Dodaj ten składnik do kawy. Efekty Cię zaskoczą! Kawa z chili przyspieszy odchudzanie i poprawi humor. Zobacz, kto może pić ten napój

Anna Rokicka-Żuk
Przyprawa dodana w trakcie parzenia kawy pozwoli szybciej spalać kalorie i tłuszcz.
Przyprawa dodana w trakcie parzenia kawy pozwoli szybciej spalać kalorie i tłuszcz. Erik Witsoe/Unsplash, sarangib/Pixabay (małe)
Jeśli zaczynasz dzień od kawy, zamień ją w skuteczny fat-burner! Poranny napój przyspieszy metabolizm i spalanie tłuszczu, jeśli dodasz do niego szczyptę popularnej przyprawy. Zobacz, jak przygotować kawę z chili na odchudzanie, jak działa połączenie kofeiny z kapsaicyną i jakie zapewnia efekty. Sprawdź, czy możesz ją pić dla ekspresowej utraty kilogramów.

Spis treści

Czy kawa z chili jest zdrowa? Doceń jej właściwości

Kawa z chili to prozdrowotny napój, który przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Dzięki temu może skutecznie wspomagać odchudzanie, zwiększając jego efekty. Warunkiem skuteczności i utrzymania takiej kuracji jest jego dobra tolerancja.

Przyprawa dodana w trakcie parzenia kawy pozwoli szybciej spalać kalorie i tłuszcz.
Przyprawa dodana w trakcie parzenia kawy pozwoli szybciej spalać kalorie i tłuszcz. Erik Witsoe/Unsplash, sarangib/Pixabay (małe)

Połączenie naparu kawy z papryczką chili nie jest niczym nowym – obie rośliny pochodzą z Ameryki Środkowej, choć ostrą paprykę spożywano historycznie raczej z kakao. Połączenie gorzkiego i ostrego smaku można złagodzić poprzez dodatek mleka czy cukru do kawy, jednak w napoju wspomagającym odchudzanie nie są pożądane. Zakłócają bowiem działanie antyoksydantów zawartych w obu roślinach leczniczych i mogą niwelować jego efekty.

Sprawdź też: Czy ktoś umarł od papryki chili? Zobacz, jak wpływa na ryzyko zgonu

Korzystne działanie nasiona kawowca, który jest źródłem stymulującej kofeiny, obejmuje zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe, rak wątroby i endometrium, parkinson czy depresja.

Czytaj też: Rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień. Poprawią nastrój w chłodne dni. Wypróbuj 7 aromatycznych dodatków

Papryka chili zawiera natomiast palący w smaku związek – kapsaicynę, która aktywuje receptory bólu. W udowodniony sposób wywiera działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a także właściwości przeciwwirusowe. Według badań może także zmniejszać zagrożenie zgonem z powodu choroby serca i nowotworu, a także wydłużać życie.

Oba produkty są też znane ze swojego działania wspierającego odchudzanie, jak również poprawiającego nastrój. Połączenie ich aktywnych składników badano znacznie rzadziej, jednak niektóre z nich dały bardzo obiecujące wyniki.

Czytaj też:

Kawa z chili na odchudzanie – efekty

Kawa z chili to przede wszystkim rozgrzewające połączenie, które zwiększa liczbę kalorii zużywanych na produkcję ciepła. Zjawisko nazywane termogenezą ma znaczny wpływ na masę ciała i skutecznie pomaga ją zredukować. Jest przy tym silniejsze dla pikantnej papryki niż dla kawy.

Choć wyniki wcześniejszych badań nad tym działaniem były mieszane, niespójności mogły wynikać właśnie z różnic w termogenezie, której nasilenie jest ściśle związane z składem ciała danej osoby. Różnice tego typu są obserwowane również w przypadku innych bioaktywnych związków.

Zarówno kofeina, jak i kapsaicyna aktywują współczulny układ nerwowy, zwiększając spoczynkową, czyli podstawową przemianę materii (PPM), a więc również zużycie kalorii. Gdy w badaniu przyjmowano dawkę 100 mg kofeiny (ok. 1/3-1/2 dziennej porcji), PPM wzrosła o 3-4 procent. Ponieważ średnio wynosi ona ok. 1600 kcal, wzrost zużycia energii dzięki kofeinie to nawet 48-64 kcal dziennie. Dla różnych dawek kapsaicyny wzrost PPM wynosił ok. 34 kcal dziennie.

Kapsaicyna nasila spalanie składników energetycznych we krwi, a przy tym zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, a więc zmniejszają insulinooporność. Powoduje więc więc, że sprawniej odbierają one glukozę z krwi, dzięki czemu może być wykorzystana, a jej stężenie w krwiobiegu spada. Ostry związek dodatkowo tłumi apetyt.

Poziom glukozy we krwi obniża również kofeina, a jest to niezbędne do uruchomienia spalania kwasów tłuszczowych i zapobiega ich odkładaniu. Z badań wynika, że kofeina podnosi zużycie energii na 2 godziny, co wynika z nasilonego utleniania kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Wpływa także na zwiększenie wydolności mięśni, co pomaga wykonywać większy wysiłek fizyczny.

Według analizy badań poświęconych działaniu kapsaicyny przyjmowanie zawierającego ją suplementu zapewnia znaczny spadek wagi. W jednej z takich prac wykazano, że wydatek energii wzrastał średnio o 58 kcal dziennie. W dłuższym badaniu otyłych mężczyzn dawka 2 mg sprawiła, że spalali o 149 kcal dziennie więcej. W podobnej pracy duńskiej natomiast dawka 135 mg powodowała spalanie tylko 119 kcal. Widać więc, że reakcja na ten związek zależy od danego organizmu.

Polecamy również:

Jak zrobić kawę z chili?

Aby zrobić kawę z chili, nie trzeba wiele wysiłku. Sproszkowaną paprykę cayenne lub chili można po prostu dodać do zmielonej kawy przed jej parzeniem, co jest preferowanym sposobem przygotowania napoju. Przyprawę można też jednak wymieszać z gotowym napojem.

Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy

Z badań wynika, że wystarczającą dawką papryki chili może być ilość 2-3 mg – czyli taka, która jest zawarta w 1 mg pieprzu kajeńskiego. Jest to porcja zawarta w ok. 1/2 łyżeczki suszonej przyprawy, ponieważ cała waży zwykle 1,8 g.

Kto nie powinien pić kawy z chili?

Napój kawowy z chili jest przeznaczony dla osób, które dobrze tolerują oba produkty. Nie należy zapominać, że ich połączenie może mieć działanie drażniące błony śluzowe układu pokarmowego zwłaszcza przy piciu na pusty żołądek. Wrażliwsze osoby mogą czuć się lepiej, sięgając po ten napój po posiłku, na przykład śniadaniu.

Z kawy z chili powinny zrezygnować ci, którzy mają problemy gastryczne, m.in. cierpią na zgagę, refluks żołądkowo-jelitowy czy stany zapalne żołądka i jelit. A także wszystkie osoby, które mają przeciwwskazania do sięgania po jeden z tych produktów, takie jak ciąża, karmienie piersią czy młody wiek. Mogą to być również sercowcy, bo zarówno kofeina, jak i kapsaicyna podnoszą ciśnienie krwi i tętno.

Zobacz: Czujesz kołatanie serca, skurcze i niepokój? To mogą być objawy przedawkowania kofeiny. Co się dzieje z organizmem, gdy pijesz za dużo kawy?

Tolerancja tych związków jest kwestią indywidualną i trzeba brać ją pod uwagę przy ustalaniu dawek składników. Napój nie powinien wywoływać nasilonych działań ubocznych (np. nudności, roztrzęsienie, niepokoju, bezsenności), a co najwyżej uczucie gorąca oraz pieczenia w przełyku i żołądku. Choć w pierwszej chwili może nie wydawać się to przyjemne, uruchamia w organizmie produkcję poprawiających nastrój endorfin i da się polubić.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Przeczytaj także:

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mirka
Nie lubię kawy a z chili to już całkiem nie dla mnie, nawet gdybym miała i 20 kilo schudnąć. Filiżanka herbaty z basilur jest dla mnie tysiąc razy lepsza niż kawa z kawiarni czy ekspresu
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia