Jego zdrowotne właściwości odkryli już starożytni Grecy - stąd też jego nazwa. Ma wyższą zawartość białka niż swój naturalny odpowiednik

Gabriela Fedyk
W porównaniu ze zwykłym jogurtem jogurt grecki ma wyższą zawartość białka przy niższej zawartości węglowodanów.
W porównaniu ze zwykłym jogurtem jogurt grecki ma wyższą zawartość białka przy niższej zawartości węglowodanów. Towfiqu barbhuiya/Pexels
Jest kremowy, gęsty i świetnie się komponuje zarówno z owocami, jak i warzywami. Jest bogaty w białko i wiele składników odżywczych. Jogurt grecki, bo o nim mowa, z powodzeniem zastąpi śmietanę czy majonez, przez co nasze dania będą bardziej fit. Dlaczego jeszcze jogurt grecki jest zdrowym wyborem? Sprawdź 5 korzyści, jakie daje jedzenie jogurtu greckiego.

Spis treści

Co to jest jogurt grecki?

Jogurt, który znamy jako jogurt grecki, to produkt mleczny, który był znany już w czasach starożytnych. Grecy jako pierwsi udokumentowali stosowanie jogurtu w 100 r. p.n.e. Słowo „jogurt” pochodzi z języka tureckiego od słowa yoğurmak, co oznacza zagęszczać, zsiadać lub koagulować.

Jogurt grecki jest wytwarzany przez fermentację jogurtu w zbiornikach, a następnie odcedzanie serwatki i innych płynów podczas końcowych etapów przetwarzania, przez co jest gęstszy i ma większą zawartość białka niż inne produkty jogurtowe. Niektórzy wytwarzają jogurt w stylu greckim, dodając białka mleka do jogurtu na początku lub na końcu procesu przetwarzania.

Jest wiele odmian jogurtu greckiego, m.in.:

  • pełnotłusta,
  • o obniżonej zawartości tłuszczu,
  • beztłuszczowa,
  • smakowa,
  • bezsmakowa.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!

Jogurt grecki jest bogaty w wiele składników odżywczych. To dobre źródło białka, tłuszczu i węglowodanów, a także witaminy B12, ryboflawiny (B2), kwasu pantotenowego (B5), witaminy A, wapnia, fosforu, potasu, cynk i selenu. Znajdziemy w nim też magnez, cholinę i miedź.

W porównaniu ze zwykłym jogurtem jogurt grecki ma wyższą zawartość białka przy niższej zawartości węglowodanów. Co ważne, zawartość składników odżywczych będzie się różnić w zależności od rodzaju jogurtu greckiego.

5 korzyści z jedzenia jogurtu greckiego

Wysoka zawartość białka w jogurcie greckim sprawia, że ma on wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Jedząc produkty bogate w białko, możemy zmniejszyć głód, przyspieszyć metabolizm i budować mięśnie. To nie wszystkie pozytywne efekty, jakie daje spożywanie tego rodzaju nabiału.

Dowiedz się, jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia jogurtu greckiego:

Jak wykorzystać jogurt grecki w kuchni?

Jogurt grecki jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny. Poza dostarczaniem naszemu organizmowi składników odżywczych i kilkoma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi jest też produktem, który możemy wykorzystać w kuchni zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.

Jogurt grecki można wykorzystać jako:

  • bazę do przekąski ze świeżymi lub mrożonymi owocami i orzechami,
  • bazę do słodkich i wytrawnych dipów,
  • zagęszczacz do zup i sosów,
  • bazę do sosów do sałatek
  • bazę do deserów,
  • sernik z jogurtów greckich.

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia