Rozgrzewające zupy na lepszą odporność. Sprawdź, które zupy wspomogą układ immunologiczny oraz ochronę przed przeziębieniem i grypą

Agata Siemiaszko
Regularne spożywanie ciepłych zup może wzmocnić odporność organizmu
Regularne spożywanie ciepłych zup może wzmocnić odporność organizmu katrinshine/123rf
Rozgrzewające zupy mogą wzmocnić układ immunologiczny w walce z infekcjami. Okres jesienny charakteryzuje się spadkiem odporności i zwiększoną liczbą zachorowań na przeziębienie i grypę. Konieczne jest zatem wzmacnianie odporności dietą bogatą w produkty, będące źródłem antyoksydantów, witaminy C oraz beta-karotenu. Sprawdź, jakie rozgrzewające zupy wzmocnią ochronę przed przeziębieniem i grypą.

Rozgrzewające zupy jesienne wspomagają odporność

Jesień charakteryzuje się spadkiem temperatur, deszczem oraz wahaniami ciśnienia atmosferycznego, co wiąże się z osłabieniem układu odpornościowego i zwiększoną podatnością na różne infekcje. Gdy na dworze robi się chłodniej cieplejsze ubrania nie zawsze wystarczą do ogrzania zziębniętego organizmu, a najlepszym i najszybszym sposobem jest rozgrzanie się „od środka” za pomocą gorącej i aromatycznej zupy.

Zdrowotne właściwości zup zależą przede wszystkim od dodatków i przypraw jakie zostaną użyte do jej przygotowania. Podczas gotowania niektóre składniki odżywcze ulegają redukcji, a ich zawartość w gotowej zupie jest mniejsza. W celu zmniejszenia strat witamin i związków mineralnych zaleca się gotować zupy pod przykryciem.

Zobacz też: Taki rosół pomoże wyleczyć przeziębienie i grypę. TikToker zdradza w czym tkwi sekret najzdrowszego leczniczego rosołu

Zupy są przede wszystkim sycące i pożywne. Duża zawartość warzyw w potrawie jest dobrym źródłem witamin oraz błonnika pokarmowego, który pod wpływem wody pęcznieje i zwiększa swoją objętość, co wspomaga pracę jelit. Dodatek do zupy cebuli i czosnku działa jak naturalny antybiotyk wspomagając walkę z infekcjami. Sprawdź, jakie rozgrzewające jesienne zupy pomogą wspierać naturalną odporność organizmu.

Rosół

Rosół jest najpopularniejszą rozgrzewającą jesienna zupą. Smak zależy przede wszystkim od rodzaju mięsa i dodatków z którego będzie gotowany. Wywar może być przygotowany z każdego rodzaju mięsa z dodatkiem grzybów, jabłek lub nawet pomidorów. Większość ludzi uważa, że rosół to najlepszy sposób na przeziębienie i grypę.

Właściwości zdrowotne rosołu wynikają przede wszystkim ze sporej ilości witamin, których źródłem są dodane do wywaru warzywa. Aromatyczna zupa przygotowana na mięsie drobiowym zawiera również cysteinę, czyli związek chemiczny hamujący przemieszczanie się białych krwinek krwi. Dzięki cysteinie układ immunologiczny szybciej rozpoczyna walkę z infekcją.

Cysteina obecna jest w rosole nawet po jego rozcieńczeniu, a jej właściwości zdrowotne zależą od zawartości soli w wywarze. Zbyt mocne solenie zupy hamuje działanie zdrowotne cysteiny.

Zupa dyniowa z kurkumą

Dynia jest doskonałym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Swój pomarańczowy kolor zawdzięcza zawartości beta-karotenu, który ma właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Regularnie spożywanie zupy z dyni w okresie jesienno-zimowym łagodzi stan zapalny gardła i zatok oraz może skrócić czas trwania przeziębienia.

Krem z dyni jest również doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność. Jedna szklanka zupy krem z dyni pokrywa aż 19 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.

Dodatek kurkumy do rozgrzewającej zupy dostarczy kurkuminy, która działa przeciwzapalnie. Ważne jest, aby taka zupa była przyprawiona pieprzem, który wspomaga wchłanianie kurkuminy o 2000 proc.

Zupa dyniowa z kurkumą będzie skuteczna w leczeniu infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Zaleca się zatem spożywanie rozgrzewającej dupy dyniowej przy przeziębieniu, zapaleniu gardła oraz anginie. Dodatek surowych pestek dostarczy organizmowi kukurbitynę, czyli związek o działaniu przeciwwirusowym i przeciwpasożytniczym. Należy pamiętać, że pestki podczas prażenia tracą swoje cenne właściwości zdrowotne.

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa wymaga wcześniejszego przygotowania wywaru warzywnego lub bulionu drobiowego. Dodatkami do tej rozgrzewającej zupy są ziemniaki, śmietana i oczywiście czosnek.

Rozgrzewająca zupa czosnkowa zawdzięcza swoje właściwości ajoenowi, czyli związkowi chemicznemu działającemu jak naturalny antybiotyk. Związki siarkowe oraz eteryczne zawarte w czosnku skutecznie pomagają leczyć infekcje układu oddechowego. Czosnek wzmaga wydzielanie potu, dzięki czemu zwiększa się usuwanie toksyn z organizmu. Talerz tej ciepłej zupy sprawdzi się również jako środek obniżający gorączkę.

Czosnek należy zmiażdżyć i odstawić na 10 minut przed gotowaniem, aby uaktywniła się allicyna, która wspomaga walkę z infekcjami.

Czosnek posiada również właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu spożywanie zupy czosnkowej może wspomóc leczenie zakażenia organizmu paciorkowcami, które wywołują anginę ropną migdałków. Należy wspomnieć, że w przeciwieństwie do syntetycznych antybiotyków czosnek nie zaburza naturalnej flory bakteryjnej.

Zupa buraczkowa

Zupa burakowa lub zupa krem z buraków to popularna rozgrzewająca jesienna zupa. Buraki są dobrym źródłem witaminy C i betainy, która wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Betainy są naturalnymi barwnikami nadającymi zupie czerwony kolor.

Buraki wykazują działanie antyseptyczne (odkażające) i przeciwbakteryjne, dlatego sprawdzą się idealnie podczas leczenia przeziębienia i grypy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu zupa burakowa pomaga zwalczyć stan zapalny gardła oraz górnych dróg oddechowych.

Burak czerwony jest jednym z warzyw o największej ilości związków przeciwutleniających.

Zupę można przyrządzić z kiszonych buraków lub z dodatkiem zakwasu buraczanego, który dzięki właściwościom prozdrowotnym i bogactwu składników przeciwutleniających usprawni układ odpornościowy. Regularne spożycie zupy burakowej w okresie jesienno-zimowym pozwoli zmniejszyć kaszel i ułatwi pozbycie się zalegającej wydzieliny w płucach.

Zobacz również: Produkty hamujące stan zapalny organizmu

Probiotyczne bakterie i droźdż ewspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne czy tradycyjne przetwory azjatyckie. Zobacz, które produkty warto jeść jak najczęściej.

Należą do najzdrowszych. Takie produkty mają niezwykłą moc. ...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia