Komu szkodzi chrzan? Te osoby nie powinny go używać, aby sobie nie zaszkodzić. Czy jesteś w tej grupie?

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chrzan nie jest polecany przy niektórych schorzeniach i w konkretnych sytuacjach. DebbiSmirnoff/GettyImages
Chrzan najczęściej gości na naszych świątecznych stołach, jednak są osoby, które jedzą go na co dzień. Jest wyjątkowo zdrowy, ale nie każdy może korzystać z jego leczniczych właściwości. Zobacz, kto nie może jeść chrzanu?

Spis treści

Na co szkodzi chrzan? Przy tych schorzeniach należy go unikać

Chrzan to warzywo korzeniowe, które słynie z intensywnego smaku i aromatu. Od wieków wykorzystywany jest na całym świecie, głównie jako dodatek do potraw, choć jest także używany ze względu na właściwości lecznicze.

Zawiera szereg substancji aktywnych, które mogą przynosić korzyści zdrowotne. Działa m.in. przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Na jego bazie przygotowuje się zdrowotne nalewki i syropy. Jednak nie każdy może korzystać z jego właściwości.

Chrzan nie jest polecany przy niektórych schorzeniach i w konkretnych sytuacjach.
Chrzan nie jest polecany przy niektórych schorzeniach i w konkretnych sytuacjach. DebbiSmirnoff/GettyImages

Zajrzyj do naszej galerii i zobacz, kto nie może jeść chrzanu: Przy tych schorzeniach nie jedz chrzanu!

Jaki chrzan jest najzdrowszy?

Za najzdrowszy uznaje się świeżo tarty, surowy chrzan, który zachowuje najwięcej cennych substancji odżywczych, enzymów i fitozwiązków. Jednocześnie nie zawiera on zbędnych dodatków w postaci cukru czy konserwantów. Chcąc zachować jego wartości i wygląd należy dodać do niego odrobinę octu lub oleju.

Należy jednak pamiętać, że świeży chrzan jest mocno drażniący, dlatego należy unikać jego kontaktu z oczami. Jeśli chcemy użyć go w postaci okładów na miejsce objęte bólem reumatycznym lub nerwowym, powinniśmy sprawdzić najpierw, czy po przyłożeniu go do skóry nie wystąpi reakcja alergiczna.

Ile chrzanu można jeść?

Nie ma ustalonej odgórnie bezpiecznej dawki chrzanu, ale ze względu na potencjalne działanie uczulające i drażniące na układ pokarmowy występujące u niektórych osób, zaleca się jego umiarkowane spożycie, nieprzekraczające 3-4 gramów świeżego korzenia do 5 razy dziennie.

Na rynku dostępne są także kapsułki chrzanu w różnych dawkach, które powinno się przyjmować zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na ulotce. Zjedzenie zbyt dużej porcji – w szczególności świeżo startego korzenia lub soku – może prowadzić do wymiotów, biegunki oraz obfitego pocenia, dezorientacji i osłabienia.

Źródło: Is Horseradish Good for You? Very Well Health

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia