyp je cukrem, a wierzch słoja przykryj gazą złożoną na kilka warstw.
  2. Słój postaw w słonecznym miejscu, np. na parapecie na 4-5 dni. Potrząsaj nim codziennie, aby cukier łatwiej się rozpuścił, a owoce puściły więcej soku. Możesz też przemieszać owoce drewnianą łyżką.
  3. Po tym czasie zlej sok do czystego słoja i dolej do niego alkohol oraz wodę.
  4. Słój zakręć nakrętką i odstaw tym razem na 2-3 dni.
  5. Następnie przecedź powstały płyn i rozlej do butelek. Zakręć je i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
  6. Nalewka jest gotowa do spożycia po 4-6 miesiącach leżakowania.

Nalewka z borówki amerykańskiej i jej niezwykłe właściwości

Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum), inaczej borówka wysoka, jak wskazuje jej nazwa, pochodzi z Ameryki Północnej, jednak są one uprawiane również w naszym kraju i już w lipcu można kupić świeże polskie borówki. Swoje zdrowotne właściwości owoce te zawdzięcza przede wszystkim zawartości polifenoli m.in. flawonoidów, procyjanidyn, flawonoli (kempferol, kwercetyna, mirycetyna) oraz kwasów fenolowych. Polifenole działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo oraz wspomagają pracę serca i układ krążenia.

Borówki są też bogate w witaminę C oraz zawierają witaminy A, E, z grupy B, wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, kwas elagowy, kwas pantotenowy i fitoestrogeny. Są przy tym niskokaloryczne, 100 g owoców ma tylko 57 kcal i znakomicie nawadniają organizm, ponieważ zawierają aż 84 proc. wody.

Borówki wspaniale smakują na surowo, jako przekąska dla dorosłych i dzieci. Można je również dodawać do deserów, lodów, koktajli czy ciast lub wykorzystać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, konfitury czy nalewki.

Borówka amerykańska również w postaci nalewki działa:

  • przeciwnowotworowo,
  • przeciwstarzeniowo i antyoksydacyjnie,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • moczopędnie,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • usprawnia trawienie i przemianę materii,
  • wspomaga odchudzanie,
  • wzmacnia odporność,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu LDL,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • chroni wzrok.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z borówki amerykańskiej

Spożycie przetworów z borówki, w tym nalewki z borówki amerykańskiej powinny skonsultować z lekarzem osoby chorujące na cukrzycę. Skoncentrowane wyciągi z owoców mogą bowiem nasilać działanie leków przeciwcukrzycowych i doprowadzić do hipoglikemii (niedocukrzenia), czyli znacznego spadku stężenia glukozy we krwi.

Nalewka z borówki jest również przeciwwskazana u osób:

  • z alergią na borówki lub alkohol,
  • chorobą alkoholową,
  • refluksem żołądkowo-przełykowym.

Ze względu na zawartość alkoholu nie mogą jej spożywać także dzieci oraz młodzież do 18. roku życia, kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Jeśli jesz te owoce tylko od czasu do czasu, to teraz będziesz sięgać po nie częściej. Sprawdź w galerii, jakie korzyści daje jedzenie borówek codziennie.

Pomogą ci schudnąć, poprawią zdrowie serca i mózgu. Zobacz, ...

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
shining_star
27 sierpnia, 10:28, Nina Malenczuk:

Nalewka to alkohol, a alkohol nigdy nie jest dobry dla jelit...

Dokładnie. Już lepiej brać sobie ziółka na jelita. Alkohol w każdej dawce jest toksyczny.

N
Nina Malenczuk
Nalewka to alkohol, a alkohol nigdy nie jest dobry dla jelit...
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia