Zdrowe jedzenie, zdrowa żywność – takich produktów szukamy, gdy chcemy zadbać o dobre samopoczucie, oczyścić organizm lub wspomóc leczenie choroby. Tymczasem pojęcie zdrowej żywności nie istnieje: jedzenie musi być zdrowe, bo inaczej nie zostałoby dopuszczone do obrotu. Prawdą jest jednak, że żywność może spełniać wszelkie normy jakości, a nie być optymalne dla organizmu. Winne są nie tylko obecne w niej zanieczyszczenia, ale też zabiegi i metody obróbki, stosowane zarówno w zakładach przetwórczych, jak i w domu. Jak zatem wybierać naprawdę zdrowe produkty i sprawić, by pozostały takie również po przygotowaniu posiłku?
Jak jeść zdrowo?
Najzdrowsze produkty spożywcze to pokarmy roślinne, które w przeciwieństwie do tych zwierzęcych są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Wśród nich wartością odżywczą wyróżniają się warzywa i owoce (podstawa diety dr Dąbrowskiej), jak również orzechy, pestki i nasiona oleiste, a ponadto zboża. Ważne, by były jak najświeższe, a więc przechowywane w jak najkrótszym czasie – nawet w przypadku orzechów włoskich czy fasoli różnicę robi wybór tegorocznych nasion na targu niż zakup tych paczkowanych w dużym sklepie, do którego trafiły z hurtowni, a wcześniej z zakładu, w którym były sortowane i pakowane.
Jest też ogromna różnica między świeżymi a przechowywanymi dłużej, choć wciąż przydatnymi do spożycia produktami zwierzęcymi. Już od kilku lat mówi się o tym, że niekorzystny wpływ spożywania mięsa na ryzyko rozwoju miażdżycy nie wiąże się z zawartością cholesterolu czy nasyconych kwasów tłuszczowych, tylko jego świeżością i jakością. Jeśli nie jest odpowiednia, jedzenie takich produktów nasila powstawanie wolnych rodników w organizmie. Powodują one utlenianie cholesterolu, który dopiero w takiej postaci odkłada się w płytce miażdżycowej (co więcej, jego stężenie we krwi nie zależy od tego, ile go spożywamy z mięsem czy nabiałem). Dlatego również z tych produktów warto wybierać jak najświeższe i o wysokiej jakości.
Warto przeczytać:
Wartość prozdrowotną dań i posiłków przygotowanych ze świeżych składników (oraz ich trwałość) można podnieść w łatwy sposób za pomocą ziół i przypraw korzennych, a ponadto stosując w kuchni fermentowane sosy i dodatki, m.in. naturalne octy, jasny sos sojowy czy sos tabasco.
Zdrowe jedzenie: produkty ekologiczne i konwencjonalne
Zdrowe jedzenie to przede wszystkim produkty świeże, takie jak warzywa i owoce, najlepiej sezonowe (i lokalne, a nie importowane czy z hurtowni), a optymalnie – zebrane tego samego dnia, w którym są jedzone (np. z ogródka, targu czy sklepu kooperatywy spożywczej). Jego wpływ na kondycję organizmu będzie tym korzystniejszy, im mniej będą zawierać zanieczyszczeń.