Spis treści
Nalewka z malin na spirytusie – przepis na malinówkę
Przygotowując nalewkę z malin najlepiej wybierać owoce świeże, nienaruszone i dojrzałe. Jeśli mają szypułki, należy je usunąć. Można delikatnie opłukać owoce pod bieżącą wodą.
Składniki na nalewkę malinową:
- 2 kg dojrzałych malin,
- 1 litr spirytusu,
- 1 kg cukru.
Jak przygotować tradycyjną nalewkę z malin?
- Przepłukane i oczyszczone maliny przełóż do dużego słoja lub gąsiorka.
- Zasyp owoce cukrem i zalej alkoholem tak, aby przykrył wszystkie owoce.
- Zakręć dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
- Przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do butelek.
- Jest gotowa do spożycia, ale najlepsza będzie po upływie pół roku.
Spirytus użyty w przepisie może być zamieniony na wódkę. Owoce, które zostaną po przefiltrowaniu nalewki, można przetrzeć przez sito i wykorzystać jako mus do ciast lub naleśników. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz dzieci, a także kierowcy.
Dowiedz się więcej:
Nalewka z malin – właściwości zdrowotne owoców
Maliny to jedne z najzdrowszych owoców. Znane są przede wszystkim jako niskokaloryczne (w 100 g zawierają tylko 35 kcal) źródło witaminy C. Osoby z zaburzeniami glikemii – z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym lub insulinoopornością – mogą jeść je bez obaw w rozsądnych ilościach, ponieważ mają niski indeks glikemiczny wynoszący 25.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
W 100 g malin znajdziemy następujące witaminy i składniki mineralne:
- witamina A – 33 IU,
- witamina B1 – 0,032 mg,
- witamina B2 – 0,038 mg,
- witamina B3 – 0,6 mg,
- witamina B6 – 0,055 mg,
- witamina C – 26,2 mg,
- witamina E – 0,87 mg,
- witamina K – 7,8 µg,
- kwas foliowy – 21 µg,
- cynk – 0,42 mg,
- magnez – 22 mg,
- potas – 151 mg,
- wapń – 25 mg,
- żelazo – 0,7 mg.
Sprawdź też: Jaka nalewka na przeziębienie?
Na co pomaga malinówka? Jest skuteczna m.in. przy bolesnych miesiączkach. Kto jeszcze może sięgnąć po nalewkę z malin?
Dzięki dużej ilości substancji czynnych maliny wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Dlatego po nalewkę na ich bazie warto sięgać w określonych okolicznościach.
- Infekcje górnych dróg oddechowych – pobudzając gruczoły potne, maliny pomagają w naturalny sposób obniżyć zbyt wysoką temperaturę ciała, dlatego ich jedzenie wskazane jest podczas gorączkowania. Jako źródło kwasu salicylowego są doskonałym wsparciem dla organizmu w czasie infekcji. Duża zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C) sprawia, że ich regularne spożywanie wspiera nasz system odpornościowy.
- Problemy żołądkowe – kwasy owocowe, m.in. jabłkowy i cytrynowy, zawarte w malinach działają pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych, a błonnik znajdujący się w owocach wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaparciom.
- Bolesne miesiączki i PMS – dzięki właściwościom rozkurczającym mięśnie gładkie, niewielkie ilości nalewki mogą być naturalnym środkiem łagodzącym bóle miesiączkowe.
Alkohol będący jednym ze składników nalewek, działa wzmacniająco na zawarte w owocach przeciwutleniacze i wspiera wyodrębnianie istotnych dla organizmu związków, znajdujących się w malinach. Picie w umiarkowanych ilościach nalewki z malin może wykazywać prozdrowotne działanie. Z jej picia powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące oraz dzieci i młodzież.