Spis treści
Żelki dla dzieci z niebezpieczną substancją. Mogą działać genotoksycznie
Federalny Urząd Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL) z Niemiec ostrzega przed żelkami Sour Patch Kids o smakach tropikalnym i arbuzowym. Wycofane żelki mają na opakowaniu napis „Titanium Dioxide” w języku angielskim, co oznacza obecność dwutlenku tytanu. Wycofane żelki zostały wyprodukowane w Turcji dla Mondelez Global LLC.
– Nie można wykluczyć działania mutagennego (genotoksyczności) – podaje portal produktwarnung.de, na którym zostało opublikowane ostrzeżenie.
Dwutlenek tytanu na produktach spożywczych ma symbol E171 i w 2021 r. został uznany za niebezpieczny, jeżeli jest stosowany jako dodatek do żywności.
– Zalecamy, aby nie podawać tych produktów dzieciom! – czytamy na produktwarnung.de
Uwaga! Popularne lody wycofane ze sprzedaży. Mogą zawierać odłamki metalu i plastiku
Uważaj na te chipsy! GIS ostrzega osoby, które kupiły przekąskę znanej firmy
GIS wycofuje chipsy znanej marki. Przekąska może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego dotyczy partii produktu, która ma jeszcze dość długą ważność. Te...
Wycofane żelki. Szczegóły dotyczące produktu
Żelki Sour Patch Kids, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na zawartość niebezpiecznego dwutlenku tytanu, są dostępne w opakowaniach po 99 g i 102 g. Smaki potencjalnie niebezpiecznych żelków to tropikalny i arbuzowy. Ostrzeżenie dotyczy żelków o każdej dacie produkcji, jak i okresie trwałości.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Artykuł: żelki Sour Patch Kids
Smaki: tropikalny i arbuzowy
Wielkość opakowania: 99 g i 102 g
Okres trwałości: wszystkie
Data produkcji: wszystkie
Oznakowanie partii: dotyczy wszystkich partii zawierających składnik E171 lub dwutlenek tytanu.
– Ponieważ nie ma dostępnych informacji dotyczących zwrotów, zalecamy ich zwrot do odpowiednich punktów sprzedaży z odniesieniem do niniejszego powiadomienia – podaje niemiecki portal produktwarnung.de.
Najgorsze słodycze? To na pewno żelki! To trzeba wiedzieć o gumowych misiach i witaminach do żucia
Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu mąkę migdałową. Stwierdzono w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą prowad...
Czy E171 jest szkodliwy? Dwutlenek tytanu może powodować raka
Dwutlenek tytanu to składnik wybielający, który jest stosowany w żywności, kosmetykach i innych produktach. Agencja Żywności i Leków (FDA) uważa go za bezpieczny, ale wysokie spożycie może być szkodliwe. Inaczej E171 jest postrzegane w Europie.
– W 2021 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że nie można już uznawać go za bezpieczny (z uwagi na szereg wątpliwości oraz obawy o genotoksyczność). Komisja Europejska zdecydowała więc o zakazie stosowania dwutlenku tytanu w żywności – podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Dwutlenek tytanu to bezwonny proszek, który poprawia biały kolor lub nieprzezroczystość żywności i produktów dostępnych bez recepty, w tym śmietanek do kawy, cukierków, filtrów przeciwsłonecznych i pasty do zębów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wyraził obawy, że dwutlenek tytanu, który jest stosowany jako dodatek żywności, może uszkadzać DNA i potencjalnie prowadzić do raka. Choć po zjedzeniu czegoś, co zawiera dwutlenek tytanu, organizm wchłania niski poziom jego cząsteczek, to cząsteczki mogą się gromadzić w miarę spożywania większej ilości żywności z tym dodatkiem.
Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!
Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofuje z obrotu wszystkie serie wielu partii popularnego leku przeciwbólowego. Ibuprofen nie spełnia wymagań jakościowych. Sprawdź, czy nie kupiłeś jednej z wycofan...
Źródła:
- Warnung vor Sour Patch Kids in den Sorten „Tropical“ und „Watermelon“ produktwarnung.de
- Zakaz stosowania dwutlenku tytanu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- Titanium dioxide: E171 no longer considered safe when used as a food additive European Food Safety Authority