Spis treści
7 sposobów na wielkanocne obżarstwo
Święta to trudny czas dla osób na diecie lub borykających się z problemami zdrowotnymi, ale nie tylko. Przejedzenie się jest niemiłym skutkiem zjedzenia zbyt dużej ilości wielkanocnych dań.
Wiemy też, że trudno jest im się oprzeć i łatwo przesadzić z jedzeniem, alkoholem czy wielkanocnymi słodyczami. Jest kilka sposobów, jak tego uniknąć i móc cieszyć się wspólnym biesiadowaniem przy świątecznym stole.
Wielkanoc na stole. Co jemy w czasie świąt wielkanocnych?
Świąteczny okres to dla wielu osób czas pokusy. Wielkanoc upływa pod znakiem żurku, jajek, białej kiełbasy i pysznych ciast. Tradycyjne potrawy, które są wtedy przygotowywane, są pyszne, ale często też kaloryczne, tłuste i ciężkostrawne.
Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty
Jakie dania jemy w czasie Wielkanocy? Najpopularniejsze wielkanocne potrawy to:
- żurek i barszcz biały,
- biała kiełbasa,
- ciasta wielkanocne,
- pascha,
- buchty,
- jajka przygotowywane na wiele sposobów.