Kto nie powinien jeść bobu? Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić. Te schorzenia i leki wykluczają jego spożycie

Marta Siesicka-Osiak
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, na kolejnych slajdach kto powinien ograniczyć jego spożycie.
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, na kolejnych slajdach kto powinien ograniczyć jego spożycie. chrisreadingfoto/Pixabay
Bób jest wyjątkowo pożywnym i niskokalorycznym warzywem, ale niestety nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem i właściwościami zdrowotnymi. Szczególnie ostrożne we włączaniu go do swojego jadłospisu powinny być osoby przyjmujące leki na depresję i chorobę Parkinsona. Czujnością muszą wykazać się też chorzy na cukrzycę i dnę moczanową. Zobacz, czy jesteś w grupie, której jedzenie większych ilości bobu może zaszkodzić.

Spis treści

Komu szkodzi jedzenie bobu? Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Wczesne lato to sezon, w którym chętnie sięgamy po bób. Jednak nie każdy powinien spożywać go na co dzień. Wielu z nas cierpi po jego zjedzeniu z powodu wzdęć i gazów – winne mogą być zarówno zawarte w nim oligosacharydy, jak i fruktoza oraz błonnik.

Z tego samego powodu, po jego zjedzeniu gorzej mogą poczuć się także osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz zespołem nadmiernego wzrostu bakterii jelita cienkiego (SIBO).

Zobacz w naszej galerii, które schorzenia są przeciwwskazaniami do jedzenia bobu oraz z którymi lekami bób może wchodzić w interakcję?

Jak ugotować bób, by nie powodował wzdęć i był smaczny? Sprawdzone triki

Jak ugotować bób, by nie powodował wzdęć i był smaczny? Sprawdzone triki

Czy można ugotować bób w taki sposób, aby nie powodował wzdęć? Tak. Wystarczy wykorzystać sprawdzone, babcine rady, które sprawią, że ziarna będą jednocześnie smaczne i zdrowe. Sprawdź, kto i dlaczego...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Co skrywa w sobie bób?

Bób to warzywo, które dostarcza licznych antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przeciwutleniające flawonoidy i karotenoidy, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i kwas foliowy.

To bogactwo substancji aktywnych sprawia, że jest on odpowiednim pożywieniem dla większości osób, a w szczególności dla borykających się z niedoborami oraz mających za wysoki poziom cholesterolu lub cukru we krwi.

Bób urośnie w ogrodzie, ale trzeba go posiać wczesną wiosną. Jakie warunki lubi?

Bób urośnie w ogrodzie, ale trzeba go posiać wczesną wiosną. Jakie warunki lubi?

Bób to jedno z tych warzyw, które bez problemu można uprawiać niemal w każdym ogrodzie. Mimo iż nie jest tak popularne jak ogórki, papryka czy pomidory, warto się nim zainteresować, gdyż należy do war...

3 powody, dla których warto jeść bób

  1. Bób jest ceniony przede wszystkim jako świetnie źródła białka roślinnego (7,6 g). Z włączenia go do codziennej diety skorzystają przede wszystkim osoby na diecie bezmięsnej.
  2. Bób dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, regulowania uczucia sytości oraz poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
  3. Osoby będące na diecie odchudzającej skorzystają z włączenia bobu do swojej codziennej diety, ponieważ jest on nie tylko sycący, ale także niskokaloryczny – surowy dostarcza 89 kcal, a gotowany 110 kcal w 100 g.
Pyszna pasta kanapkowa na śniadanie. Doskonała do bułek i chleba

Pyszna pasta kanapkowa na śniadanie. Doskonała do bułek i chleba

Pasta kanapkowa z bobu? Jeśli dziwi cię połączenie bobu i chleba, to koniecznie musisz go spróbować. Ta pasta smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwa do zrobienia. To idealny pomysł na zdrowe i letnie...

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Dodaj firmę Autopromocja

Cukier pod kontrolą

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

j
janusz
Bup jest nie dobry.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia