Regularne picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Tak samo działa kawa bezkofeinowa. Sprawdź, ile kawy dziennie pić

Monika Góralska
Łagodne do umiarkowanego spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – stwierdzili naukowcy na podstawie wyników badania.
Łagodne do umiarkowanego spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – stwierdzili naukowcy na podstawie wyników badania. mongstock/123rf.com
Miłośnicy kawy mają kolejny powód, aby sięgać po małą czarną każdego dnia. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że picie kawy codziennie w określonych ilościach nie tylko chroni serce, ale też przedłuża życie. Co ciekawe, tak samo działa również kawa bezkofeinowa! Sprawdź, ile kawy dziennie pić, aby cieszyć się długowiecznością i sercem jak dzwon.

Spis treści

Kawa jako element zdrowego stylu życia

Badanie opublikowane w czasopiśmie European Journal of Preventive Cardiology udowadnia, że picie kawy zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i przyczynia się do długowieczności. Badanie dotyczyło kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej. Wzięło w nim udział prawie pół miliona uczestników, których naukowcy obserwowali przez ponad 12 lat. Wyniki pokazały, że wszystkie rodzaje kawy zmniejszały częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z powodu chorób układu krążenia lub z innej przyczyny. A kawa rozpuszczalna i mielona dodatkowo obniżały ryzyko arytmii.

Polecamy: Kawa czy herbata – co jest lepsze dla zdrowia? Zobacz wyniki porównania

– Wyniki sugerują, że łagodne do umiarkowanego spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uważane za element zdrowego stylu życia – powiedział autor badania, profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute (Melbourne, Australia).

Jak kawa mielona, rozpuszczalna i bezkofeinowa wpływa na zdrowie?

W badaniu wzięły udział 449 563 osoby dorosłe w wieku od 40 do 69 lat, których dane pochodziły z brytyjskiego Biobanku. Uczestnicy na początku badania nie mieli zaburzeń rytmu serca (arytmii) ani chorób układu sercowo-naczyniowego - takich jak choroba wieńcowa, zastoinowa niewydolność serca i udar niedokrwienny. Badani w ankiecie podali ile filiżanek kawy dziennie wypijają oraz jaki jest to rodzaj kawy: rozpuszczalna, mielona (taka jak cappuccino lub kawa z ekspresu) lub bezkofeinowa.

W badaniu uwzględniono także czynniki takie jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, palenie tytoniu, spożycia herbaty i alkoholu oraz występowanie chorób takich jak otyłość, wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca, obturacyjny bezdech senny. Osoby pijące kawę porównano pod względem częstości występowania zaburzeń rytmu serca, chorób sercowo-naczyniowych i zgonów z osobami nie spożywającymi żadnego rodzaju kawy. Uczestnicy byli obserwowani przez 12,5 roku. U wszystkich kawoszy zaobserwowano pozytywny wpływ picia kawy na zdrowie serca i układu krążenia.

Regularne picie kawy chroni serce i przedłuża życie

Naukowcy chcieli sprawdzić jak poszczególne rodzaje kawy oraz jej dzienna dawka wpływają na śmiertelność i występowanie chorób serca, takich jak choroba wieńcowa czy udar niedokrwienny. Okazało się, że każdy rodzaj kawy wpływał na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca oraz wystąpienia przedwczesnej śmierci.

Czytaj także: Siedzisz godzinami? Grozi ci udar i cukrzyca. Pij ten jeden napój, a zmniejszysz ryzyko śmierci

Największe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci i wystąpienia chorób serca zaobserwowano przy spożyciu dwóch lub trzech filiżanek kawy dziennie.

Zobacz też: Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Którą wybrać? Obie mają swoje wady i zalety. Wybierz najlepszą dla siebie

W porównaniu z osobami nie spożywającymi kawy u uczestników pijących kawę zaobserwowano mniejszą liczbę zgonów o:

  • 14 proc. niższe prawdopodobieństwo śmierci w przypadku preparatów bezkofeinowych,
  • 27 proc. w przypadku kawy mielonej,
  • 11 proc. w przypadku kawy rozpuszczalnej.

Prawdopodobieństwo choroby sercowo-naczyniowej zmniejszyło się o:

  • 6 proc. u osób pijących kawę bezkofeinową,
  • 20 proc. u uczestników pijących kawę mieloną,
  • 9 proc. u pijących kawę rozpuszczalną.

Zobacz też: 3 błędy w piciu kawy. Pijesz ją w ten sposób? Lekarz ostrzega: sam sobie szkodzisz. Nie popełniaj ich

Kawa mielona i rozpuszczalna dodatkowo przy spożyciu 1–5 filiżanek dziennie zmniejszały również ryzyko wystąpienia arytmii, w tym migotania przedsionków. Nie dotyczyło to jednak kawy bezkofeinowej. Najniższe ryzyko arytmii zaobserwowano przy spożyciu 4–5 filiżanek kawy mielonej dziennie (o 17 proc. w porównaniu do grupy osób nie pijących kawy) i 2-3 filiżanek kawy rozpuszczalnej (12 proc.).

Kawa to nie tylko kofeina. Inne składniki napoju również chronią układ sercowo-naczyniowy

Spożywanie zarówno kawy mielonej i rozpuszczalnej z kofeiną, jak i kawy bezkofeinowej wiązało się ze znacznie niższym ryzykiem wystąpienia chorób serca i zgonu. Jak tłumaczą naukowcy w podsumowaniu badania kofeina zwiększa śródbłonkowe uwalnianie tlenku azotu, zmniejsza odkładanie się tkanki tłuszczowej i ma właściwości przeciwutleniające, które mogą częściowo zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Zobacz też: Dodaj ten składnik do kawy. Efekty Cię zaskoczą! Kawa z chili przyspieszy odchudzanie i poprawi humor. Zobacz, kto może pić ten napój

Jednak kawa poza kofeiną zawiera również polifenole, takie jak kwas chlorogenowy, przeciwutleniający kwas ferulowy i mikroelementy np. magnez. Składniki te zmniejszają stres oksydacyjny, regulują metabolizm, zwiększają wrażliwość komórek na insulinę, a tym samym obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają mikrobiom jelitowy. Te wszystkie właściwości wpływają również na zmniejszenie ryzyka chorób serca i przedwczesnej śmierci. Dzięki temu kawa bezkofeinowa wykazuje takie samo działanie w tym obszarze, co kawa z kofeiną.

– Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników. Najprawdopodobniej te składniki były odpowiedzialne za pozytywne powiązania zaobserwowane pomiędzy spożywaniem kawy bezkofeinowej, a występowaniem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci. Nasze odkrycia wskazują, że nie należy zniechęcać do picia niewielkich ilości różnych rodzajów kawy, ale cieszyć się nią jako elementem zdrowego stylu życia pozwalającym na zachowanie zdrowia serca – podsumował wyniki badania profesor Kistler.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia