Spis treści
Ostry smak? Taki nie istnieje
Pikantny, ostry czy palący smak wbrew pozorom nie odnosi się odczuć smakowych. To w rzeczywistości uczucie bólu wywoływane przez związki drażniące nasze receptory w błonach śluzowych i skórze.
Związki takie, jak kapsaicyna z papryki chili, pobudzają receptory ciepła, przez co układ nerwowy zachowuje się jak przy przegrzaniu. Aktywuje mechanizmy chłodzenia poprzez pocenie się, a wrażenie gorąca jest realne.
Pikantnych przypraw jest jednak więcej i chętnie sięgamy po nie wszystkie. Dlaczego jednak to robimy, skoro wywołuje ból? Efektem jest wydzielanie endorfin, które poprawiają nastrój i zwiększają satysfakcję z posiłku. To jednak tylko jedna z korzyści jedzenia ostrych produktów, przy czym każdy z nich ma dodatkowe zalety!
Zobacz w galerii, jakie są ostre przyprawy i co daje sięganie po każdą z nich.
Czy papryka chili może zabić? Zobacz wyniki naszego śledztwa
Można je kochać lub ich nienawidzić. Jedni szukają „kopa”, którego dają ostre papryczki, inni unikają ich dosłownie jak ognia. Palący smak chili niesie za sobą silny wpływ na organizm. Choć mogłoby si...
Czy ostre przyprawy są zdrowe?
Ostre przyprawy są korzystne dla zdrowia, choć oczywiście jedzone z umiarem, czyli w tolerowanych ilościach. Jest to potwierdzone naukowo, a wśród korzyści najczęściej wymienia się wydłużenie życia. W porównaniu do osób sięgających po pikantne jedzenie rzadziej niż raz w tygodniu, u tych jedzących je przez 6-7 dni w tygodniu śmiertelność jest mniejsza o 14 procent. To zasługa m.in. działaniu przeciwzapalnemu, które pomaga zmniejszać ryzyko rozwoju skracających życie chorób.
Działanie pikantnych związków to także pobudzenie krążenia i produkcji ciepła, co z kolei stymuluje metabolizm i spalanie kalorii. Dzięki temu pomagają one nie tylko zmniejszyć przyrost wagi, ale przy odpowiedniej diecie wspomagają również odchudzanie.
Wpływ ostrych związków na organizm obejmuje ponadto obniżenie wydzielania hormonów głodu, co pomaga opanować nadmierny apetyt. Popoprawiają ponadto nastrój i wspierają układ krążenia. W przypadku kapsaicyny potwierdzono, że w niewielkich ilościach ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, jak również zmniejszają nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego.
Nie można zapominać o antybakteryjnym i antywirusowym działaniu ostrych przypraw, jak i właściwościach przeciwnowotworowych, co udowodniono m.in. w przypadku kapsaicyny i raka prostaty, na razie u myszy. Ochrona przed rakiem obejmuje też żołądek, bo chili zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka i bakterii H. pylori, które biorą udział w procesach chorobowych. Nie leczy jednak zaistniałych zmian, a ponieważ może pogarszać objawy, nadaje się więc tylko dla osób ze zdrowym układem trawiennym.
Ostre przyprawy mają działanie lecznicze i stosuje się je m.in. bólach mięśniowych i stawowych oraz nerwobólach, wykorzystywane są także przy nudnościach, bólach głowy, chorobach oddechowych i innych.
Zobacz też, jakie zalety dla zdrowia przynosi jedzenie poszczególnych rodzajów palących przypraw.
Kto nie powinien jeść ostrych przypraw?
Ostre przyprawy powinny być jedzone z ostrożnością przez osoby, które nie miały z nimi wcześniejszych kontaktów, a zrezygnować powinni pacjenci z chorobami układu pokarmowego. Przeciwwskazaniem jest także nadwrażliwość na poszczególne ostre przyprawy, która może być genetyczna, oraz inne ich składniki.
U astmatyków przyprawy takie jak chili mogą natomiast nasilić się duszności związane ze zwężeniem dróg oddechowych, dlatego ta grupa powinna sięgać po chili ostrożnie.
Przeczytaj więcej: Te osoby nie powinny jeść ostrego
Wystąpieniu działań niepożądanych sprzyja przyjęcie dużej ilości pikantnego produktu, a należą do nich: ból jamy ustnej, przełyku i brzucha. By pozbyć się kapsaicyny z chili, organizm reaguje gwałtownymi wymiotami i palącą biegunką. Inne objawy to ból głowy i klatki piersiowej. W przypadku produktów, gdzie pikantne związki są bardzo lotne (np. chrzanu) dochodzi także intensywny ból nosogardzieli i nosa, a także łzawienie oczu.
Skutkiem spożycia nadmiaru ostrych związków może być wewnętrzne podrażnienie błony śluzowej, ból i stan zapalny. Możliwe jest nawet fizyczne uszkodzenie żołądka lub przełyku, zwłaszcza przy wymiotach. Rzadko występujące objawy to także wysypka skórna i kurcze nóg. Zbyt duże ilości mogą być rakotwórcze, ale dotyczy to osób, które przez długi czas sięgają po ekstremalnie ostre produkty.
Źródła:- A hot topic: Are spicy foods healthy or dangerous? The University of Chicago Medicine
- Some Like It Hot: 5 Reasons Spicy Food Is Good for You Healthline
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Naukowcy nie dowierzają. Delfiny uzależnione od najgroźniejszych narkotyków
- Oto najlepsze cięte riposty nauczycieli. Zgasiły niejednego ucznia!
- Szaleniec wjechał mazdą do salonu, bo dealer nie chciał zwrotu auta - WIDEO
- Awantura podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej. Macierewicz kontra protestujący