Te produkty źle wpływają na pracę twojego mózgu! Zrezygnuj z nich i zobacz różnicę. Lepsza pamięć i koncentracja są w zasięgu ręki

Agata Siemiaszko
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa na stan zdrowia całego organizmu, w tym także mózgu. Niestety niektóre produkty spożywcze mogą znacząco pogarszać pamięć, koncentrację, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji. Sprawdź, jakie produkty spożywcze mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa na stan zdrowia całego organizmu, w tym także mózgu. Niestety niektóre produkty spożywcze mogą znacząco pogarszać pamięć, koncentrację, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji. Sprawdź, jakie produkty spożywcze mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Drazen Zigic/gettyimages
Na prawidłową pracę mózgu wpływa wiele czynników, między innymi właściwa dieta oraz umiarkowana aktywność fizyczna. Naukowcy uważają, że jadłospis będący źródłem witaminy D, kwasów omega-3 oraz magnezu może znacząco usprawnić funkcjonowanie układu nerwowego i poprawić koncentrację. Niestety niektóre produkty spożywcze w negatywny sposób oddziałują na nasz mózg i mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby cieszyć się lepszą pamięcią.

Dieta, która wspiera pracę mózgu

Mózg to „centrum dowodzenia” całego naszego organizmu. Gdy zaczyna nieprawidłowo funkcjonować, pojawiają się problemy z koncentracją, pamięcią, a także czujemy się rozdrażnieni i zdezorientowani.

Jak zadbać o ten narząd? Istnieją sposoby, które pozwalają poprawić stan mózgu, a tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji i choroby Alzheimera.

Zobacz też: Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca intensywnym smakiem. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Czytaj także: „Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść

Pierwszym czynnikiem, warunkującym sprawność mózgu jest odpowiednia dieta. Wielu naukowców zaznacza, że sposób odżywiania i dostarczanie wraz z posiłkiem niezbędnych witamin i minerałów może znacząco poprawić pracę mózgu. Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu? Wśród najważniejszych można wymienić:

  • zielone warzywa liściaste – źródło luteiny i zeaksantyny, witaminy E i kwasu foliowego,
  • orzechy i nasiona – bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli,
  • nasiona roślin strączkowych – źródło białka roślinnego i witamin z grupy B,
  • pełnoziarniste produkty – duża zawartość błonnika pokarmowego,
  • tłuste ryby morskie – bogate źródło witaminy D oraz kwasów omega-3,
  • oliwa z oliwek – cenne źródło przeciwutleniaczy.

Eksperci sugerują, że najlepszym sposobem odżywiania, który wspiera pracę mózgu jest dieta MIND. Zastosowanie się do jej zaleceń chroni układ nerwowy przed rozwojem stanu zapalnego, a także usprawnia myślenie i spowalnia proces starzenia się mózgu. W galerii przedstawiamy z kolei produkty wykazujące negatywne działanie na ten narząd.

Te produkty źle wpływają na Twoją pamięć i koncentrację! Koniecznie wyeliminuj je z diety

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia