Spis treści
Kaczka, czyli niedoceniane mięso drobiowe
Mięso kaczki staje się coraz bardziej popularnym rodzajem mięsa drobiowego w Polsce. Podobnie jak w przypadku gęsiny, nasz kraj jest jednym z największych producentów mięsa kaczego w Europie. W naszej kulturze kaczkę jadano na szczególne okazje, takie jak śluby lub święta, w tym Bożego Narodzenia i Wielkanoc.
Najpopularniejsze jest spożywanie grillowanej lub smażonej piersi z kaczki, z dodatkiem karmelizowanych warzyw i pieczonych ziemniaków.
Ile kalorii ma tuszka, a ile pierś z kaczki?
Mięso z kaczki jest dość kalorycznym rodzajem drobiu, jednak charakteryzuje się niższą kalorycznością niż gęś. Ilość kalorii uzależniona jest od rodzaju kawałka i obecności skóry. Porcja 100 g tuszki z gęsi stanowi źródło ok. 337 kcal, natomiast taka sama porcja piersi ze skórą to źródło 220 kcal, z kolei pozbawiona skóry – 140 kcal.
Dowiedz się więcej: Czy gęsina jest zdrowa? Sprawdź, jak stosować smalec gęsi na odmrożenia i ból stawów
Właściwości odżywcze mięsa z kaczki
Dodatkowo porcja 100 g tuszki zawiera 13,5 g pełnowartościowego białka oraz 28,6 g g tłuszczu, z czego 15,10 g stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 4,12 g wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a pozostałe 7,39 g nasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast taka sama porcja mięsa z piersi kaczki bez skóry to źródło 140 kcal, 28 g białka i tylko 2,5 g tłuszczu.
Co jeszcze zawiera delikatne mięso z kaczki? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):
- witaminę A – 24 mcg,
- witaminę D – 3 jednostki międzynarodowe (IU),
- witaminę E – 0,2 mg,
- witaminę B1 – 0,177 mg,
- witaminę B2 – 0,226 mg,
- witaminę B3 – 3,45mg,
- witaminę B6 – 0,1 mg,
- witaminę B12 – 0,3 mcg,
- sód – 66 mg,
- potas – 242 mg,
- wapń – 8 mg,
- żelazo – 2,1 mg,
- magnez – 14 mg,
- fosfor – 149 mg,
- mangan – 0,03 mg,
- miedź – 0,14 mg,
- cynk – 1,42 mg.
Sprawdź również: Dlaczego nie powinno się myć kurczaka przed pieczeniem lub smażeniem?
Dodatkowo należy pamiętać, że tuszka kacza zawiera ok. 76 mg cholesterolu, czyli spożycie porcji 100 g tego mięsa pokryje w 25 proc. ustaloną dzienną bezpieczną dawkę cholesterolu. Jednak spożywanie mięsa kaczki w umiarkowanych ilościach nie powinno znacząco podnosić poziomu cholesterolu LDL we krwi i zwiększać ryzyka rozwoju miażdżycy.
Czy mięso kaczki jest zdrowe? Właściwości zdrowotne
Zwierzęta hodowane w fermach drobiowych często karmione są sztucznymi paszami, a do szybkiego wzrostu mięsa używa się specjalnych antybiotyków. Dlatego kupując kaczkę, należy zwrócić szczególną uwagę na certyfikat jakości i ekologii, który stanowi pewnego rodzaju gwarancję, że mięso jest zdrowe.
Kaczka jest dość tłustym rodzajem mięsa, jednak znaczną cześć stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i wzmocnienie odporności. Wykazano również, że kwasy omega-3 i omega-6 obecne w kaczce mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a także poprawiać kondycję skóry i przyspieszać proces gojenia się ran.
Warto również wspomnieć, że mięso z kaczki zawiera spore ilości żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Kaczkę przed podaniem warto skropić sokiem z cytryny, ponieważ zawarta w nim witamina C zwiększy wchłanianie żelaza z mięsa.
Kaczka obfituje również w potas, który odpowiada za prawidłową regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, a także za regulację ciśnienia tętniczego krwi. Natomiast witamina B3 wspiera produkcję krwinek czerwonych, metabolizm kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, a także w łagodny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi.