Spis treści
Lecznicza nalewka z chili – przepis ze spirytusem
Nalewka z chili to środek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, który stosuje się na chore miejsca przy bólach stawów i mięśni, m.in. w chorobach reumatycznych i dnie moczanowej, a także w przypadku nerwobólów, urazów i bolesnego napięcia mięśniowego.
Sprawdź też: Czy ktoś umarł od papryki chili? Zobacz, jak wpływa na ryzyko zgonu
Nie chodzi przy tym o słodki alkohol z dodatkiem miodu, który jest aromatyzowany papryczką. W odróżnieniu od miodówki z chili produkt leczniczy to wyciąg o wiele bardziej skoncentrowany.
Chociaż m.in. według niemieckiej monografii zielarskiej Komisji E taka nalewka ma tylko przeznaczenie zewnętrzne, alkoholowy wyciąg bywa też spożywany. W końcu papryczki chili czy nawet ostrzejsze tabasco lub habanero są normalną, a przy tym zdrową kuchenną przyprawą.
Przepis na nalewkę z chili na spirytusie
Składniki:
- 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj.,
- 10-12 szt. średnich papryczek chili.
Przygotowanie:
- Wysusz papryczki naturalnie, wieszając je w kuchni, lub w piekarniku, w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza.
- Usuń nasiona z papryczek, pokrusz je, wrzuć do słoja i zalej spirytusem.
- Zakręć szczelnie naczynie i odstaw w ciemne miejsce na 7 dni, co jakiś czas mieszając jego zawartością.
- Nalewka nadaje się do stosowania na skórę – przed użyciem trzeba nią wstrząsnąć. Papryczki mogą pozostać na dnie, a jej moc będzie rosła. Jeśli nalewka ma być spożywana, strączki należy usunąć.
- Dawkowanie nalewki przygotowanej według podanych proporcji to 1-3 ml dziennie, najlepiej w mniejszych porcjach i po sprawdzeniu tolerancji. Również na skórę wyciąg należy stosować oszczędnie.
Jakie właściwości ma nalewka z papryki chili?
Nalewkę z chili przygotowuje się z owoców papryki ostrej, czyli odmian należących do papryki rocznej (Capsicum annuum) lub papryki owocowej, czy inaczej gałęzistej (Capsicum frutescens). Roślina nazywana jest też pieprzowcem. Tak, jak słodka papryka roczna, należy do rodziny psiankowatych, a sproszkowaną sprzedaje się jako pieprz kajeński lub turecki.
Od papryki słodkiej ta ostra różni się zawartością substancji aktywnej – alkaloidu o nazwie kapsaicyna oraz jej pochodnych, które zawiera w ilości 0,5-2 procent. Oprócz tego jest źródłem m.in. witaminy C i karotenoidów, w tym kapsurubiny – podobnie jak nieostre w smaku strączki.
Kapsaicyna silnie podrażnia skórę i błony śluzowe, wywołując ich miejscowe przekrwienie, a dzięki temu – napływ do chorego miejsca odżywczej krwi wraz z czynnikami przeciwzapalnymi.
Dla papryki bogatej w kapsaicynę udowodniono zewnętrzne działanie:
- poprawiające krążenie krwi,
- rozgrzewające,
- przeciwbólowe,
- wspierające wchłanianie się obrzęków i wysięków zapalnych,
- pobudzające mikrokrążenie w skórze głowy, a dzięki temu również porost włosów.
Sprawdź: Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chroni nie tylko chili
Przy spożyciu doustnym nalewki z chili wykazuje ona następujące właściwości:
- pobudza ukrwienie ciała i rozgrzewa,
- poprawia trawienie poprzez stymulowanie wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego oraz żółci,
- przyspiesza opróżnianie żołądka i jelit,
- wspiera regenerację nabłonka w układzie pokarmowym,
- wspomaga przyswajanie składników odżywczych,
- poprawia odporność na infekcje pokarmowe,
- wspiera układ immunologiczny poprzez zwiększenie liczby limfocytów T (przy kuracji trwającej minimum 3 miesiące),
- działa lekko moczopędnie i napotnie,
- przyspiesza metabolizm, w tym spalanie kalorii,
- hamuje rozwój patogenów, w tym drożdży Candida czy bakterii i E. coli, Salmonella, Shigella czy Helicobacter pylori, który sprzyja rozwojowi wrzodów żołądka,
- wspomaga ukrwienie narządów miednicy mniejszej, podnosząc męskie i kobiece libido i zwiększając odczuwanie przyjemności.
