Kaczka – kaloryczność i właściwości odżywcze. Czy piersi z kaczki są zdrowe? Sprawdź, dlaczego warto częściej sięgać po mięso drobiowe

Agata Siemiaszko
Pierś z kaczki to delikatne mięso, które idealnie komponuje się z pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Do mięsa kaczego warto podawać lekkie wytrawne czerwone wino, które dodatkowo podkreśli smak i aromat potrawy.
Pierś z kaczki to delikatne mięso, które idealnie komponuje się z pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Do mięsa kaczego warto podawać lekkie wytrawne czerwone wino, które dodatkowo podkreśli smak i aromat potrawy. Jason Leung/Unsplash.com
Kaczka to niezbyt popularny rodzaj mięsa w naszym kraju, chociaż jej spożycie w ostatnich latach znacznie wzrosło. Jest to dość tłusty gatunek mięsa, jednak większość tłuszczów stanowią kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają układ krążenia, a także działają przeciwzapalnie. Dodatkowo pierś z kaczki to delikatne mięso, które pozbawione skóry jest niskotłuszczowe, a zarazem obfituje w pełnowartościowe białko. Czy kaczka jest zdrowa? Sprawdź, dlaczego warto częściej sięgać po ten rodzaj mięsa.

Spis treści

Kaczka, czyli niedoceniane mięso drobiowe

Mięso kaczki staje się coraz bardziej popularnym rodzajem mięsa drobiowego w Polsce. Podobnie jak w przypadku gęsiny, nasz kraj jest jednym z największych producentów mięsa kaczego w Europie. W naszej kulturze kaczkę jadano na szczególne okazje, takie jak śluby lub święta, w tym Bożego Narodzenia i Wielkanoc.

Najpopularniejsze jest spożywanie grillowanej lub smażonej piersi z kaczki, z dodatkiem karmelizowanych warzyw i pieczonych ziemniaków.

Ile kalorii ma tuszka, a ile pierś z kaczki?

Mięso z kaczki jest dość kalorycznym rodzajem drobiu, jednak charakteryzuje się niższą kalorycznością niż gęś. Ilość kalorii uzależniona jest od rodzaju kawałka i obecności skóry. Porcja 100 g tuszki z gęsi stanowi źródło ok. 337 kcal, natomiast taka sama porcja piersi ze skórą to źródło 220 kcal, z kolei pozbawiona skóry – 140 kcal.

Właściwości odżywcze mięsa z kaczki

Dodatkowo porcja 100 g tuszki zawiera 13,5 g pełnowartościowego białka oraz 28,6 g g tłuszczu, z czego 15,10 g stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 4,12 g wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a pozostałe 7,39 g nasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast taka sama porcja mięsa z piersi kaczki bez skóry to źródło 140 kcal, 28 g białka i tylko 2,5 g tłuszczu.

Co jeszcze zawiera delikatne mięso z kaczki? Wśród cennych składników odżywczych można również znaleźć (w porcji 100 g):

  • witaminę A – 24 mcg,
  • witaminę D – 3 jednostki międzynarodowe (IU),
  • witaminę E – 0,2 mg,
  • witaminę B1 – 0,177 mg,
  • witaminę B2 – 0,226 mg,
  • witaminę B3 – 3,45mg,
  • witaminę B6 – 0,1 mg,
  • witaminę B12 – 0,3 mcg,
  • sód – 66 mg,
  • potas – 242 mg,
  • wapń – 8 mg,
  • żelazo – 2,1 mg,
  • magnez – 14 mg,
  • fosfor – 149 mg,
  • mangan – 0,03 mg,
  • miedź – 0,14 mg,
  • cynk – 1,42 mg.

Sprawdź również: Dlaczego nie powinno się myć kurczaka przed pieczeniem lub smażeniem?

Dodatkowo należy pamiętać, że tuszka kacza zawiera ok. 76 mg cholesterolu, czyli spożycie porcji 100 g tego mięsa pokryje w 25 proc. ustaloną dzienną bezpieczną dawkę cholesterolu. Jednak spożywanie mięsa kaczki w umiarkowanych ilościach nie powinno znacząco podnosić poziomu cholesterolu LDL we krwi i zwiększać ryzyka rozwoju miażdżycy.

Czy mięso kaczki jest zdrowe? Właściwości zdrowotne

Zwierzęta hodowane w fermach drobiowych często karmione są sztucznymi paszami, a do szybkiego wzrostu mięsa używa się specjalnych antybiotyków. Dlatego kupując kaczkę, należy zwrócić szczególną uwagę na certyfikat jakości i ekologii, który stanowi pewnego rodzaju gwarancję, że mięso jest zdrowe.

Kaczka jest dość tłustym rodzajem mięsa, jednak znaczną cześć stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krążenia i wzmocnienie odporności. Wykazano również, że kwasy omega-3 i omega-6 obecne w kaczce mogą łagodnie obniżać ciśnienie tętnicze krwi, a także poprawiać kondycję skóry i przyspieszać proces gojenia się ran.

Warto również wspomnieć, że mięso z kaczki zawiera spore ilości żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Kaczkę przed podaniem warto skropić sokiem z cytryny, ponieważ zawarta w nim witamina C zwiększy wchłanianie żelaza z mięsa.

Kaczka obfituje również w potas, który odpowiada za prawidłową regulację gospodarki wodno-elektrolitowej, a także za regulację ciśnienia tętniczego krwi. Natomiast witamina B3 wspiera produkcję krwinek czerwonych, metabolizm kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, a także w łagodny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia