Spis treści
Czy majonez jest zdrowy?
Majonez to kremowy, gęsty sos, który bardzo chętnie dodajemy do sałatki jarzynowej czy jajek w różnej postaci przygotowywanych na Wielkanoc. Stosujemy go także na co dzień jako dodatek do kanapek czy mięs. Podstawowe składniki majonezu to olej, żółtka jaj, musztarda, cukier i ocet lub sok z cytryny.
Te osoby nie powinny jeść majonezu. Może być dla nich bardzo szkodliwy!
Jednak majonezu nie można uznać za produkt zdrowy. Wprawdzie zawiera on witaminy A, E i K oraz nieduże ilości białka, węglowodanów i składników mineralnych, jednak jest on bardzo kaloryczny. Jedna łyżka majonezu (25 g) to aż 166 kcal, 18 g tłuszczu i 4,2 g cholesterolu. Natomiast w 100 g produktu znajduje się aż 700 kcal i 70 g tłuszczu.
Lubisz majonez, ale jesteś na diecie? Sprawdź lżejsze zamienniki
Majonez to ciężkostrawny i tłusty dodatek, który sprawia, że dania stają się bardziej kaloryczne. Jest używany do tradycyjnej wielkanocnej sałatki jarzynowej, dekoracji gotowanych jajek i innych dań. ...
Jak zrobić pyszny domowy majonez?
Zdrowszą alternatywą dla kupnego majonezu, który oprócz wymienionych wyżej składników zawiera także szkodliwe dodatki chemiczne, będzie domowy majonez. Zrobisz go bardzo szybko i łatwo z podstawowych składników, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni.
Składniki:
- 2 żółtka jaj,
- 1,5 szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- płaska łyżeczka cukru pudru,
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli,
- 12/łyżeczki pieprzu.
Jak zrobić domowy majonez?
- Do miski przełóż żółtka jaj, musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
- Ubijaj mikserem lub blenderem na niskich obrotach.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, powoli cienkimi strumieniami wlewaj olej cały czas miksując.
- Po kilku minutach majonez jest gotowy.
- Przechowuj go maksymalnie przez 1 tydzień w lodówce.
Kto nie powinien jeść majonezu? Zobacz, komu ten sos może zaszkodzić