Spis treści
Ogórki w 96 proc. składają się z wody. Co jeszcze się w nich skrywa?
Ogórek to niskokaloryczne warzywo, które dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 g. Zawiera duże ilości rozpuszczalnego błonnika. Choć w aż 96 proc. składa się z wody, to dostarcza także sporych ilości witamin i składników minerałów.
W 300-gramowym ogórku znajduje się:
- witamina K ( taka porcja pokrywa 62 proc. RDI – dziennego zapotrzebowania),
- witamina C (14 proc. RDI),
- potas (13 proc. RDI),
- mangan (12 proc. RDI),
- magnez (10 proc. RDI).
Zobacz też: Ten kolczasty ogórek to kiwano. Zobacz, dlaczego i jak warto go jeść
Aby w pełni wykorzystać właściwości, ogórków należy spożywać je ze skórką. Ich obieranie pozbawia je części witamin i minerałów oraz błonnika. Warto jeść je w szczególności sezonie, który trwa dla ogórków gruntowych od początku lipca do połowy września.
Jakie właściwości mają ogórki? 5 powodów, dla których warto je jeść
Ze względu na dużą zawartość wody i błonnika pokarmowego, ogórki to produkt, który może przysłużyć nam się na wielu płaszczyznach zdrowotnych. Sprawdź w naszej galerii powody, dla których warto je jeść.
Jak jeść świeże ogórki? Możesz dodać je do niemal każdego posiłku
Włączenie ogórków do diety nie jest trudne. Dzień można zaczynać od wody z ogórkiem, na którą znajdziesz przepis w naszym artykule: Jak woda z ogórkiem działa na organizm?
Ogórka można także dodać na kanapkę, a w porze lunchu czy obiadu przygotować na jego bazie pyszną wiosenną surówkę z ogórków lub tradycyjną mizerię. Ogórek to także idealny produkt do kiszenia, ale podczas fermentacji zyskuje zupełnie inne prozdrowotne właściwości.
Źródło:7 Benefits of Cucumber Water: Stay Hydrated and Healthy Healthline