Spis treści
Kawa jako element zdrowego stylu życia
Badanie opublikowane w czasopiśmie European Journal of Preventive Cardiology udowadnia, że picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i przyczynia się do długowieczności. Badanie dotyczyło kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej. Wzięło w nim udział prawie pół miliona uczestników, których naukowcy obserwowali przez ponad 12 lat. Wyniki pokazały, że wszystkie rodzaje kawy zmniejszały częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z innej przyczyny. A kawa rozpuszczalna i mielona dodatkowo obniżały ryzyko arytmii.
Polecamy: Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zobacz wyniki porównania
– Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – powiedział autor badania, profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute (Melbourne, Australia).
Jak kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wpływa na zdrowie?
W badaniu wzięły udział 449 563 osoby dorosłe w wieku od 40 do 69 lat, których dane pochodziły z brytyjskiego Biobanku. Uczestnicy na początku badania nie mieli zaburzeń rytmu serca (arytmii) ani chorób układu sercowo-naczyniowego - takich jak choroba wieńcowa, zastoinowa niewydolność serca i udar niedokrwienny. Badani w ankiecie podali ile filiżanek kawy dziennie wypijają oraz jaki jest to rodzaj kawy: rozpuszczalna, mielona (taka jak cappuccino lub kawa z ekspresu) lub bezkofeinowa.
W badaniu uwzględniono także czynniki takie jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, palenie tytoniu, spożycia herbaty i alkoholu oraz występowanie chorób takich jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, obturacyjny bezdech senny. Osoby pijące kawę porównano pod względem częstości występowania zaburzeń rytmu serca, chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z osobami nie spożywającymi żadnego rodzaju kawy. Uczestnicy byli obserwowani przez 12,5 roku. U wszystkich kawoszy zaobserwowano pozytywny wpływ picia kawy na zdrowie serca i układu krążenia.
Regularne picie kawy chroni serce i przedłuża życie
Naukowcy chcieli sprawdzić jak poszczególne rodzaje kawy oraz jej dzienna dawka wpływają na śmiertelność i występowanie chorób serca, takich jak choroba wieńcowa czy udar niedokrwienny. Okazało się, że każdy rodzaj kawy wpływał na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca oraz wystąpienia przedwczesnej śmierci.
Czytaj także: Siedzisz godzinami? Grozi ci udar i cukrzyca. Pij ten jeden napój, a zmniejszysz ryzyko śmierci
Największe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci i wystąpienia chorób serca zaobserwowano przy spożyciu dwóch lub trzech filiżanek kawy dziennie.
W porównaniu z osobami nie spożywającymi kawy u uczestników pijących kawę zaobserwowano mniejszą liczbę zgonów o:
- 14 proc. niższe prawdopodobieństwo śmierci w przypadku preparatów bezkofeinowych,
- 27 proc. w przypadku kawy mielonej,
- 11 proc. w przypadku kawy rozpuszczalnej.
Prawdopodobieństwo choroby sercowo-naczyniowej zmniejszyło się o:
- 6 proc. u osób pijących kawę bezkofeinową,
- 20 proc. u uczestników pijących kawę mieloną,
- 9 proc. u pijących kawę rozpuszczalną.
Zobacz też: 3 błędy w piciu kawy. Pijesz ją w ten sposób? Lekarz ostrzega: sam sobie szkodzisz. Nie popełniaj ich
Kawa mielona i rozpuszczalna dodatkowo przy spożyciu 1–5 filiżanek dziennie zmniejszały również ryzyko wystąpienia arytmii, w tym migotania przedsionków. Nie dotyczyło to jednak kawy bezkofeinowej. Najniższe ryzyko arytmii zaobserwowano przy spożyciu 4–5 filiżanek kawy mielonej dziennie (o 17 proc. w porównaniu do grupy osób nie pijących kawy) i 2-3 filiżanek kawy rozpuszczalnej (12 proc.).
Kawa to nie tylko kofeina. Inne składniki napoju również chronią układ sercowo-naczyniowy
Spożywanie zarówno kawy mielonej i rozpuszczalnej z kofeiną, jak i kawy bezkofeinowej wiązało się ze znacznie niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca i zgonu. Jak tłumaczą naukowcy w podsumowaniu badania kofeina zwiększa śródbłonkowe uwalnianie tlenku azotu, zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej i ma właściwości przeciwutleniające, które mogą częściowo zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak kawa poza kofeiną zawiera również polifenole, takie jak kwas chlorogenowy, przeciwutleniający kwas ferulowy i mikroelementy np. magnez. Składniki te zmniejszają stres oksydacyjny, regulują metabolizm, zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, a tym samym obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają mikrobiom jelitowy. Te wszystkie właściwości wpływają również na zmniejszenie ryzyka chorób serca i przedwczesnej śmierci. Dzięki temu kawa bezkofeinowa wykazuje takie samo działanie w tym obszarze, co kawa z kofeiną.
– Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Najprawdopodobniej te składniki były odpowiedzialne za pozytywne powiązania zaobserwowane pomiędzy spożywaniem kawy bezkofeinowej, a występowaniem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci. Nasze odkrycia wskazują, że nie należy zniechęcać do picia niewielkich ilości różnych rodzajów kawy, ale cieszyć się nią jako elementem zdrowego stylu życia pozwalającym na zachowanie zdrowia serca – podsumował wyniki badania profesor Kistler.
- The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long-term outcomes from the UK Biobank European Journal of Preventive Cardiology
- Coffee drinking is associated with increased longevity Science Daily