Tym zastąpisz tradycyjny majonez! Poznaj jego lżejsze zamienniki. Jakie produkty wykorzystać do ulubionych dań zamiast majonezu?

Agata Siemiaszko
Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt, wypróbuj ten w niskotłuszczowej wersji. Smak takiego produktu nie będzie niczym się różnił, jednak konsystencja może być zdecydowanie rzadsza albo... gęściejsza. Dlaczego? Ponieważ w majonezach niskotłuszczowych jest mniejsza zawartość jajek, które nadają charakterystyczną kremową i gęstą konsystencję. Producent może jednak zagęścić go dzięki dodatkom do żywności, które nienaturalnie zmieniają jego konsystencję.Wybierając produkt odtłuszczony, możesz zmniejszyć kaloryczność całego dania nawet o 500 kcal, ponieważ 100 g tradycyjnego majonezu to źródło ok. 750 kcal, a niskotłuszczowego – zaledwie 250 kcal.
Zamiast sięgać po tradycyjny i wysokotłuszczowy produkt, wypróbuj ten w niskotłuszczowej wersji. Smak takiego produktu nie będzie niczym się różnił, jednak konsystencja może być zdecydowanie rzadsza albo... gęściejsza. Dlaczego? Ponieważ w majonezach niskotłuszczowych jest mniejsza zawartość jajek, które nadają charakterystyczną kremową i gęstą konsystencję. Producent może jednak zagęścić go dzięki dodatkom do żywności, które nienaturalnie zmieniają jego konsystencję.Wybierając produkt odtłuszczony, możesz zmniejszyć kaloryczność całego dania nawet o 500 kcal, ponieważ 100 g tradycyjnego majonezu to źródło ok. 750 kcal, a niskotłuszczowego – zaledwie 250 kcal. Mizina/Getty Images
Majonez to popularny dodatek w wielu kuchniach. Niestety, zawiera sporo tłuszczu i kalorii, co czyni go mniej przyjaznym dla osób dbających o linię. Często trafia na stół w sałatkach, kanapkach czy jako ozdoba jajek. Jeśli nie chcesz z niego całkowicie rezygnować, a zależy ci na przestrzeganiu zdrowej diety, mamy dobrą wiadomość. Przygotowaliśmy listę zamienników majonezu, które są lżejsze, a często równie smaczne.

Ile kalorii ma majonez?

Majonez to tradycyjny element wielu dań, szczególnie tych przyrządzanych na Wielkanoc. Używany jest wtedy do dekoracji gotowanych jajek, stanowi główny składnik sosu w sałatce jarzynowej, a także dodatek do innych potraw. Jego smak i kaloryczność zależą przede wszystkim od użytych składników oraz ilości dodanego octu.

Jaki jest skład majonezu? Przede wszystkim są to:

  • olej rzepakowy,
  • żółtka jaj,
  • musztarda,
  • cukier,
  • sól,
  • sok z cytryny lub ocet.

Czytaj też: Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Warto wspomnieć, że majonez produkowany na przemysłową skalę może zawierać również emulgatory, zagęstniki i sztuczne konserwanty, które mają na celu nadanie odpowiednich cech produktu i przedłużenie jego trwałości. Do najpopularniejszych konserwantów należy benzoesan sodu (E211), którego powinni unikać astmatycy oraz osoby z wrzodami żołądka, ponieważ może nasilać dolegliwości chorobowe. Jest też rzadziej używana sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego, czyli EDTA (E385), której spożycie nie jest zalecane w przypadku problemów z jelitami.

Czytaj także: Co się stanie, gdy codziennie będziesz jeść majonez? Odpowiedź cię zaskoczy. Sprawdź, czy majonez jest zdrowy, a kiedy może zaszkodzić

Kaloryczność majonezu zależy od ilości użytego tłuszczu. Największą energetyczność mają majonezy wysokotłuszczowe, ponieważ w 100 g znajdziemy ponad 78,5 g tłuszczu, a tym samym ok. 750 kcal.

Z kolei 100 g majonezu stołowego zawiera 50,5-78,5 g tłuszczu i jest źródłem 480-750 kcal, natomiast taka sama porcja majonezu niskotłuszczowego zawiera do 50,5 g tłuszczu i zapewnia mniej niż 480 kcal.

Sprawdź lżejsze zamienniki majonezu!

Dodatkowo żółtka jaj są źródłem cholesterolu, a w porcji 100 g znajdziemy ok. 48 mg tego składnika. Czy to oznacza, że jedzenie majonezu może zwiększać stężenie „złego” cholesterolu we krwi? Obecnie nie ma danych potwierdzających niekorzystny wpływ spożycia majonezu na wzrost ryzyka rozwoju chorób krążenia, w tym miażdżycy i hipercholesterolemii. Zalecamy zachować umiar i używać tego produktu tylko w niewielkich ilościach.

Czym zastąpić tradycyjny majonez?

Sporadyczny dodatek majonezu do potraw nie sprawi, że przytyjesz, a zawartość tkanki tłuszczowej w twoim organizmie gwałtownie wzrośnie. Jednak nadużywanie tego produktu, zwłaszcza przy zbyt wysokiej kaloryczności diety, faktycznie może przyczynić się do nadwagi.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść majonezu? Tym osobom może zaszkodzić

Sosy na bazie majonezu są również ciężkostrawne i mogą powodować dolegliwości trawienne, w tym ból brzucha, zgagę, skurcze jelit oraz nudności.

Jakie są mniej kaloryczne zamienniki majonezu? Zamiast tradycyjnego sosu możesz użyć majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu, a także jogurtu naturalnego, np. greckiego lub bałkańskiego. Jeśli chcesz wiedzieć, ile kalorii zaoszczędzisz, zamieniając majonez na inne produkty, koniecznie sprawdź naszą galerię!

Poznaj lżejsze zamienniki majonezu!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia