Spis treści
Fakty i mity o jajkach. Czy wiesz, ile można zjeść ich tygodniowo?
Odwieczne pytanie brzmi: ile jajek dziennie można zjeść? Szacuje się, że przeciętny Polak zjada 4,5 sztuki w ciągu siedmiu dni, a statystyczna Polka sięga w tym czasie po 3 jajka. Czy to odpowiednia liczba?
Zobacz także: Jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko śmiertelnej choroby. Możesz ich jeść więcej niż myślisz, nawet przy wysokim cholesterolu
Odpowiedź jest zależna od badań, na których się opiera. „Normy żywienia dla populacji Polski” z 2017 r. sugerują, że osoby zdrowe, bez zwiększonego poziomu cholesterolu mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo, czyli średnio jedno jajko dziennie. Choć są także specjaliści, którzy twierdzą, że zdrowe osoby mogą jeść jajka bez ograniczeń.

Czego jeszcze nie wiemy o jajkach? Zastanawiamy się, czy jest w nich laktoza oraz czy kobiety karmiące piersią mogą je spożywać, jeśli nie mają alergii. Poznaj odpowiedzi te i na inne najczęściej zadawane pytania dotyczące jajek. Znajdziesz je w naszej galerii.
Przeczytaj także: Ile gotować jajko: na miękko i na twardo?
Czy jajka są zdrowe? Jak ich codzienne jedzenie wpływa na nasz organizm?
Jajka są jednym z pełnowartościowych źródeł białka. Sięgamy po nie chętnie, przygotowując zarówno śniadania, jak i desery czy sałatki. Doceniamy ich smak i walory odżywcze.
Zobacz też: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami
W jednym średnim jajku (ok. 58 g) znajdziemy od 67 do 93 kcal i następujące witaminy i minerały:
- witamina A – 16 proc. referencyjnej wartości spożycia (RWS),
- witamina D – 32 proc. RWS,
- witamina B2 – 18 proc. RWS,
- witamina B12 – 56 proc. RWS,
- kwas foliowy – 12 proc. RWS,
- biotyna – 20 proc. RWS,
- kwas pantotenowy – 12 proc. RWS,
- cholina – 36 proc. RWS,
- fosfor – 13 proc. RWS,
- jod – 17 proc. RWS,
- selen – 22 proc. RWS.
To Cię zainteresuje: Grażyna Wolszczak nie je jajek!
Dotychczas uważano, że codzienne spożywanie jajek wpływa na gospodarkę lipidową i podnosi poziom cholesterolu we krwi, jednak obecnie odchodzi się od tego przekonania. Jedzenie jajek przy równoczesnym zachowaniu umiaru w produktach zawierających tłuszcze zwierzęce (boczek, smalec, potrawy smażone i typu fast food) nie powinno podwyższyć poziomu cholesterolu we krwi.
Codzienne spożywanie jajek może zmniejszyć ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 i wpłynąć dobroczynnie na układ krążenia. Jest wskazane dla kobiet ciężarnych oraz pomaga w ograniczeniu apetytu, co jest szczególnie wskazane u osób będących na diecie odchudzającej.
Źródła:
- Advice on eggs for mums and babies Eggo Info
- Home food fact checker Food Standars Agency
- Eggs, cholesterol, and heart disease Healthline