Dieta, która wspiera pracę mózgu
Mózg to „centrum dowodzenia” całego naszego organizmu. Gdy zaczyna nieprawidłowo funkcjonować, pojawiają się problemy z koncentracją, pamięcią, a także czujemy się rozdrażnieni i zdezorientowani.
Jak zadbać o ten narząd? Istnieją sposoby, które pozwalają poprawić stan mózgu, a tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji i choroby Alzheimera.
Pierwszym czynnikiem, warunkującym sprawność mózgu jest odpowiednia dieta. Wielu naukowców zaznacza, że sposób odżywiania i dostarczanie wraz z posiłkiem niezbędnych witamin i minerałów może znacząco poprawić pracę mózgu. Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu? Wśród najważniejszych można wymienić:
- zielone warzywa liściaste – źródło luteiny i zeaksantyny, witaminy E i kwasu foliowego,
- orzechy i nasiona – bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli,
- nasiona roślin strączkowych – źródło białka roślinnego i witamin z grupy B,
- pełnoziarniste produkty – duża zawartość błonnika pokarmowego,
- tłuste ryby morskie – bogate źródło witaminy D oraz kwasów omega-3,
- oliwa z oliwek – cenne źródło przeciwutleniaczy.
Eksperci sugerują, że najlepszym sposobem odżywiania, który wspiera pracę mózgu jest dieta MIND. Zastosowanie się do jej zaleceń chroni układ nerwowy przed rozwojem stanu zapalnego, a także usprawnia myślenie i spowalnia proces starzenia się mózgu. W galerii przedstawiamy z kolei produkty wykazujące negatywne działanie na ten narząd.
Te produkty źle wpływają na Twoją pamięć i koncentrację! Koniecznie wyeliminuj je z diety