Spis treści
Inulina – co to za substancja i jakie są jej właściwości?
Inulina jest naturalnym cukrem należącym do grupy fruktanów. Wyglądem przypomina mąkę ziemniaczaną, jednak zdecydowanie lepiej rozpuszcza się w wodzie. Dzięki odporności na działanie enzymów trawiennych w układzie pokarmowym, przemieszcza się do jelita grubego i wspomaga namnażanie prawidłowej flory bakteryjnej, szczególnie bakterii w kwasu mlekowego (Lactobacillus) i Bifidobacterium. Namnażanie się bifidobakterii zwiększa przyswajanie witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego).
Wzbogacenie diety zwierząt w inulinę ograniczyło rozwój Candida w jelicie cienkim oraz zmniejszyło śmiertelność zwierząt zakażonych Listeria monocytogenes.
Bakterie jelitowe metabolizują inulinę do kwasu octowego, którego zwiększona ilość korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Fruktany wiążą kwasy żółciowe w jelicie, dzięki czemu zwiększa się ich wydalanie z organizmu. W rezultacie zmniejsza się liczba soli żółciowych, potrzebnych do produkcji cholesterolu, a tym samym ilość cholesterolu LDL we krwi. Spowolnienie gromadzenia się blaszki miażdżycowej zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Poznaj działanie tego biologicznie czynnego składnika na organizm.