Jak ugotować bób, aby był smaczny i zdrowy? Poznaj trzy sprawdzone triki, dzięki którym bób nie spowoduje wzdęć i bólu brzucha

Marta Siesicka-Osiak
Bób można jeść przez cały rok. W sezonie letnim można kupować świeże ziarna, w zimie dostępne są równie wartościowe mrożonki.
Bób można jeść przez cały rok. W sezonie letnim można kupować świeże ziarna, w zimie dostępne są równie wartościowe mrożonki. gbh007/GettyImages
Czy można ugotować bób w taki sposób, aby nie powodował wzdęć? Tak. Wystarczy wykorzystać sprawdzone, babcine rady, które sprawią, że ziarna będą jednocześnie smaczne i zdrowe. Sprawdź, kto i dlaczego powinien jeść bób. Zobacz, jak przygotować go do gotowania i co dodać do garnka, aby był bardziej lekkostrawny.

Dlaczego warto jeść bób?

Bób to wartościowe warzywo strączkowe o dużej zawartości białka i błonnika, które dostarcza zaledwie 88 kcal w 100 g surowych ziaren i 110 kcal w takiej samej porcji gotowanych ziaren. Jest źródłem witaminy C i witamin z grupy B, kwasu foliowego i żelaza, a także manganu i fosforu. Jego spożywanie nie dostarcza do organizmu cholesterolu i tłuszczu.

Jako skarbnica białka i błonnika polecany jest osobom ograniczającym spożycie mięsa oraz znajdującym się na diecie, a także osobom z chorobami układu naczyniowo-sercowego. Ze względu na zawartość kwasu foliowego może uzupełnić dietę ciężarnych, o ile nie mają problemów trawiennych. Dostarczając duże ilości witaminy C i żelaza powinien znaleźć się jadłospisie osób z anemią.

Przepis na bób. Trzy triki, dzięki którym ugotujesz go idealne

Jaki bób jest najzdrowszy? Surowy. Świeże, młode i dokładnie umyte ziarna można jeść razem ze skórką, bez gotowania. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Jednak najchętniej sięgamy po ugotowany bób, który często jemy jako samodzielną przekąskę lub używamy jako składnik sałatek, past lub sosów.

Gotowanie bobu przysparza często trudności – ziarna wychodzą za twarde lub za miękkie. Drugim problemem, jaki pojawia się w kontekście gotowania bobu, są wzdęcia. Występują one, gdy organizm nie jest wstanie strawić zawartych w bobie oligosacharydów, ulegających fermentacji z udziałem bakterii jelitowych.

Tymczasem znając sprawdzone triki można z łatwością ugotować go tak, aby był smaczny i nie powodował niekomfortowych wzdęć i bólu brzucha. Oto one:

  1. Namocz bób w gorącej wodzie – na godzinę przed planowanym gotowaniem należy namoczyć bób w bardzo ciepłej wodzie. Następnie wylewamy wodę i zagotowujemy świeżą, do której wrzucamy ziarna i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut.
  2. Dodaj do gotującego się bobu kminek – w trakcie gotowania należy osolić wodę i dodać łyżeczkę przyprawy, która wspiera układ trawienny i sprawi, że bób będzie zdecydowanie bardziej lekkostrawny.
  3. Na koniec gotowania dodaj gałązki świeżego koperku – zamiast kminku, można dorzucić gałązkę aromatycznego koperku, który stymuluje wydzielanie soków trawiennych i żółci, dzięki czemu łagodzi wzdęcia i niestrawność.

Na koniec należy przelać ugotowane ziarna zimną wodą. Chcąc uniknąć nieprzyjemności ze strony układu pokarmowego, dodatkowo można zrezygnować z jedzenia skórek bobu, w szczególności, jeśli nie pochodzą z młodych ziaren.

Warto wiedzieć:

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia