Spis treści
Zdrowe jajka na śniadanie wielkanocne. Najlepsze pomysły
Nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania są jajka podawane na wszelkie możliwe sposoby – ugotowane na twardo i podane z majonezem jajecznym (i np. świeżym szczypiorkiem), faszerowane różnymi nadzieniami, w tym również wraz ze skorupką, a także podane w formie sałatki, zapiekane różnymi metodami, podane w koszulce, w muffinach czy w formie sandwicza. Możliwości jest naprawdę wiele!
Kliknij w zdjęcie i zobacz w naszej galerii, jak przyrządzić jajka na Wielkanoc, by były pyszne i zdrowe.
Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty
W jakiej postaci jajka są najzdrowsze?
Jajka są zdrowe, gdy są jedzone w rozsądnych ilościach. Najlepsze są przygotowane bez dodatku tłuszczu i nadmiaru kalorycznych składników. W daniach jajkom powinny towarzyszyć składniki bogate w antyoksydanty – świeże warzywa i zioła, a także przyprawy, które także są źródłem tych związków. W ten sposób jajecznych dań można też zjeść więcej, a przy tym lżej i korzystniej dla organizmu.
Warto pamiętać, że jajka nie szkodzą sercu, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością cholesterolu. Wykazano bowiem, że jego poziom we krwi tylko w ok. 1/5 zależy od diety, a reszta tego składnika jest stale wytwarzana w wątrobie i jelitach. Na stężenie cholesterolu we krwi wpływa zaś głównie stan metaboliczny organizmu. Osoby zdrowe mogą pozwolić sobie na jedzenie jajka nawet codziennie, choć w okresie przed Wielkanocą warto zostawić sobie ich tygodniowy limit na świąteczne śniadanie, bo na jednej sztuce na pewno się nie skończy.
Pocieszający jest też fakt, że dzisiejsze jaja kurze zawierają o 10 proc. mniej cholesterolu niż jeszcze 30 lat temu. Mają przy tym o 1/5 mniej tłuszczu w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych i dostarczają o 13 procent mniej kalorii. Są też bogatsze w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D oraz cenny pierwiastek antyoksydacyjny, jakim jest selen.
Regularna konsumpcja jajek wpływa korzystnie na organizm, m.in. wspomaga metabolizm, obniża poziom glukozy na czczo i cholesterolu we krwi – parametrów, od których zależy rozwój cukrzycy tupu 2 i miażdżycy. Pomaga przy tym utrzymać mniejszy poziom stanu zapalnego w organizmie i niższą masę ciała. Właśnie dlatego warto sięgać po jajka nie tylko od święta.