Spis treści
Z czego tak naprawdę są parówki? Jakie są najzdrowsze parówki?
Najzdrowsze parówki, to te, które przygotujemy sami, ale jeśli chcemy wybierać spośród tych sklepowych, zwróćmy uwagę na skład. Im więcej mięsa, a mniej dodatków, tym zdrowsze będą parówki.
W pierwszej kolejności należy zrezygnować z tych, które mają na liście składników mięso oddzielone mechanicznie (MOM). Oznacza to, że do parówki zamiast mięsa trafiły m.in. skóry, tłuszcz, ścięgna, rozdrobnione kości i chrząstki, a czasem także pióra i pazury.
Wśród dodatków, które nie powinny znaleźć się w składzie dobrych parówek, wymieniane są:
- fosforany i azotany,
- glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku,
- zagęstniki i stabilizatory,
- wypełniacze,
- sztuczne aromaty.
Więcej na ten temat mówi na swoim kanale ekspertka ds. żywienia Katarzyna Bosacka:
Jak powinno się gotować parówki?
Wiele osób gotuje parówki wrzucając je na wrzącą wodę i gotuje je 5-10 minut. Nie mają świadomości, że w ten sposób doprowadzają, do uwalniania toksycznych substancji.
– Nie gotuje się w ogóle parówek, tylko zagotowuje się wodę. Jak zacznie wrzeć, to się wyłącza i do tego wkłada się parówki – tłumaczy w mediach społecznościowych kulinarny ulubieniec Polaków – Robert Makłowicz.
Wynika to z tego, w niektórych parówkach może występować znacząca ilość soli peklujących, które są źródłem azotanów i azotynów. Substancje te mogą pod wpływem długotrwałego podgrzewania przekształcać się w szkodliwe nitrozoaminy.
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny:
Długoterminowa ekspozycja na te związki może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. N-nitrozoaminy poza działaniem rakotwórczym i mutagennym wykazują także właściwości genotoksyczne i embriotoksyczne. Związki te powstają podczas procesów przetwarzania żywności.
Obecność nitrozoaminów stwierdzono m.in. w:
- wędlinach,
- przetworzonych rybach,
- kakao,
- piwie i innych napojach alkoholowych.
Nitrozoaminy mogą być również obecne w innych produktach żywnościowych, takich jak warzywa, zboża, mleko i produkty mleczne, żywność fermentowana lub marynowana.
Kiedy wrzucić parówki do wody?
Parówek nie należy wrzucać do wrzątku tuż po wyjęciu z lodówki. Jeśli zależy nam na tym, aby nie popękały, powinniśmy pozostawić je na ok. pół godziny w temperaturze pokojowej, przed wrzuceniem do zagotowanej wody.
Zastanawiasz się, kiedy wiadomo, że parówki są gotowe? Zazwyczaj 5 minut wystarczy, aby podgrzały się w środku. Pamiętaj, że parówki wrzucamy do wrzącej wody, ale już po wyłączeniu gazu.
Źródło: Informacja w sprawie oceny ryzyka N-nitrozoamin w żywności Główny Inspektorat Sanitatny