Spis treści
Czym zastąpić sól w diecie?
Większość spożywanej przez nas soli, bo nawet 80 procent, dostarczana jest do organizmu wraz z przetworzoną żywnością, a tylko niewielki procent pochodzi z solniczki. Wyroby przemysłowe są też źródłem sodu zawartego w dodatkach do żywności (jest to najczęściej występujący w nich pierwiastek) oraz szeregu związków o niekorzystnym działaniu na zdrowie, a przy tym zawierają niewiele naprawdę cennych składników.
Choć spożywany w diecie sód pochodzi też z naturalnych produktów, we współczesnej diecie dostarczają najwyżej 10-12 proc. łącznej dawki tego pierwiastka. Wniosek jest taki, że chcąc ograniczyć dawki soli i sodu – a przy tym znacznie poprawić jakość swojego jadłospisu – należy jak najwięcej posiłków przyrządzać z podstawowych składników w domu, a do ich doprawiania stosować niskosodowe zamienniki soli kuchennej.