Czy kofeina w nadmiarze szkodzi? Poznaj objawy przedawkowania kofeiny. To nie tylko kołatanie serca

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kawa to jeden z ulubionych napojów ludzi na całym świecie. Jest źródłem kofeiny, która zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy czy cukrzycy typu 2. Umiarkowane ilości tego naparu wiążą się z mniejszym ryzykiem śmierci spowodowanej udarem mózgu lub chorobą niedokrwienną serca. Co jednak stanie się, jeśli zaczniemy pić zbyt dużo kawy? Ile kaw można wypić dziennie? Sprawdź, jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny.

Spis treści

Sprawdź, czy pijesz za dużo kawy. Jakie są objawy przedawkowania kofeiny?

Osoba nalewająca kawę z dzbanka do szklanki
Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Clay McLachlan/Getty Images

W wielu badaniach zaobserwowano, że regularne picie umiarkowanych ilości kawy jest bezpieczne i może zmniejszyć ryzyko wylewu, a także śmierci spowodowanej chorobą wieńcową lub udarem mózgu.

Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny

Niebezpieczny trend, który może zatrzymać serce. Ostrzegają przed nim lekarze

Niebezpieczny trend, który może zatrzymać serce. Ostrzegają przed nim lekarze

Ma dawać zastrzyk energii bez problemów ze snem, ale może zatrzymać serce. „Kawa do nosa” może zabić o wiele łatwiej, niż robią to energetyki. Przed groźnym dla życia trendem z internetu ostrzegają le...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Kofeina i jej pozytywny wpływ na zdrowie

Kofeina jest naturalnym związkiem pochodzenia roślinnego. Występuje m.in. w liściach krzewu herbacianego, nasionach kakaowca czy owocach drzewa kawowego. Picie kawy i herbaty stało się na tyle popularne, że prawie 90 proc. osób dorosłych codziennie spożywa kofeinę.

Sprawdź też: Dlaczego lepiej nie pić kawy przed zakupami? Powód ucieszy sprzedawców. Serwowanie darmowej kawy może się opłacać

W wielu badaniach podkreśla się pozytywny wpływ picia kawy na funkcjonowanie organizmu. Umiarkowane spożycie samej kofeiny w ilości 100-400 mg dziennie (1-4 filiżanki kawy) wywiera korzystne działanie na organizm, m.in.:

  • poprawia pracę układu nerwowego,
  • redukuje zmęczenie,
  • zwiększa wydolność fizyczną,
  • ułatwia zapamiętywanie nowych informacji,
  • poprawia koncentrację,
  • pobudza trawienie,
  • zwiększa termogenezę, czyli produkcję ciepła w organizmie,
  • nasila spalanie tkanki tłuszczowej.

Przedawkowanie kofeiny

Kofeina bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego i osiąga najwyższe stężenie we krwi po 0,5-2 godzin od spożycia. Warto wspomnieć, że nie kumuluje się ona w organizmie i jest w całości metabolizowana w wątrobie.

Czytaj także: Pij ten odmładzający napój codziennie. Wydłuża życie o 2 lata i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji, raka, cukrzycy i chorób serca
Tempo przemian kofeiny jest uwarunkowane m.in. obecnością żywności w przewodzie pokarmowym oraz jej rodzajem. Sugeruje się m.in., że pietruszka, seler i marchew spowalniają tempo metabolizowania kofeiny, natomiast brokuły, kalafior oraz kapusta – przyspieszają.

Zobacz także: Masz te objawy? To znaczy, że potrzebujesz przerwy od picia kawy. Kiedy warto zrobić kawowy detoks? Poznaj zalety i wady picia kawy

Kofeinę można przedawkować. Szacuje się, że jej doustna dawka śmiertelna wynosi ok. 10 g, co odpowiada 80 filiżankom espresso wypitym jedna po drugiej.

Zobacz też: 7 ukrytych zalet kawy. Od przyspieszenia zrobienia kupy po zapobieganie rozwojowi raka

Za bezpieczną dzienną dawkę kofeiny uznaje się 200-400 mg, co odpowiada 2-4 filiżankom (po 100 ml) espresso lub 3-5 kubkom (po 250 ml) kawy rozpuszczalnej. Niestety, przedawkowanie kofeiny wiąże się z pojawieniem się nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Co jednak ważne, tolerancja tego związku jest u każdego inna i może zmieniać się z czasem.

Zobacz także: Tych leków nie popijaj kawą. Możesz doprowadzić do nadciśnienia, krwotoku i psychozy

Jak zrobić kawę cold brew? Wypróbuj przepis i doceń jej właściwości zdrowotne!

Jak zrobić kawę cold brew? Wypróbuj przepis i doceń jej właściwości zdrowotne!

Kawa cold brew to pyszny napój nie tylko na ciepłe dni. Mała czarna przygotowana z ziaren z dodatkiem zimnej wody ma delikatny smak, pozbawiony intensywnej kwasowości i goryczy, ale wciąż świetnie dod...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Bądź zawsze w formie

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mój organizm źle znosi kofeinę, więc staram się jej unikać w postaci kawy czy mocnych herbat. Latem piję Basilur cold brew parzony na zimno, który delikatnie pobudza, ale zawiera naturalne składniki bez kofeiny.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia