Spis treści
Dereniówka, czyli szlachetna nalewka z owoców derenia – sprawdź prosty przepis
Dereń szlachetny, inaczej nazywany dereniem jadalnym (Cornus mas) ma wiele odmian i może być krzewem lub niskim drzewem. Popularnie występuje na terenie naszego kraju, ponieważ nie wymaga szczególnych warunków do uprawy.
Surowcem zielarskim są żółte kwiaty i owoce derenia jadalnego, które charakteryzują się intensywnie czerwoną barwą i niezwykle silnym aromatem. Aby zachować jego cenne właściwości na dłużej, warto wysuszyć owoce lub przygotować z nich leczniczą nalewkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku ogólnodostępnych produktów.
Składniki na dereniówkę:
- 1 kg owoców derenia jadalnego,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu nalewkowego 60-70 proc. zaw. alk.,
- 500 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z owoców derenia szlachetnego?
- Owoce należy zbierać w momencie, gdy ich kolor jest intensywnie czerwony, czyli we wrześniu i październiku. Niedojrzałe owoce nie nadają się do przygotowania nalewki, ponieważ są cierpkie i mogą znacznie zmienić smak leczniczej mikstury.
- Dereń dokładnie umyć i przesypać do dużego słoika. Owoce można delikatnie rozgnieść widelcem, aby szybciej puściły sok.
- Wsypać cukier, zakręcić i odstawić na 7 dni w nasłonecznione miejsce. Warto raz dziennie zamieszać słoikiem, aby cukier łatwiej się rozpuścił, a owoce szybciej puściły sok.
- Dodać alkohol, zamieszać, zakręcić i odstawić na 3 miesiące, pamiętając, żeby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie całość przecedzić przez sito lub gazę, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
- Nalewkę przelać do butelek, zakręcić i odstawić na minimum 8 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie zdrowotna nalewka z owoców derenia jest gotowa do spożycia.
Niektórzy zamiast cukru dodają miód, dzięki czemu nalewka zyskuje lekko kwiatowy smak. Do dereniówki można dodać również suszone borówki amerykańskie lub wędzone śliwki.
Właściwości nalewki z derenia. Przy jakich dolegliwościach warto ją stosować?
Nalewka z derenia jadalnego nazywana jest królową nalewek, ponieważ dawniej bardzo pito ją głównie w pałacach i na dworkach szlacheckich. Ten leczniczy trunek, poza niepowtarzalnym smakiem, charakteryzuje się bardzo cennym wpływem na stan zdrowia organizmu.
Fitoterapeuci zaznaczają, że dereniówka stanowi znakomite źródło antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Warto wspomnieć, że przeciwutleniacze hamują również proces starzenia się komórek i łagodzą stan zapalny.
Dodatkowo ten leczniczy trunek obfituje w kwasy organiczne, takie jak winowy i jabłkowy, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie, czyli odkażająco. Dereniówka zawiera również liczne związki mineralne i pierwiastki, w tym potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan.
Owoce derenia jadalnego stanowią również źródło witaminy C (nawet 200 mg na 100 g owoców), która wzmacnia wchłanianie żelaza z produktów spożywczych.
Jakie jeszcze właściwości wykazuje dereniówka? Według fitoterapeutów działa ona:
- przeciwzapalnie,
- przeciwpasożytniczo,
- przeciwgrzybiczo,
- wzmacniająco,
- przeciwgorączkowo,
- moczopędnie,
- napotnie,
- uwrażliwia komórki na działanie insuliny,
- lekko hipoglikemizująco – obniża stężenie cukru we krwi,
- pobudzająco na wydzielanie kwasu żołądkowego,
- obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi,
- przyspiesza przemianę materii.
Wykazano również, że stosowanie dawki leczniczej dereniówki może wspomagać leczenie dny moczanowej. Regularne spożywanie niewielkich ilości (do 30 ml dziennie) nalewki z derenia jadalnego w łagodny sposób obniża stężenie moczanów we krwi, a dzięki temu zmniejsza ryzyko pojawienia się ataku dny moczanowej.
W jakich dolegliwościach pomaga dereniówka? Korzystne właściwości może przynieść stosowanie tej leczniczej mikstury w tych przypadkach:
- przeziębienie,
- grypa,
- obniżenie odporności,
- bolesne miesiączkowanie,
- dna moczanowa,
- umiarkowanie nadciśnienie tętnicze krwi,
- reumatyzm,
- migrenowy ból głowy,
- niestrawność,
- zakażenie bakteryjne układu pokarmowego,
- biegunka,
- niedokrwistość z niedoboru żelaza,
- zaburzenia pracy wątroby,
- zakażenie układu moczowego.
Dereniówka wykazuje również korzystne działanie w przypadku cukrzycy typu 2 i stanu przedcukrzycowego, jednak ze względu na dużą zawartość cukru i alkoholu, przed jej spożyciem warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Jak stosować nalewkę z derenia szlachetnego?
Dereniówka to lecznicza nalewka, która może być stosowana w przypadku pojawienia się dolegliwości lub jako element profilaktyki. Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż 60 ml nalewki z derenia dziennie.
Natomiast w przypadku chorych z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym, insulinoopornością i dną moczanową dawka lecznicza jest mniejsza i wynosi maksymalnie 40 ml dziennie.
Przeciwwskazania do spożywania dereniówki
Ze względu na znaczną zawartość alkoholu nalewki z derenia szlachetnego nie zaleca się kobietom ciężarnym i karmiącym piersią oraz dzieciom i młodzieży przed ukończeniem 18. roku życia.
Kto jeszcze powinien unikać dereniówki? Wśród głównych przeciwwskazań wymienia się:
- alergię na dereń,
- alergię na alkohol lub jego nietolerancję,
- chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- przewlekłą niewydolność nerek.