Czy można jeść jajka codziennie? Czy podniosą ci poziom cholesterolu? Poznaj fakty i mity na temat jajek

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Jajko na miękko, jajko faszerowane, a może na twardo? Sposobów przygotowania tego wyjątkowo pożywnego produktu jest naprawdę wiele. Ponieważ sięgamy po nie wyjątkowo często, zastanawiamy się ile jajek tygodniowo można zjeść? Okazuje się, że całkiem sporo i to naprawdę z dobrym skutkiem dla naszego zdrowia. Sprawdź, jakie właściwości mają jajka, ile mają kalorii i czy można jeść jajka codziennie?

Spis treści

Fakty i mity o jajkach. Czy wiesz, ile można zjeść ich tygodniowo?

Odwieczne pytanie brzmi: ile jajek dziennie można zjeść? Szacuje się, że przeciętny Polak zjada 4,5 sztuki w ciągu siedmiu dni, a statystyczna Polka sięga w tym czasie po 3 jajka. Czy to odpowiednia liczba?

Odpowiedź jest zależna od badań, na których się opiera. „Normy żywienia dla populacji Polski” z 2017 r. sugerują, że osoby zdrowe, bez zwiększonego poziomu cholesterolu mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo, czyli średnio jedno jajko dziennie. Choć są także specjaliści, którzy twierdzą, że zdrowe osoby mogą jeść jajka bez ograniczeń.

Jajka są stałym elementem diety większości z nas. Jednak, jak się okazuje, powstało wokół nich wiele legend i niedopowiedzeń.
Jajka są stałym elementem diety większości z nas. Jednak, jak się okazuje, powstało wokół nich wiele legend i niedopowiedzeń. Jane Doan / Pexels

Czego jeszcze nie wiemy o jajkach? Zastanawiamy się, czy jest w nich laktoza oraz czy kobiety karmiące piersią mogą je spożywać, jeśli nie mają alergii. Poznaj odpowiedzi te i na inne najczęściej zadawane pytania dotyczące jajek. Znajdziesz je w naszej galerii.

Czy jajka są zdrowe? Jak ich codzienne jedzenie wpływa na nasz organizm?

Jajka są jednym z pełnowartościowych źródeł białka. Sięgamy po nie chętnie, przygotowując zarówno śniadania, jak i desery czy sałatki. Doceniamy ich smak i walory odżywcze.

Zobacz też: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami

W jednym średnim jajku (ok. 58 g) znajdziemy od 67 do 93 kcal i następujące witaminy i minerały:

  • witamina A – 16 proc. referencyjnej wartości spożycia (RWS),
  • witamina D – 32 proc. RWS,
  • witamina B2 – 18 proc. RWS,
  • witamina B12 – 56 proc. RWS,
  • kwas foliowy – 12 proc. RWS,
  • biotyna – 20 proc. RWS,
  • kwas pantotenowy – 12 proc. RWS,
  • cholina – 36 proc. RWS,
  • fosfor – 13 proc. RWS,
  • jod – 17 proc. RWS,
  • selen – 22 proc. RWS.

To Cię zainteresuje: Grażyna Wolszczak nie je jajek!

Dotychczas uważano, że codzienne spożywanie jajek wpływa na gospodarkę lipidową i podnosi poziom cholesterolu we krwi, jednak obecnie odchodzi się od tego przekonania. Jedzenie jajek przy równoczesnym zachowaniu umiaru w produktach zawierających tłuszcze zwierzęce (boczek, smalec, potrawy smażone i typu fast food) nie powinno podwyższyć poziomu cholesterolu we krwi.

Zobacz także: Jakie jajka są najzdrowsze? Przygotuj je w ten sposób, aby skorzystać ze wszystkich wartości odżywczych. Lepsze jajka na miękko czy sadzone?

Codzienne spożywanie jajek może zmniejszyć ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i wpłynąć dobroczynnie na układ krążenia. Jest wskazane dla kobiet ciężarnych oraz pomaga w ograniczeniu apetytu, co jest szczególnie wskazane u osób będących na diecie odchudzającej.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia