https://stronazdrowia.pl
reklama

Nie zjadaj oddzielnie tylko wrzuć do kawy. Rozgrzeje, zadba o serce i poprawi nastrój

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Chcesz urozmaicić swoją poranną dawkę kofeiny? Zamiast sięgać po kaloryczne ciasteczko czy batonika wrzuć do kawy kostkę zdrowej słodyczy. Tak przygotowany napój smakuje jak deser, poprawia nastrój i wyostrza koncentrację, a do tego wspomaga odchudzanie, chroni serce i spowalnia starzenie. Czego chcieć więcej? Chyba tylko przepisu na tę smaczną i zdrową kawę.

Spis treści

Dodaj do kawy, a zyskasz energię i dobry nastrój

Kawa z czekoladą gorzką to połączenie espresso lub mocnej kawy filtrowanej z rozpuszczoną gorzką czekoladą (o wysokiej zawartości kakao) i mlekiem (lub jego roślinnym zamiennikiem). Najpopularniejszą i najbardziej klasyczną formą tego napoju jest mokka (lub caffè mocha), czyli jeden z wariantów kawy latte. Jednak w kawie mokka nie ma mlecznej pianki tak jak w latte czy cappuccino. Dlatego ozdabia się ją bitą śmietaną, jednak nie polecam tego pomysłu ze względu na to, że podwyższa kaloryczność napoju.

Ten dodatek do kawy osłodzi ci dzień i dzięki temu nasyci, zmniejszy podjadanie, doda energii i poprawi nastrój. Tak działa kawa z czekoladą.
Ten dodatek do kawy osłodzi ci dzień i dzięki temu nasyci, zmniejszy podjadanie, doda energii i poprawi nastrój. Tak działa kawa z czekoladą.
freepik.com

Kawa z gorzką czekoladą wyróżnia się intensywnym smakiem kakao, który doskonale komponuje się z goryczką kawy. Najlepszy efekt uzyskasz, rozpuszczając czekoladę w gorącym espresso i spieniając mleko.

Składniki (na 1 porcję):

  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao),

  • 1 porcja (40-60 ml) espresso (lub bardzo mocna kawa),

  • 150-200 ml mleka (krowiego lub roślinnego).

Jak przygotować kawę z czekoladą?

  1. Połam lub posiekaj gorzką czekoladę. Umieść czekoladę w kubku. Zaparz i wlej do niego espresso (lub mocną, gorącą kawę).

  2. Mieszaj energicznie, aż czekolada całkowicie się rozpuści, tworząc gęsty, intensywnie czekoladowy sos.

  3. Podgrzej i spień mleko za pomocą dyszy spieniającej ekspresu, spieniacza elektrycznego lub po prostu potrząsając nim w zamkniętym słoiku (po wcześniejszym podgrzaniu).

  4. Powoli wlewaj spienione mleko do kubka z czekoladową bazą kawową.

  5. Udekoruj odrobiną kakao w proszku lub startą gorzką czekoladą.

Co daje picie kawy z czekolada? Tak mokka wpływa na zdrowie

Połączenie kawy (kofeiny) i gorzkiej czekolady (kakao) dostarcza nie tylko przyjemnych doznań smakowych, ale także łączy korzystne właściwości obu tych składników:

  • Zwiększa koncentrację i poprawia nastrój kofeina to stymulant, który zwiększa czujność i koncentrację. Kakao z gorzkiej czekolady zawiera teobrominę – łagodniejszy stymulant, który w połączeniu z kofeiną może wydłużać i wzmacniać poczucie skupienia oraz poprawiać nastrój. Kakao może także wspierać uwalnianie endorfin, czyli hormonów szczęścia.

  • Wspomaga odchudzanie – gorzka czekolada potrafi przyspieszyć metabolizm i wspomóc spalanie tłuszczu, podczas gdy kawa działa jako naturalny środek zmniejszający łaknienie (ograniczający apetyt).

  • Działa antyoksydacyjnie – zarówno kawa, jak i gorzka czekolada są bogate w przeciwutleniacze (polifenole, flawonoidy). Flawonoidy w kakao są jednymi z silniejszych. Przeciwutleniacze pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co ma znaczenie w profilaktyce chorób serca i neurodegeneracyjnych.

  • Wspiera serce i układu krążenia – flawonole zawarte w kakao mogą poprawiać przepływ krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawy funkcjonowania naczyń krwionośnych. Kofeina może mieć krótkotrwały efekt podnoszący ciśnienie, ale umiarkowane spożycie kawy jest generalnie neutralne lub korzystne dla zdrowia serca.

  • Chroni mózg i układ nerwowy – flawonoidy z kakao są badane pod kątem ich zdolności do poprawy funkcji poznawczych, w tym pamięci i czasu reakcji.

Uważaj jednak na to, co dodajesz do kawy. Jeśli użyjesz dużej ilości pełnotłustego mleka i masła kakaowego (obecnego w czekoladzie), zwiększa się spożycie tłuszczów nasyconych.

Dodatkowo połączenie kofeiny i teobrominy może być silnie stymulujące. Spożycie napoju późnym popołudniem lub wieczorem może zakłócać sen, a w nadmiarze prowadzić do nerwowości i kołatania serca.

Aby więc kawa z czekoladą była zdrowa, wybieraj czekoladę z wysoką zawartość kakao (gorzka czekolada, minimum 70 proc.), nie dosładzaj kawy cukrem i pij ją najlepiej przed południem nie podjadając już przy tym żadnych innych słodkości. Kawa czekoladowa sama w sobie jest już wystarczająco słodka i kremowa.

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia