Kostki rosołowe to bardzo szkodliwy dodatek do zup! Koniecznie wyeliminuj je z jadłospisu i wypróbuj nasz przepis na domowe kostki rosołowe

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
To glutaminian sodu nadaje potrawom charakterystyczny mięsno-grzybowy smak.
To glutaminian sodu nadaje potrawom charakterystyczny mięsno-grzybowy smak. Polska Press
Udostępnij:
Kostki rosołowe to bardzo lubiany dodatek do zup, ponieważ w szybki sposób wzbogacają smak potrawy. Niestety, w przeciwieństwie do prawdziwego wywaru warzywnego są one pozbawione witamin i składników mineralnych. Już jedna porcja zupy z kostką rosołową w 80 proc. pokrywa dzienne dopuszczalne spożycie soli! Według ekspertów ds. żywienia nadmierne spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Sprawdź nasz prosty przepis na domowe kostki rosołowe.

Spis treści

Skład kostki rosołowej

Kostki rosołowe stały się bardzo popularnym dodatkiem do zup i sosów, ponieważ w szybki sposób zastępują bulion warzywny lub mięsny. Niestety, większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że ta mała kostka nie ma nic wspólnego z wywarem, a naszpikowana jest wzmacniaczami smaku, solą i sztucznymi barwnikami.

Jaki jest skład kostki rosołowej? Przede wszystkim zawiera ona:

  • sól,
  • olej palmowy,
  • wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy,
  • cukier,
  • tłuszcz zwierzęcy,
  • sztuczne aromaty,
  • barwniki,
  • śladowe ilości przypraw i suszonych warzyw.

Jak kostki rosołowe wpływają na Twój organizm?

Kostki rosołowe są źródłem soli, oleju palmowego i glutaminianu sodu. Taka mieszanka sprawia, że zbyt częste jej spożywanie może zwiększać ryzyko rozwoju wielu dolegliwości, do których należą:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia koncentracji i pamięci,
  • nadwaga i otyłość,
  • hipercholesterolemia, czyli zbyt wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • miażdżyca,
  • nowotwory.

Sól zwiększa ryzyko nadciśnienia

Jedna kostka rosołowa waży ok. 10 g i stanowi źródło aż 4,8 g soli, co pokrywa ponad 80 proc. dziennego zalecanego spożycia. Szacując, że według producentów jedna kostka powinna być rozpuszczona w 500 ml płynu, to talerz 400 ml zupy zawiera 3,8 g soli!

Nadmiar soli w diecie jest bardzo szkodliwy, ponieważ może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi oraz rozwoju obrzęków.

Kwas palmitynowy zwiększa ryzyko nowotworów

Kolejnym składnikiem kostek rosołowych jest tłuszcz palmowy, który w ponad 50 proc. składa się z tłuszczy nasyconych – głównie kwasu palmitynowego. Jak wykazano w wielu badaniach, nadmierne spożywanie tego kwasu zwiększa ryzyko rozwoju wielu nowotworów, a w szczególności raka prostaty.

Dodatkowo, jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, spożywanie kwasu palmitynowego może przyczynić się do rozwoju wielu chorób, do których należą:

Poza kostkami rosołowymi, tłuszcz palmowy znajdziemy m.in. w czekoladzie i innych słodyczach, utwardzanych margarynach roślinnych, produktach cukierniczych, płatkach śniadaniowych oraz pieczywie z długim terminem ważności.

Glutaminian sodu w nadmiarze jest szkodliwy

Następnym składnikiem kostek rosołowych są wzmacniacze smaku, głównie glutmainian sodu. Jak wpływa on na organizm? Choć w badaniach medycznych nie potwierdzono szkodliwości tego składnika, warto jednak unikać potraw z jego dodatkiem.

Glutaminian sodu używany jest do nadania potrawom charakterystycznego wyrazistego smaku mięsno-grzybowego, czyli „umami”. W nielicznych badaniach naukowych zaobserwowano, że jego nadmierne spożywanie może zakłócać pracę układu nerwowego i zaburzać ośrodek głodu i sytości. Eksperci ds. żywienia zalecają rezygnację z kostek rosołowych wzbogacanych glutaminianem sodu i zastąpienie ich świeżymi lub suszonymi ziołami.

Gdzie jeszcze znajdziemy glutaminian sodu? Do najpopularniejszych produktów należą:

  • zupki chińskie,
  • chipsy,
  • sosy i dania w proszku,
  • konserwy rybne i mięsne,
  • gotowe posiłki z długą datą ważności.

Przepis na domowe kostki rosołowe

Chcesz wzbogacić smak zupy, ale unikasz sztucznych dodatków, takich jak kostki rosołowe? Mamy dla Ciebie przepis na domowe kostki rosołowe. Ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a gwarantujemy, że wzbogaci smak Twoich potraw.

Składniki:

  • pęczek lubczyku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 małe marchewki,
  • 1 pietruszka korzeniowa,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mały por,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 suszony podgrzybek lub borowik,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 płaska łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
  2. Cebulę, czosnek, pora i selera naciowego pokrój w drobną kostkę.
  3. Natkę pietruszki i lubczyk drobno posiekaj.
  4. W blenderze zmiel na pył liść laurowy, suszonego grzyba, ziele angielskie, pieprz, sól i kurkumę.
  5. Całość przełóż do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Zalej szklanką gorącej wody i gotuj 10 minut.
  7. Następnie blenderem zmiksuj na gładką masę.
  8. Tak przygotowaną masę przełóż do słoiczka i trzymaj w lodówce do 4 tygodni.
  9. Możesz również poporcjować i zamrozić w foremkach do lodu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie