Spis treści
Mięso wycofane z obrotu. GIS ostrzega: zawiera bakterie coli
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii mięsa. W wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w tatarze wołowym wykryto groźne dla zdrowia bakterie E. coli.
Chodzi o produkt:
- Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 1032604
- Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Proces wycofywania nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.
Masz taką mąkę w domu? Nie używaj, możesz mieć przez nią raka!
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu mąkę migdałową. Stwierdzono w niej przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn. Są to szkodliwe dla zdrowia substancje, które mogą prowad...
Czy bakteria coli jest groźna?
Escherichia coli, inaczej pałeczka okrężnicy, to bakteria żyjąca w naszych jelitach. Jednak niektóre szczepy tej bakterii mogą powodować biegunkę lub zakażenia jeśli dostaną się do innych narządów: głównie układu pokarmowego i moczowego. Bakterie te wytwarzają egzotoksynę wywołującą zatrucia pokarmowe. Mogą jednak doprowadzić do dużo poważniejszych schorzeń takich jak krwawa biegunka, ostra niewydolność nerek czy sepsa.
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) wykryto w 4 z 5 badanych próbek określonej partii tatara wołowego w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - poinformował GIS.
GIS podkreślił, że nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym gov.pl
Uzupełnij domową apteczkę
Źródło: