Te produkty źle wpływają na pracę twojego mózgu! Zrezygnuj z nich i zobacz różnicę. Lepsza pamięć i koncentracja są w zasięgu ręki

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa na stan zdrowia całego organizmu, w tym także mózgu. Niestety niektóre produkty spożywcze mogą znacząco pogarszać pamięć, koncentrację, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji. Sprawdź, jakie produkty spożywcze mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne, ponieważ wpływa na stan zdrowia całego organizmu, w tym także mózgu. Niestety niektóre produkty spożywcze mogą znacząco pogarszać pamięć, koncentrację, a także zwiększać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji. Sprawdź, jakie produkty spożywcze mogą pogarszać pracę Twojego mózgu. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Drazen Zigic/gettyimages
Na prawidłową pracę mózgu wpływa wiele czynników, między innymi właściwa dieta oraz umiarkowana aktywność fizyczna. Naukowcy uważają, że jadłospis będący źródłem witaminy D, kwasów omega-3 oraz magnezu może znacząco usprawnić funkcjonowanie układu nerwowego i poprawić koncentrację. Niestety niektóre produkty spożywcze w negatywny sposób oddziałują na nasz mózg i mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby cieszyć się lepszą pamięcią.

Dieta, która wspiera pracę mózgu

Mózg to „centrum dowodzenia” całego naszego organizmu. Gdy zaczyna nieprawidłowo funkcjonować, pojawiają się problemy z koncentracją, pamięcią, a także czujemy się rozdrażnieni i zdezorientowani.

Jak zadbać o ten narząd? Istnieją sposoby, które pozwalają poprawić stan mózgu, a tym samym zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym demencji i choroby Alzheimera.

Zobacz także: Przepis na sos chiński

Czytaj także: „Śmieciowe jedzenie” zwiększa ryzyko demencji. Chcesz mieć dobrą pamięć? Unikaj ultraprzetworzonej żywności. Zobacz, czego nie jeść

Pierwszym czynnikiem, warunkującym sprawność mózgu jest odpowiednia dieta. Wielu naukowców zaznacza, że sposób odżywiania i dostarczanie wraz z posiłkiem niezbędnych witamin i minerałów może znacząco poprawić pracę mózgu. Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu? Wśród najważniejszych można wymienić:

  • zielone warzywa liściaste – źródło luteiny i zeaksantyny, witaminy E i kwasu foliowego,
  • orzechy i nasiona – bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli,
  • nasiona roślin strączkowych – źródło białka roślinnego i witamin z grupy B,
  • pełnoziarniste produkty – duża zawartość błonnika pokarmowego,
  • tłuste ryby morskie – bogate źródło witaminy D oraz kwasów omega-3,
  • oliwa z oliwek – cenne źródło przeciwutleniaczy.

Eksperci sugerują, że najlepszym sposobem odżywiania, który wspiera pracę mózgu jest dieta MIND. Zastosowanie się do jej zaleceń chroni układ nerwowy przed rozwojem stanu zapalnego, a także usprawnia myślenie i spowalnia proces starzenia się mózgu. W galerii przedstawiamy z kolei produkty wykazujące negatywne działanie na ten narząd.

Te produkty źle wpływają na Twoją pamięć i koncentrację! Koniecznie wyeliminuj je z diety

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia