Spis treści
Jakie właściwości ma kawa z cytryną?
Korzyści z picia kawy z cytryną wynikają z połączenia tych dwóch składników. Kawa swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim zawartości kofeiny i kwasu chlorogenowego (CGA), które działają antyoksydacyjnie. Dzięki temu zwalcza ona wolne rodniki i zmniejsza stres oksydacyjny, co obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów np. wątroby, jelita grubego, prostaty czy endometrium. Kofeina zawarta w kawie ma natomiast działanie pobudzające, dodaje energii, poprawia koncentrację i samopoczucie. Przyspiesza także metabolizm oraz proces spalania kalorii – żeby skorzystać z tego efektu, wskazane jest szczególnie picie kawy tuż przed treningiem.
Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C oraz flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu cytryna posiada takie same właściwości antyoksydacyjne jak kawa, a więc niszczy wolne rodniki i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Obie substancje usprawniają także działanie przewodu pokarmowego, w tym pracę wątroby, a do tego oczyszczają jelita. Zawarta w cytrynie witamina C wspiera również układ odpornościowy w walce z patogenami.
Kawa z cytryną na odchudzanie i ból głowy
Kawa i cytryna wykazują bardzo podobne do siebie właściwości prozdrowotne. Połączenie ich w jednym napoju przyspiesza metabolizm, a dzięki temu wspomaga odchudzanie i łagodzi zaparcia. Jednak właściwości te wykazuje głównie kofeina zawarta w kawie, a więc aby przyspieszyć przemianę materii oraz usprawnić spalanie tkanki tłuszczowej wystarczy sama kawa, dodatek cytryny niewiele w tym przypadku daje.
Natomiast według amatorów tego napoju kawa z cytryną może także łagodzić skutki kaca, warto więc ją pić po imprezie zakrapianej alkoholem. Najprawdopodobniej twierdzenie to związane jest z faktem, że kofeina obkurcza naczynia krwionośne, co wpływa na łagodzenie bólu głowy. Natomiast cytryna działa orzeźwiająco.
Jak zrobić espresso romano?
Kawa z cytryną dla wielu osób brzmi jak dziwne i może niezbyt smaczne połączenie. Warto jednak czasem przełamać rutynę chociażby z ciekawości. Kwasowość espresso romano przełamuje gorzkawy smak kawy, co gwarantuje kubkom smakowym niespotykane doznania. Kawa z cytryną smakuje egzotycznie i orzeźwiająco.
Do przygotowania napoju potrzebne są tylko dwa składniki: kawa i cytryna. Espresso romano można przygotowywać na różne sposoby, ale najczęściej do zaparzonego w ekspresie ciśnieniowym espresso (25-30 ml) dodaje się plasterek cytryny lub najpierw wlewa się do filiżanki sok wyciśnięty z plasterka cytryny, a następnie parzy espresso. Można także do gotowego napoju wetrzeć skórkę z cytryny.
Kawę z cytryną można pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można też dodać do niej cukier lub mleko do smaku, jednak zwykle pije się ją bez żadnych dodatków. Espresso natomiast można parzyć również w ekspresie przelewowym, kawiarce lub w wersji klasycznej, czyli tzw. sypanej.