Mięso wycofane z obrotu. GIS ostrzega: zawiera groźne bakterie coli. Zakażenie może doprowadzić do krwawej biegunki

Monika Góralska
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia Escherichia coli w mięsie wołowym. Zakażenie bakterią może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub bezkrwawej biegunki. Sprawdź, czy masz to mięso w domu. Jeśli już je jadłeś i zaobserwujesz niepokojące objawy natychmiast zgłoś się do lekarza.

Spis treści

Mięso wycofane z obrotu. GIS ostrzega: zawiera bakterie coli

Tatar, mięso na talerzu
Escherichia coli, inaczej pałeczka okrężnicy, to bakteria żyjąca w naszych jelitach. Jednak niektóre jej szczepy mogą powodować zakażenia i groźne objawy. freepik.com

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii mięsa. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w tatarze wołowym wykryto groźne dla zdrowia bakterie E. coli.

Chodzi o produkt:

  • Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 1032604
  • Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków,
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Proces wycofywania nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu mąkę migdałową. Stwierdzono w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą prowad...

Monika Góralska
Monika Góralska

Czy bakteria coli jest groźna?

Escherichia coli, inaczej pałeczka okrężnicy, to bakteria żyjąca w naszych jelitach. Jednak niektóre szczepy tej bakterii mogą powodować biegunkę lub zakażenia jeśli dostaną się do innych narządów: głównie układu pokarmowego i moczowego. Bakterie te wytwarzają egzotoksynę wywołującą zatrucia pokarmowe. Mogą jednak doprowadzić do dużo poważniejszych schorzeń takich jak krwawa biegunka, ostra niewydolność nerek czy sepsa.

Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) wykryto w 4 z 5 badanych próbek określonej partii tatara wołowego w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - poinformował GIS.

GIS podkreślił, że nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym gov.pl

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Źródło:

Polska Agencja Prasowa

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia