Jajka wielkanocne mogą być zdrowe. Zobacz najlepsze pomysły i przepisy. Święta będą więcej niż tylko smaczne!

Anna Rokicka-Żuk
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Valeri Pavljuk/Getty Images
Król wielkanocnego stołu zasługuje na najlepszą oprawę. Warto sprawić, by dania z jajkami były nie tylko smaczne, ale też korzystne dla zdrowia. To nic trudnego! Zobacz nasze rady i przepisy kulinarne, dzięki którym Święta będą lepsze pod każdym względem.

Spis treści

Zdrowe jajka na śniadanie wielkanocne. Najlepsze pomysły

Nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania są jajka podawane na wszelkie możliwe sposoby – ugotowane na twardo i podane z majonezem jajecznym (i np. świeżym szczypiorkiem), faszerowane różnymi nadzieniami, w tym również wraz ze skorupką, a także podane w formie sałatki, zapiekane różnymi metodami, podane w koszulce, w muffinach czy w formie sandwicza. Możliwości jest naprawdę wiele!

Talerz z faszerowanymi jajkami z różnymi dodatkami
Jajka można jeść je regularnie, ale z umiarem. Większości osób nie zaszkodzi jednak spróbowanie w Wielkanoc kilku dań jajecznych. Zobacz, jak je przygotować, by były nie tylko pyszne, ale też zdrowe.
Valeri Pavljuk/Getty Images

Kliknij w zdjęcie i zobacz w naszej galerii, jak przyrządzić jajka na Wielkanoc, by były pyszne i zdrowe.

Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty

W jakiej postaci jajka są najzdrowsze?

Jajka są zdrowe, gdy są jedzone w rozsądnych ilościach. Najlepsze są przygotowane bez dodatku tłuszczu i nadmiaru kalorycznych składników. W daniach jajkom powinny towarzyszyć składniki bogate w antyoksydanty – świeże warzywa i zioła, a także przyprawy, które także są źródłem tych związków. W ten sposób jajecznych dań można też zjeść więcej, a przy tym lżej i korzystniej dla organizmu.

Warto pamiętać, że jajka nie szkodzą sercu, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością cholesterolu. Wykazano bowiem, że jego poziom we krwi tylko w ok. 1/5 zależy od diety, a reszta tego składnika jest stale wytwarzana w wątrobie i jelitach. Na stężenie cholesterolu we krwi wpływa zaś głównie stan metaboliczny organizmu. Osoby zdrowe mogą pozwolić sobie na jedzenie jajka nawet codziennie, choć w okresie przed Wielkanocą warto zostawić sobie ich tygodniowy limit na świąteczne śniadanie, bo na jednej sztuce na pewno się nie skończy.

Pocieszający jest też fakt, że dzisiejsze jaja kurze zawierają o 10 proc. mniej cholesterolu niż jeszcze 30 lat temu. Mają przy tym o 1/5 mniej tłuszczu w postaci nasyconych kwasów tłuszczowych i dostarczają o 13 procent mniej kalorii. Są też bogatsze w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę D oraz cenny pierwiastek antyoksydacyjny, jakim jest selen.

Regularna konsumpcja jajek wpływa korzystnie na organizm, m.in. wspomaga metabolizm, obniża poziom glukozy na czczo i cholesterolu we krwi – parametrów, od których zależy rozwój cukrzycy tupu 2 i miażdżycy. Pomaga przy tym utrzymać mniejszy poziom stanu zapalnego w organizmie i niższą masę ciała. Właśnie dlatego warto sięgać po jajka nie tylko od święta.

Przeczytaj także:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Przygotuj się do Wielkanocy!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia