Spis treści
Dlaczego ten dodatek do kawy jest najzdrowszy?
Na pewno zdarza Ci się przez cały dzień nie sięgnąć po żaden owoc, ale o codziennej filiżance kawy nigdy nie zapominasz? Jeśli tak, to możesz wzmocnić efekt małej czarnej oraz wzbogacić ją o cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne dodając do niej przyprawę taką jak kakao. Kawa z kakao nie tylko świetnie smakuje, ale posiada też dużo korzyści zdrowotnych.
Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy
Zarówno kawa, jak i kakao zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i usuwają z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu zmniejszają stres oksydacyjny i hamują procesy starzenia się organizmu. To sprawia, że odmładzają one nasze ciało, cerę, a także nasz mózg. Kawa z kakao wspiera działanie układu nerwowego, wspomaga pamięć i koncentrację oraz poprawia nastrój. Takie połączenie dodaje energii i równocześnie łagodzi stres oraz działa przeciwdepresyjnie.
Kawa z kakao wzmocni serce
Kakao zawiera także żelazo, które wspiera działanie układu krwionośnego oraz serca. W kakao znajdziemy także witaminę E i K oraz z grupy B (w tym kwas foliowy), a także składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor i potas. Kawa z kakao obniża także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.
Te wszystkie właściwości kawy z kakao zmniejszają w konsekwencji ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nowotwory czy depresja.
Jak zrobić kawę z kakao?
Przygotowanie kawy z kakao jest bardzo proste. Wystarczy do filiżanki wsypać preferowaną ilość drobno zmielonej kawy i dodać łyżeczkę kakao, a następnie zalać gorącą wodą. Jeśli parzymy kawę w ekspresie, możemy też dodać kakao do gotowego napoju i wymieszać, aby się rozpuściło.
Ważne jest, aby użyć surowego, gorzkiego kakao. Niestety, kawa z czekoladą czy kakao i cukrem nie da tak znakomitych efektów. Chociaż jeśli chcemy podkręcić działanie swojego umysłu i poprawić sobie nastrój w pracy możemy również w swojej czarnej kawie rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (powyżej 70 proc.).
Co o kawie z kakao mówią badania naukowe?
W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Clarkson w Nowym Jorku oraz z Uniwersytetu w Georgii zbadali połączenie kawy z kakao i odkryli, że składniki te wzajemnie wzmacniają swoje działanie. Kakao niweluje niekorzystne skutki spożywania kofeiny zawartej w kawie.
Kakao usprawnia mózgowy przepływ krwi, co poprawia zdolności poznawcze i uwagę. Sama kofeina może zwiększyć niepokój – powiedział główny badacz, Ali Boolani.
Badania wykazały, że osoby spożywające kawę z kofeiną były bardziej skoncentrowane, mniej nerwowe i popełniały mniej błędów w testach oceniających szybkość działania i spostrzegawczość w porównaniu do osób pijących samą kawę lub samo kakao. Dzięki temu naukowcy polecają kawę zwłaszcza studentom i osobom pracującym umysłowo, ponieważ pomoże im ona zwiększyć efektywność swojej pracy.
Źródło: Acute effects of brewed cocoa consumption on attention, motivation to perform cognitive work and feelings of anxiety, energy and fatigue: a randomized, placebo-controlled crossover experiment BMC Nutrition