Spis treści
Jak zrobić nalewkę z porostu islandzkiego?
Porost islandzki to sprawdzony i tradycyjny środek wspomagający leczenie objawów przeziębienia czy grypy takich jak kaszel, ból gardła czy problemy trawienne. Nalewka z porostu islandzkiego sprawdzi się także jako kosmetyk oraz środek wspomagający leczenie chorób skóry. Aby ją przygotować potrzebujesz tylko dwóch składników:
- 50 g (pół szklanki) porostu islandzkiego,
- 300 ml alkoholu 40-60 proc. alk. obj.
Jak zrobić nalewkę z porostu islandzkiego?
- Plechę porostu islandzkiego zalej alkoholem.
- Pozostaw na 14 dni w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Po tym czasie przefiltruj i zlej do butelki.
- Pij 4-6 razy dziennie po pół łyżeczki lub 3-4 razy dziennie po 5-10 ml.
Na co dobry jest porost islandzki?
Porost islandzki, inaczej płucnica islandzka (Cetraria islandica) lub tarczownica islandzka to grzyb żyjący w symbiozie z glonem. Surowcem zielarskim jest cała plecha porostu, którą najczęściej można spotkać na półkuli północnej oraz chłodnych i górzystych obszarach Europy. Plecha rośnie w pobliżu mokradeł czy wrzosowisk na ziemi, skałach i pniach drzew. Porost islandzki można spotkać również w Polsce, ale jest on pod częściową ochroną jako gatunek narażony na wymarcie, dlatego nie można go zbierać samodzielnie. Płucnicę islandzką można za to kupić ciętą lub w proszku, a za 100 g zapłacimy ok. 10 zł.
Najbardziej znany jest syrop z porostu islandzkiego stosowany na kaszel nawet u dzieci i kobiet w ciąży. Warto jednak zrobić samodzielnie nalewkę z porostu islandzkiego, która sprawdzi się szczególnie w okresie jesienno-zimowych infekcji jako skuteczny i naturalny środek wspierający leczenie przeziębienia, grypy, anginy czy COVID-19.
Nalewka z porostu islandzkiego na kaszel i ból gardła
Porost islandzki dzięki zawartości antyoksydantów, śluzów, witamin z grupy B oraz soli mineralnych takich jak jod, miedź, krzem, cynk wspomaga odporność i wzmacnia organizm oraz działa powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła, a także przewodu pokarmowego. Wspomaga leczenie kaszlu, ponieważ ułatwia odkrztuszanie zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Łagodzi objawy przeziębienia i innych infekcji takie jak ból gardła, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, zapalenie migdałków.
Działa przeciwbakteryjnie, antyseptycznie, oczyszczająco oraz uspokajająco. Stymuluje wydzielanie śliny i soku żołądkowego, usprawnia trawienie i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Reguluje także wypróżnienia zapobiegając zaparciom i biegunkom. W dużych dawkach działa przeciwwymiotnie.
Nalewka z porostu islandzkiego jako kosmetyk
Nalewkę można stosować również zewnętrznie do przemywania ran, owrzodzeń, a także cery trądzikowej, łojotokowej i problematycznej. Posiada właściwości oczyszczające, nawilżające, osłaniające, przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe. Hamuje nadmierne wydzielanie łoju, goi rany i niweluje zmiany trądzikowe.
Te korzyści osiągniesz stosując nalewkę z porostu islandzkiego do przemywania zmian skórnych regularnie 1-2 razy dziennie. Przed zastosowaniem rozcieńcz ją w niewielkiej ilości wody.
Nalewki z porostu islandzkiego do picia nie powinny stosować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Przed zastosowaniem jej zewnętrznie powinny się one poradzić lekarza. Nalewka ze względu na zawartość alkoholu nie jest również wskazana do spożywania przez dzieci i młodzież do 18. roku życia, chociaż znany fitoterapeuta dr Henryk Różański zaleca ją stosować u dzieci rozcieńczoną w mleku z miodem lub w herbacie tymiankowej albo lebiodkowej.