Jak stosować nalewkę z papryczek chili na stawy i bolące mięśnie?
Nalewka z chili jest polecana do stosowania miejscowego w przypadku bólów stawowych, mięśniowych i nerwobólach. Można aplikować ją na dwa sposoby.
- smarowanie – nałożyć niewielką ilość nalewki na bolesne miejsce, powtarzać rano i wieczorem przez co najmniej 2 tygodnie.
- kompres – nasączyć bawełnianą gazę nalewką tak, by była wilgotna, przyłożyć do bolesnego stawu, przykryć folią i zabandażować na 2-3 godziny. Powtarzać codziennie, co najmniej 7-10 razy.
Środki ostrożności i przeciwwskazania do kuracji paprykówką
Podczas stosowania nalewki z papryki chili na skórę należy zachować ostrożność, ponieważ działa parząco. Należy uważać, by nie dotknąć nimi do nosa czy oczu, ponieważ spowoduje to poważne podrażnienie. W takiej sytuacji należy przemywać je dużymi ilościami chłodnej wody.
Ponieważ jednak kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, w celu usunięcia ostrych związków ze skóry należy użyć oleju. Przy każdym kontakcie z chili i nalewką z papryki najbezpieczniej jest zabezpieczać dłonie rękawiczkami.
Również po nałożeniu na skórę odczuwane będzie pieczenie, a nawet palenie, zwłaszcza w kontakcie z wodą. Jest ono konieczne, ponieważ oddziałując na receptory bólu, kapsaicyna stopniowo je „wyłącza”, jednocześnie lecząc stan zapalny. Pieczenie będzie jednak coraz mniejsze. Kurację należy przeprowadzić do końca, nawet jeśli objawy bólowe zniknęły.
Przy jedzeniu chili i sięganiu po nalewkę z ostrej papryki też ważna jest tolerancja kapsaicyny, która jest kwestią indywidualną. Choć rośnie ona wraz z regularnym spożywaniem, niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na jej działanie i reagować w bardzo gwałtowny sposób.
Objawy przedawkowania kapsaicyny to m.in. kaszel, ślinotok, katar, czkawka, intensywne pocenie się, pieczenie i ból jamy ustnej, przełyku i żołądka, paląca biegunka, wysypka skórna, podrażnienie nerek i cewki moczowej.
Zawsze należy zaczynać od najmniejszej możliwej dawki nalewki z chili, czyli w tym wypadku kropli. Nie należy przyjmować jej w dawkach większych niż zalecane ani w przedłużony sposób.
Wyciągów z chili nie należy spożywać w przypadku: astmy oskrzelowej, chorób przebiegających z kaszlem i odczuwaniem duszności. Nie powinny sięgać po nią osoby z nadciśnieniem tętniczym i gwałtownymi wahaniami ciśnienia krwi, z chorobami układu pokarmowego i przyjmujące leki, zwłaszcza przeciwzakrzepowe.
Papryczki chili mogą być ew. stosowanie na skórę u kobiet ciężarnych i karmiących, ale nie powinny być przez nie spożywane. Nalewka jako produkt alkoholowy nie jest dla nich wskazana, ani także dla dzieci czy młodzieży niepełnoletniej – nawet zewnętrznie, gdyż alkohol wchłania się przez skórę. Przyjęcie samego chili przez malucha może spowodować zatrucie i gwałtowną alergię pokarmową.
Papryczki chili podnoszą smak warzyw. Zobacz też: inne topowe przyprawy do przetworów.
Źródła:- Fructus Capsici – owoc pieprzowca rocznego, Paprika (Sapanischer Pfeffer), Piment Rouge, Red Pepper. Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie
- Fructus Capsici – owoc ostrej papryki w fitoterapii Medycyna dawna i współczesna
- Fructus Capsici – owoc papryki ostrej, pieprzowca raz jeszcze Medycyna dawna i współczesna