Spis treści
Co to jest jogurt grecki?
Jogurt, który znamy jako jogurt grecki, to produkt mleczny, który był znany już w czasach starożytnych. Grecy jako pierwsi udokumentowali stosowanie jogurtu w 100 r. p.n.e. Słowo „jogurt” pochodzi z języka tureckiego od słowa yoğurmak, co oznacza zagęszczać, zsiadać lub koagulować.
Jogurt grecki jest wytwarzany przez fermentację jogurtu w zbiornikach, a następnie odcedzanie serwatki i innych płynów podczas końcowych etapów przetwarzania, przez co jest gęstszy i ma większą zawartość białka niż inne produkty jogurtowe. Niektórzy wytwarzają jogurt w stylu greckim, dodając białka mleka do jogurtu na początku lub na końcu procesu przetwarzania.
Jest wiele odmian jogurtu greckiego, m.in.:
- pełnotłusta,
- o obniżonej zawartości tłuszczu,
- beztłuszczowa,
- smakowa,
- bezsmakowa.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Jogurt grecki jest bogaty w wiele składników odżywczych. To dobre źródło białka, tłuszczu i węglowodanów, a także witaminy B12, ryboflawiny (B2), kwasu pantotenowego (B5), witaminy A, wapnia, fosforu, potasu, cynk i selenu. Znajdziemy w nim też magnez, cholinę i miedź.
W porównaniu ze zwykłym jogurtem jogurt grecki ma wyższą zawartość białka przy niższej zawartości węglowodanów. Co ważne, zawartość składników odżywczych będzie się różnić w zależności od rodzaju jogurtu greckiego.
5 korzyści z jedzenia jogurtu greckiego
Wysoka zawartość białka w jogurcie greckim sprawia, że ma on wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Jedząc produkty bogate w białko, możemy zmniejszyć głód, przyspieszyć metabolizm i budować mięśnie. To nie wszystkie pozytywne efekty, jakie daje spożywanie tego rodzaju nabiału.
Dowiedz się, jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia jogurtu greckiego:
Jak wykorzystać jogurt grecki w kuchni?
Jogurt grecki jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny. Poza dostarczaniem naszemu organizmowi składników odżywczych i kilkoma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi jest też produktem, który możemy wykorzystać w kuchni zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.
Jogurt grecki można wykorzystać jako:
- bazę do przekąski ze świeżymi lub mrożonymi owocami i orzechami,
- bazę do słodkich i wytrawnych dipów,
- zagęszczacz do zup i sosów,
- bazę do sosów do sałatek
- bazę do deserów,
- sernik z jogurtów greckich.
Źródła:
- Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories BioMed Central
- The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review Journal of the American College of Nutrition
- Effects of probiotics on gut microbiota: mechanisms of intestinal immunomodulation and neuromodulation Therapeutic Advances in Gastroenterology
- The role of protein in weight loss and maintenance American Journal of Clinical Nutrition