Spis treści
Co najbardziej pasuje do jajek? Te dodatki są najzdrowsze
Wśród dodatków, które warto łączyć z jajkami, wymieniany jest np. pieprz czarny, który nie tylko nada ostrości potrawie, ale zawiera piperynę. Jest to związek, który nadaje czarnemu pieprzowi charakterystyczny smak, a jednocześnie zatrzymuje tworzenie nowych komórek tłuszczowych w ciele. Czarny pieprz pokręca metabolizm i ułatwia trawienie, jest więc sprzymierzeńcem osób na diecie.
Zobacz także: Ten prosty i tani deser z PRL-u zwalczy ból gardła, chrypkę i kaszel
Jeśli lubimy smażone jajka, warto przygotować je na oleju z awokado lub słonecznikowym, które pozostają stabilne w wysokich temperaturach. Nie utleniają się łatwo i nie wytwarzają się w nich wolne rodniki. Sięgając po oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej kokosowy, temperaturę smażenia lepiej zmniejszyć do 210 i 177 stopni Celsjusza.
Jako że jajka pozbawione są błonnika pokarmowego oraz mają niewielką zawartość węglowodanów, warto sięgać po produkty, które uzupełnią te niedobry w daniu i sprawią, że posiłek na bazie jajek będzie pełnowartościowy.
Zobacz w naszej galerii, co sprawdzi się jako zdrowy i smaczny dodatek do jajek?
Dlaczego warto jeść jajka? Czy pomagają schudnąć?
Jajka to jeden z produktów, który bardzo często pojawia się w odchudzających jadłospisach. Jajka cenione są przez dietetyków jako źródło pełnowartościowego białka zawierające jedynie od 67 do 93 kcal w sztuce.
Dostarczają także w naprawdę dużych ilościach witamin – w szczególności wspierającej układ nerwowy witaminy B12 oraz wzmacniającej odporność i kości witaminy D – oraz składniki mineralne. Znajdują się w nich m.in.:
- witamina A,
- witamina B2,
- kwas foliowy,
- biotyna,
- kwas pantotenowy,
- cholina,
- fosfor,
- jod,
- selen.
Oprócz niewątpliwej zawartości cennych składników odżywczych jajka cenione są za to, że pomagają w ograniczeniu apetytu i zapewniają na długo poczucie sytości. Jedzone na śniadanie są świetnym źródłem energii.
Warto jednak pamiętać, że sposób przygotowania jajka ma ogromne znaczenie. Jajecznica z dwóch jajek przygotowana na maśle dostarczy nam nawet 245 kcal, a jajko ugotowane w koszulce jedynie od 55 do 80 kcal.
Najbardziej polecanym sposobem przygotowania jajek jest ugotowanie ich na miękko. Dlaczego? Podczas gotowania zabijane są wszelkie drobnoustroje znajdujące się na skorupce, nie dochodzi natomiast do utraty cennych składników. Do przyrządzenia jajek w ten sposób nie używa się tłuszczu, co sprawia, że są one niskokaloryczne, ale jednocześnie bardzo sycące.
Źródła:
- What Is the Healthiest Way to Cook and Eat Eggs? Healthline
- Add These Ingredients to Your Eggs to Lose Weight Eat This, Not That!