Spis treści
Czym zastąpić sól? Sięgnij po zioła. Ich walory są bezcenne dla smaku i zdrowia
Rośliny zielarskie zawierają wiele bioaktywnych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ich działanie rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie zwiększają wydzielanie śliny, natomiast w kolejnych etapach przewodu pokarmowego pobudzają produkcję kwasów żołądkowych i żółci. Dzięki tym właściwościom ułatwiają trawienie produktów ciężkostrawnych.
Sprawdź: Dosalasz dania? Zwiększasz swoje zagrożenie cukrzycą
Co sprawia, że zioła korzystnie wpływają na zdrowie? To głównie zasługa związków zawartych w ziołach, takich jak:
- alkaloidy – w niskich stężeniach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, nasenne i znieczulające,
- glikozydy – wykazują działanie przeczyszczające, ściągające oraz nasercowe – spowalniające pracę serca i zwiększające siłę skurczu,
- substancje śluzowe – działają ściągająco i osłaniająco,
- gorzkie substancje roślinne – mają działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększające apetyt,
- olejki eteryczne – działają przeciwbólowo, rozluźniająco, ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkażająco i przeciwgorączkowo,
- flawonoidy – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, moczopędne, ściągające, ochronne, szczególnie przed promieniowaniem UV.
Te zioła warto mieć w kuchni. Wspierają pracę całego organizmu
Zioła nadają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. To dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji aktywnych wspierają także układ pokarmowy i likwidują wiele dolegliwości.
Zobacz zioła, które wspierają leczenie wielu dolegliwości
Źródło: Zioła i rośliny przyprawowe – znaczenie w żywieniu i wykorzystanie w kuchni Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie