Gotujesz parówki w ten sposób? Narażasz całą rodzinę na ciężkie choroby. Sprawdź, jak ograniczyć wytwarzanie szkodliwych substancji

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 7 lat
Parówki to szybkie i wygodne danie. Są w szczególności lubiane przez dzieci. Jeśli chcesz sięgać po nie od czasu do czasu, zobacz, jak powinno się gotować parówki, aby nie było szkodliwe i sprawdź, które z nich są najzdrowsze.

Spis treści

Z czego tak naprawdę są parówki? Jakie są najzdrowsze parówki?

Najzdrowsze parówki, to te, które przygotujemy sami, ale jeśli chcemy wybierać spośród tych sklepowych, zwróćmy uwagę na skład. Im więcej mięsa, a mniej dodatków, tym zdrowsze będą parówki.

Parówki, choć nie są ulubionym produktem dietetyków, mogą od czasu do czasu pojawić się na naszym stole. Jednak tylko te o dobrym składzie!
Parówki, choć nie są ulubionym produktem dietetyków, mogą od czasu do czasu pojawić się na naszym stole. Jednak tylko te o dobrym składzie! kalhh/Pixabay

W pierwszej kolejności należy zrezygnować z tych, które mają na liście składników mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Oznacza to, że do parówki zamiast mięsa trafiły m.in. skóry, tłuszcz, ścięgna, rozdrobnione kości i chrząstki, a czasem także pióra i pazury.

Wśród dodatków, które nie powinny znaleźć się w składzie dobrych parówek, wymieniane są:

  • fosforany i azotany,
  • glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku,
  • zagęstniki i stabilizatory,
  • wypełniacze,
  • sztuczne aromaty.

Więcej na ten temat mówi na swoim kanale ekspertka ds. żywienia Katarzyna Bosacka:

Jak powinno się gotować parówki?

Wiele osób gotuje parówki wrzucając je na wrzącą wodę i gotuje je 5-10 minut. Nie mają świadomości, że w ten sposób doprowadzają, do uwalniania toksycznych substancji.

– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – tłumaczy w mediach społecznościowych kulinarny ulubieniec Polaków – Robert Makłowicz.

Wynika to z tego, w niektórych parówkach może występować znacząca ilość soli peklujących, które są źródłem azotanów i azotynów. Substancje te mogą pod wpływem długotrwałego podgrzewania przekształcać się w szkodliwe nitrozoaminy.

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny:

Długoterminowa ekspozycja na te związki może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. N-nitrozoaminy poza działaniem rakotwórczym i mutagennym wykazują także właściwości genotoksyczne i embriotoksyczne. Związki te powstają podczas procesów przetwarzania żywności.

Obecność nitrozoaminów stwierdzono m.in. w:

  • wędlinach,
  • przetworzonych rybach,
  • kakao,
  • piwie i innych napojach alkoholowych.

Nitrozoaminy mogą być również obecne w innych produktach żywnościowych, takich jak warzywa, zboża, mleko i produkty mleczne, żywność fermentowana lub marynowana.

Kiedy wrzucić parówki do wody?

Parówek nie należy wrzucać do wrzątku tuż po wyjęciu z lodówki. Jeśli zależy nam na tym, aby nie popękały, powinniśmy pozostawić je na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej, przed wrzuceniem do zagotowanej wody.

Zastanawiasz się, kiedy wiadomo, że parówki są gotowe? Zazwyczaj 5 minut wystarczy, aby podgrzały się w środku. Pamiętaj, że parówki wrzucamy do wrzącej wody, ale już po wyłączeniu gazu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło: Informacja w sprawie oceny ryzyka N-nitrozoamin w żywności Główny Inspektorat Sanitatny

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia