Rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień. Poprawią nastrój w chłodne dni. Wypróbuj 7 aromatycznych dodatków

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W czasie jesiennych chłodów rozgrzej się gorącą kawą z tymi dodatkami. Przyprawy do kawy wzbogacą jej smak, poprawią nastrój i dodadzą energii w szare jesienne dni. Wypróbuj je wszystkie i sprawdź, która przyprawa do kawy najlepiej trafi w twój gust.

Spis treści

Dlaczego warto dodawać przyprawy do kawy?

Świeżo zaparzona kawa sama w sobie jest pyszna i aromatyczna. Posiada też wiele cennych dla zdrowia właściwości. Kawa działa bowiem antyoksydacyjnie, co wpływa na redukcję wolnych rodników i młodszy wygląd skóry. Mała czarna wspomaga też trawienie, przyspiesza metabolizm, ułatwia oczyszczanie organizmu i odchudzanie. Zawarta w niej kofeina dodaje energii, wyostrza zmysły, poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Przyprawa do kawy pobudzi krążenie krwi, usprawni metabolizm i poprawi trawienie.
Przyprawa do kawy pobudzi krążenie krwi, usprawni metabolizm i poprawi trawienie. freepik.com

Jednak smak czarnego napoju można wzbogacić różnymi przyprawami do kawy. Dzięki temu kawa za każdym razem może smakować inaczej oraz zyskać dodatkowe zdrowotne właściwości. Przyprawa do kawy nie tylko urozmaici jej smak, ale też pomoże się rozgrzać w chłodny, jesienny dzień. Warto więc wypróbować te 7 przypraw do porannej lub popołudniowej kawy.

Najlepsze rozgrzewające przyprawy do kawy na jesień

Przyprawa do kawy służy nie tylko urozmaiceniu smaku i aromatu napoju. Taki dodatek pobudzi krążenie krwi, usprawni metabolizm i poprawi trawienie. Do jesiennej kawy, która będzie dodatkowo rozgrzewała warto dodać te przyprawy:

  • Cynamon – ma słodki smak i korzenny aromat. Dzięki tej przyprawie do kawy będzie ona pachnieć jak szarlotka. Cynamon posiada też właściwości rozgrzewające, ponieważ pobudza krążenie krwi i reguluje ciśnienie. Kawa z cynamonem wspomaga także koncentrację, zwiększa wydolność organizmu i zmniejsza senność.

  • Kardamon – to ekskluzywna i jedna z najdroższych przypraw świata. Kawa z kardamonem wspomaga trawienie, przyspiesza perystaltykę jelit, a także wspomaga odchudzanie. Kardamon jest naturalnym termogenikiem, co oznacza, że wpływa on na regulację temperatury ciała – latem chłodzi, a zimą rozgrzewa. Dzięki temu pomaga także spalać tłuszcz i redukować masę ciała,

  • Pieprz – naturalnie rozgrzewa dzięki zawartości antyseptycznej i antyoksydacyjnej piperyny. Wspiera odporność, zabija bakterie i wirusy, a także ułatwia trawienie i wspomaga wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego.

  • Chili – kawa z dodatkiem tej ostrej przyprawy rozgrzewa od środka, a do tego ułatwia spalanie tłuszczu. Połączenie kofeiny z kawy i kapsaicyny obecnej w papryczce chili to naturalny i skuteczny fat-burner.

  • Imbir – pikantny smak imbiru rozgrzewa i działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dzięki temu kawa z imbirem to świetny wybór na jesień ze względu, że wtedy często chorujemy. Ten dodatek do kawy stosuj w czasie przeziębienia, kataru i kaszlu, aby złagodzić objawy infekcji.

  • Goździki – kawa z ich dodatkiem będzie pięknie pachnieć, a do tego złagodzi ból gardła, poprawi odporność i ułatwi leczenie objawów przeziębienia. Goździki łagodzą stan zapalny oraz działają antyseptycznie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo, a także przeciwnowotworowo.

  • Gałka muszkatołowa – to idealna przyprawa do kawy dla dwojga. Kawa z gałką muszkatołową oprócz aromatu uwodzi też zwiększając libido, dodając energii i wprawiając zakochanych w dobry nastrój. Działa jak afrodyzjak zwiększają przepływ krwi w narządach rodnych, a do tego wspomaga odporność, zmniejsza apetyt i ułatwia odchudzanie.

Jak przygotować aromatyczną kawę z przyprawami?

Przygotowanie kawy z dodatkiem przypraw jest niezwykle proste, można to zrobić na kilka sposobów w zależności od tego jak parzysz swoją kawę. Przede wszystkim należy zaparzyć kawę w ekspresie, zaparzaczu czy po turecku oraz dosypać do niej ulubioną przyprawę.

Zwykle łatwiejsze jest korzystanie z przypraw w proszku, ale w przypadku goździków można dodać je w całości. Imbir natomiast można wykorzystać świeży, pokroić go w cienkie plasterki, wrzucić do kubka czy filiżanki i dolać gorącą kawę. W przypadku świeżych przypraw dobrze jest też zostawić kawę na 3-4 minuty do zaparzenia, aby wydobyć wszystkie cenne właściwości z danej przyprawy do kawy.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia