Spis treści
Jak jedzenie zupy pomidorowej wpływa na naszą odporność
Zupa to sycące i pożywne danie, które odpowiednio przygotowane i doprawione, może wspomóc w naturalny sposób naszą odporność. Po zupy sięgamy intuicyjnie częściej w sezonie jesienno-zimowym, który sprzyja infekcjom.
Dlaczego szczególnie warto jeść zupę pomidorową? Odpowiedź tkwi w składzie pomidorów. To niskokaloryczne warzywa o wysokiej wartości odżywczej. Cenione są przede wszystkim za zawartość potasu, likopenu i błonnika, a także witamin A i C.
Jeden, średniej wielkości pomidor może pokryć około 28 proc. referencyjnego dziennego spożycia witaminy C. Zgodnie z wynikami badań, kwas askorbinowy może skrócić czas trwania przeziębienia i złagodzić nasilenie jego objawów.
Pomidory są także bogatym źródłem karotenoidów, w szczególności likopenu oraz beta-karotenu. W kilku badaniach odnotowano właściwości zdrowotne karotenoidów, które związane są z ich siłą przeciwutleniającą, takie jak: stymulacja układu odpornościowego i aktywność przeciwnowotworowa.
Chociaż główną właściwością beta-karotenu jest działanie przeciwutleniające, jednak ma on też swój udział we wspieraniu pracy układu odpornościowego. Przyczynia się do ochrony organizmu przed drobnoustrojami i działa wzmacniająco na błony śluzowe m.in. dróg oddechowych, co chroni je przed infekcjami.
Produkty, które warto dodać do zupy pomidorowej, aby była jeszcze zdrowsza. Znane i mniej znane dodatki
Chcąc spotęgować działanie zupy pomidorowej, warto pomyśleć o przyprawach i dodatkach, które nie tylko pogłębią jej smak, ale także zwiększą jej funkcje immunostymulujące:
- Czosnek – ze względu na swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe – nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Dodaje potrawom ostrego, charakterystycznego smaku i aromatu, ale przede wszystkim dzięki obecności licznych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz allicyny wspiera układ odpornościowy.
- Cebula wykazuje działanie bakteriobójcze, a dzięki dużej zawartości witaminy C oraz fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu, od wieków wykorzystywana jest jako element diety stosowanej przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
- Bazylia to aromatyczny ziołowy dodatek do dań, który wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wymienia się wśród nich działanie bakterio- i grzybobójcze, co może być szczególnie pomocne przy infekcjach sezonowych.
- Majeranek to przyprawa, która także wzbogaci smak zupy, ale jednocześnie wykazuje szerokie działanie zwalczające drobnoustroje (grzyby, bakterie i wirusy). W medycynie ludowej od wieków stosowany jest pomocniczo w leczeniu kataru, chorych zatok i kaszlu.
- Kurkuma doceniana jest za wzmacnianie odporności organizmu, a także jako element wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Zawarta w niej kurkumina ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Przepis na aromatyczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów
W okresie, kiedy mamy dostęp do świeżych pomidorów, zupę najlepiej jest przygotowywać na ich bazie. W pozostałym okresie roku, warto sięgać po własnoręczne, domowe przeciery lub wybierać passaty o jak najkrótszym składzie, bez dodatku soli.
Składniki:
- 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów,
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli,
- 1 szklanka domowego bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
- szczypta kurkumy,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka grubo posiekanych liści bazylii.
Przygotowanie:
- W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmaż całość jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj resztę składników z wyjątkiem liści bazylii. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Zmniejsz ogień i dodaj liście bazylii, odkładając kilka do dekoracji. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut.
- Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Udekoruj pozostałymi liśćmi bazylii.
Kto powinien unikać jedzenia zupy pomidorowej?
Oprócz alergii na pomidory, nie występuje wiele przeciwskazań do jedzenia tych warzyw. Jednym z nielicznych jest choroba refluksowa przełyku. Pomidory mogą nasilać jej objawy, takie jak zgaga czy ból w klatce piersiowej i nadbrzuszu.
Wybierając gotowy przecier pomidorowy, należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepiej wybierać te, w których nie ma dodatku soli. Solone sosy nie powinny być spożywane w szczególności przez dzieci oraz osoby z wysokim ciśnieniem.
Przygotowując zupę pomidorową, warto także zrezygnować z dodatku śmietany, która przez wysokokaloryczność i dużą zawartość tłuszczu, może wpływać na niezamierzony wzrost masy ciała.
Zobacz także:
Jak dbać o odporność dziecka przez cały rok szkolny? Poznaj ...
Źródło: 9 Health Benefits of Tomato Soup Healthline
