
Komu szkodzi bób?
Jedzenie bobu może wpłynąć negatywnie na stan zdrowia niektórych osób. Zobacz, na kolejnych slajdach kto powinien ograniczyć jego spożycie.

Alergicy
Osoby z alergią na bób powinny bezwzględnie unikać jego jedzenia. Uczulenie na to warzywo strączkowe może objawiać się przez: wysypkę, świąd, obrzęk warg, języka i gardła, a także trudności w oddychaniu. Reakcja alergiczna może obejmować również nudności, wymioty i ból brzucha.

Chorzy na dnę moczanową
Bób jest źródłem puryn, które są substancjami naturalnie występującymi w pożywieniu. Ich spożycie nie jest zalecane osobom cierpiącym na podagrę, ponieważ podczas ich trawienia w organizmie powstaje kwas moczowy, który prowadzi do powstawania kryształów moczanowych w stawach i tkankach, co powoduje stan zapalny i dolegliwości bólowe.

Cukrzycy
Bób ma umiarkowany do wysokiego indeksu glikemicznego – IG dla surowego warzywa wynosi 40, ale dla gotowanego już 80! Oznacza to, że spożycie bobu może powodować umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą mogą go jeść, ale powinny spożywać go na surowo lub jedynie lekko obgotowany, najlepiej razem ze skórką.