Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1744 materiały
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Wirus atakuje, brakuje miejsc w szpitalach. Hospitalizacji wymaga co drugie dziecko!
Sytuacja z zachorowaniami na RSV wśród dzieci wciąż się pogarsza. Małych pacjentów przybywa szybko od grudnia, w niektórych szpitalach pediatrycznych brakuje...
Jak schudnąć szybko i bez efektu jo-jo? Oto przewodnik po dietach odchudzających
Diet odchudzających są dziesiątki. Trudno rozeznać się nie tylko w ich rodzajach, ale także realnych efektach. Zrobiliśmy to za ciebie – zobacz te najzdrowsze i...
Tego nigdy nie rób, gdy przemarzną ci dłonie! Zobacz, jak bezpiecznie się rozgrzać
Silne mrozy sprzyjają przemarznięciu, które może mieć opłakane skutki. Przechłodzenie organizmu nie tylko osłabia organizm i sprzyja infekcjom. Może też...
Tak ochronisz cerę przed zimnem. Na mróz i wiatr stosuj odpowiedni krem
Mróz i wiatr sprawiają, że łatwo o odmrożenia. Nawet bez nich cera cierpi, łatwo staje się się sucha, podrażniona, zaczerwieniona, popękana. Odpowiednia...
Najlepsze na przeziębienie. Te nalewki wspomagają leczenie infekcji oddechowych
Lecznicza nalewka może skutecznie złagodzić objawy przeziębienia i grypy, takie jak katar, kaszel, gorączka i ból mięśni. Taki trunek można kupić gotowy,...
Sałatka astronauty zawiera te 7 produktów. Zobacz, jak zrobić najzdrowszy posiłek
Codzienny posiłek powinien być najzdrowszy, szczególnie jeśli ma być jedzony przez okrągły rok. Wzorcową sałatkę dla kosmonauty stworzyli naukowcy, którzy...
Szczepionki na RSV praktycznie nie ma! Eksperci wiedzą już, jak walczyć z chorobą
Wirus RSV jest szczególnie niebezpieczny dla małych dzieci i osób po 60. roku życia, a jego objawy są niemożliwe do odróżnienia od COVID-19 i grypy. Choć...
Co będziemy jeść w 2024 roku? Eksperci wskazali zdrowe produkty, które będą modne
Zdrowa dieta od lat jest na topie, co jednak konkretnie będziemy jeść w 2024 roku? Eksperci zwrócili uwagę na nowe smaki i produkty, a także wskazali ważne...
Po świętach nie mieścisz się w ubraniach? Zobacz, co robić
Parę kilo na plus to typowy wynik świątecznej przerwy. Jednak właśnie te zimowe kilogramy mogą okazać się najbardziej zgubne dla figury. Nie tylko szybko idą za...
Ten wirus zagraża zwłaszcza maluchom. Zaraża się nim coraz więcej dorosłych
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy, jest szczególnie niebezpieczny dla dzieci. Powikłania infekcji grożą zwłaszcza wcześniakom i noworodkom, a także...