Spis treści
Kawa jako element zdrowego stylu życia
Badanie opublikowane w czasopiśmie European Journal of Preventive Cardiology udowadnia, że picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i przyczynia się do długowieczności. Badanie dotyczyło kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej. Wzięło w nim udział prawie pół miliona uczestników, których naukowcy obserwowali przez ponad 12 lat. Wyniki pokazały, że wszystkie rodzaje kawy zmniejszały częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z innej przyczyny. A kawa rozpuszczalna i mielona dodatkowo obniżały ryzyko arytmii.
Sprawdź także: Ten dodatek do kawy sprawi, że będzie zdrowa i pyszna. To zastrzyk energii i dopalacz dla mózgu. Zobacz jak działa kawa z kakao
– Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – powiedział autor badania, profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute (Melbourne, Australia).
Jak kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wpływa na zdrowie?
W badaniu wzięły udział 449 563 osoby dorosłe w wieku od 40 do 69 lat, których dane pochodziły z brytyjskiego Biobanku. Uczestnicy na początku badania nie mieli zaburzeń rytmu serca (arytmii) ani chorób układu sercowo-naczyniowego - takich jak choroba wieńcowa, zastoinowa niewydolność serca i udar niedokrwienny. Badani w ankiecie podali ile filiżanek kawy dziennie wypijają oraz jaki jest to rodzaj kawy: rozpuszczalna, mielona (taka jak cappuccino lub kawa z ekspresu) lub bezkofeinowa.
W badaniu uwzględniono także czynniki takie jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, palenie tytoniu, spożycia herbaty i alkoholu oraz występowanie chorób takich jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, obturacyjny bezdech senny. Osoby pijące kawę porównano pod względem częstości występowania zaburzeń rytmu serca, chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z osobami nie spożywającymi żadnego rodzaju kawy. Uczestnicy byli obserwowani przez 12,5 roku. U wszystkich kawoszy zaobserwowano pozytywny wpływ picia kawy na zdrowie serca i układu krążenia.
Regularne picie kawy chroni serce i przedłuża życie
Naukowcy chcieli sprawdzić jak poszczególne rodzaje kawy oraz jej dzienna dawka wpływają na śmiertelność i występowanie chorób serca, takich jak choroba wieńcowa czy udar niedokrwienny. Okazało się, że każdy rodzaj kawy wpływał na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca oraz wystąpienia przedwczesnej śmierci.
Największe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci i wystąpienia chorób serca zaobserwowano przy spożyciu dwóch lub trzech filiżanek kawy dziennie.
W porównaniu z osobami nie spożywającymi kawy u uczestników pijących kawę zaobserwowano mniejszą liczbę zgonów o:
- 14 proc. niższe prawdopodobieństwo śmierci w przypadku preparatów bezkofeinowych,
- 27 proc. w przypadku kawy mielonej,
- 11 proc. w przypadku kawy rozpuszczalnej.
Prawdopodobieństwo choroby sercowo-naczyniowej zmniejszyło się o:
- 6 proc. u osób pijących kawę bezkofeinową,
- 20 proc. u uczestników pijących kawę mieloną,
- 9 proc. u pijących kawę rozpuszczalną.
Kawa mielona i rozpuszczalna dodatkowo przy spożyciu 1–5 filiżanek dziennie zmniejszały również ryzyko wystąpienia arytmii, w tym migotania przedsionków. Nie dotyczyło to jednak kawy bezkofeinowej. Najniższe ryzyko arytmii zaobserwowano przy spożyciu 4–5 filiżanek kawy mielonej dziennie (o 17 proc. w porównaniu do grupy osób nie pijących kawy) i 2-3 filiżanek kawy rozpuszczalnej (12 proc.).
Kawa to nie tylko kofeina. Inne składniki napoju również chronią układ sercowo-naczyniowy
Spożywanie zarówno kawy mielonej i rozpuszczalnej z kofeiną, jak i kawy bezkofeinowej wiązało się ze znacznie niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca i zgonu. Jak tłumaczą naukowcy w podsumowaniu badania kofeina zwiększa śródbłonkowe uwalnianie tlenku azotu, zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej i ma właściwości przeciwutleniające, które mogą częściowo zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak kawa poza kofeiną zawiera również polifenole, takie jak kwas chlorogenowy, przeciwutleniający kwas ferulowy i mikroelementy np. magnez. Składniki te zmniejszają stres oksydacyjny, regulują metabolizm, zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, a tym samym obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają mikrobiom jelitowy. Te wszystkie właściwości wpływają również na zmniejszenie ryzyka chorób serca i przedwczesnej śmierci. Dzięki temu kawa bezkofeinowa wykazuje takie samo działanie w tym obszarze, co kawa z kofeiną.
– Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Najprawdopodobniej te składniki były odpowiedzialne za pozytywne powiązania zaobserwowane pomiędzy spożywaniem kawy bezkofeinowej, a występowaniem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci. Nasze odkrycia wskazują, że nie należy zniechęcać do picia niewielkich ilości różnych rodzajów kawy, ale cieszyć się nią jako elementem zdrowego stylu życia pozwalającym na zachowanie zdrowia serca – podsumował wyniki badania profesor Kistler.
- The impact of coffee subtypes on incident cardiovascular disease, arrhythmias, and mortality: long-term outcomes from the UK Biobank European Journal of Preventive Cardiology
- Coffee drinking is associated with increased longevity Science Daily
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?