Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Marta Siesicka-Osiak
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, na kolejnych slajdach kto powinien ograniczyć jego spożycie.
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, na kolejnych slajdach kto powinien ograniczyć jego spożycie. chrisreadingfoto/Pixabay
Bób jest wyjątkowo pożywnym i niskokalorycznym warzywem, ale niestety nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Szczególnie ostrożne we włączaniu go do swojego jadłospisu powinny być osoby przyjmujące leki na depresję i chorobę Parkinsona. Czujnością muszą wykazać się też chorzy na cukrzycę i dnę moczanową. Zobacz, czy jesteś w grupie, której jedzenie większych ilości bobu może zaszkodzić.

Spis treści

Komu szkodzi jedzenie bobu? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Wczesne lato to sezon, w którym chętnie sięgamy po bób. Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik.

Z tego samego powodu, po jego zjedzeniu gorzej mogą poczuć się także osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz zespołem nadmiernego wzrostu bakterii jelita cienkiego (SIBO).

Zobacz w naszej galerii, które schorzenia są przeciwwskazaniami do jedzenia bobu oraz z którymi lekami bób może wchodzić w interakcję?

Co skrywa w sobie bób?

Bób to warzywo, które dostarcza licznych antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przeciwutleniające flawonoidy i karotenoidy, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i kwas foliowy.

To bogactwo substancji aktywnych sprawia, że jest on odpowiednim pożywieniem dla większości osób, a w szczególności dla borykających się z niedoborami oraz mających za wysoki poziom cholesterolu lub cukru we krwi.

3 powody, dla których warto jeść bób

  1. Bób jest ceniony przede wszystkim jako świetnie źródła białka roślinnego (7,6 g). Z włączenia go do codziennej diety skorzystają przede wszystkim osoby na diecie bezmięsnej.
  2. Bób dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, regulowania uczucia sytości oraz poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
  3. Osoby będące na diecie odchudzającej skorzystają z włączenia bobu do swojej codziennej diety, ponieważ jest on nie tylko sycący, ale także niskokaloryczny – surowy dostarcza 89 kcal, a gotowany 110 kcal w 100 g.
Dodaj firmę Autopromocja

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

j
janusz
Bup jest nie dobry.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia