Spis treści
- Dieta Dąbrowskiej to kuracja detoks numer 1
- „Post” Dąbrowskiej jako dieta warzywno-owocowa
- dieta warzywno-owocowa – efekty po 2 tygodniach
- Czy dieta dr Dąbrowskiej jest zdrowa?
- Ile powinna trwać dieta Ewy Dąbrowskiej? Zasady i przeciwwskazania
- Co można jeść na poście Dąbrowskiej?
- Czego nie wolno na diecie Dąbrowskiej?
- Dieta oczyszczająca wg Dąbrowskiej – jadłospis na 1-2 dni
Dieta Dąbrowskiej to kuracja detoks numer 1
Warzywno-owocowa dieta nazywana „dietą Dąbrowskiej” to menu złożone z warzyw i owoców, którego autorką jest dr Ewa Dąbrowska, lekarz klinicysta z Akademii Medycznej w Gdańsku. Od kilkudziesięciu lat stosuje się ją w polskich ośrodkach oczyszczania organizmu. Przez ten czas stała się najbardziej popularną kuracją detoks w kraju.
Dziś najlepiej przeprowadzać ją w centrach posiadających certyfikat założonego przez ekspertkę Instytutu Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej, gwarantujących przygotowanie posiłków ściśle według wytycznych autorki. Takie rozwiązanie wyjazdowe jest polecane zwłaszcza osobom z problemami zdrowotnymi.
Zobacz: Poczujesz się lekko i zeszczuplejesz. Zobacz jadłospis dr Dąbrowskiej na 14 dni
Odpowiedni certyfikat umożliwiający przygotowanie diety dr Dąbrowskiej posiadają też firmy oferujące catering dietetyczny, choć tych bez niego jest znacznie więcej.
Można też jednak skorzystać z jadłospisów i przepisów diety warzywno-owocowej do samodzielnego przygotowania w domu. Warto, bo oczyszczanie organizmu jest jedną z najskuteczniejszych metod zapobiegania i leczenia chorób cywilizacyjnych, a jednocześnie sposobem na szczupłą figurę.
Zobacz także:
„Post” Dąbrowskiej jako dieta warzywno-owocowa
Dieta dr Dąbrowskiej to tak naprawdę odmiana postu, który dopuszcza jedzenie określonych produktów roślinnych. Podstawą jej założeń jest istnienie naturalnego mechanizmu samoleczenia w organizmie, dzięki któremu rozwój w nim chorób jest w dużej mierze odwracalny. Sposobem na zapoczątkowanie tych zmian jest zmiana jadłospisu – w pierwszym etapie z zastosowaniem leczniczej „głodówki” w postaci diety warzywno-owocowej, a następnie wprowadzenie zasad zdrowego odżywiania i czynnego wysiłku fizycznego.
Taki post uruchamia mechanizmy ułatwiające pozbywanie się nagromadzonych złogów w organizmie oraz jego regenerację. Samooczyszczanie polega m.in. na rozkładzie nieprawidłowych struktur białkowych, złogów tłuszczu i cholesterolu, czy zmian zwyrodnieniowych, czyli tzw. odżywianiu wewnętrznym, czemu towarzyszy ustępowanie stanów zapalnych. Nagromadzone substancje usuwane są m.in. z naczyń krwionośnych, tkanki łącznej, narządów, wadliwych komórek, pęcherzyków oskrzelowych czy miejscach, gdzie wcześniej wystąpiły krwotoki.
dieta warzywno-owocowa – efekty po 2 tygodniach
Dieta dr Dąbrowskiej nie jest dietą odchudzającą – jej założeniem jest odciążyć organizm i wspomóc jego odnowę. Niemniej jej stosowaniu towarzyszy spadek wagi, związany z bardzo niskim spożyciem kalorii, wynoszącym często jedynie ok. 400 kcal dziennie.
W ciągu zalecanych 2 tygodni diety dr Dąbrowskiej można stracić nawet 3-5 kg, a efekt zależy m.in. od początkowej masy ciała. Osoby otyłe tracą 4-6 kg, inne 3-4 kg. Po 4 tygodniach pacjenci z nadwagą tracą zwykle ok. 8 kg, a po 6 tygodniach – 12 kg. Na samym początku tempo chudnięcia wynosi średnio 0,48 kg dziennie, po 4 tygodniach – 0,4 kg dziennie, a po 6 tygodniach – 0,28 kg dziennie. W przypadku kontynuacji odpowiedniego odżywiania ubytek ten może być trwały.
Zobacz: Sonia Bohosiewicz schudła i wypiękniała na diecie dr Dąbrowskiej
Na diecie dr Dąbrowskiej jada się do syta – nie ma konieczności liczenia kalorii ani ograniczania wielkości porcji zalecanych potraw. Pomimo niskiej podaży energii uczucie głodu znika już po kilku dniach jej stosowania. Jednak sam początek kuracji może być trudniejszy. Podczas oczyszczania organizmu prawie każdy odczuwa jakieś skutki uboczne zmiany diety (osłabienie, głód, ból głowy), które osiągają punkt krytyczny po 2-3 dobach, a całkiem ustępują zwykle po 5-6 dniach.
Czy dieta dr Dąbrowskiej jest zdrowa?
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej oprócz spadku masy ciała zapewnia przede wszystkim korzyści zdrowotne.
Zalety metody to zwłaszcza:
- podniesienie poziomu energii życiowej,
- zwiększenie sprawności umysłowej,
- regeneracja układu nerwowego,
- normalizacja przemian biochemicznych w tkankach,
- poprawa funkcjonowania gruczołów dokrewnych i narządów wewnętrznych,
- lepsze trawienie i wykorzystanie składników odżywczych,
- lepsza odporność,
- głębszy i bardziej regenerujący sen,
- zdrowsza, gładsza i bardziej elastyczna skóra
- rzadsze wahania nastroju,
- osłabienie uzależnienia od używek,
- złagodzenie napadów astmy,
- lepsza regulacja krzepnięcia krwi,
- usuwanie bakterii i pasożytów jelitowych,
- ustępowanie bólów stawów i obrzęków,
- poprawa metabolizmu.
Poprawa metabolizmu w organizmie skutkuje obniżeniem poziomu cholesterolu LDL o 23 proc. w ciągu 6 tygodni, a jednocześnie wzrostem stężenia ochronnej frakcji cholesterolu HDL, który jest aż 3 razy większy niż w przypadku podawania powszechnie stosowanych leków przeciwmiażdżycowych. Cofanie się miażdżycy i współistniejących chorób pod wpływem diety dr Dąbrowskiej ma związek ze zwiększeniem aktywności w blaszce miażdżycowej makrofagów, białych krwinek trawiących nie tylko cholesterol, ale także jej tkankę włóknistą.
W diecie warzywno-owocowej posiłki są sycące pomimo niskiej kaloryczności, ponieważ mają bardzo dużą objętość. Ponieważ ten rodzaj postu nie blokuje czynności jelit, a wręcz ją nasila, kuracja nie wymaga stosowania lewatyw w celu ich mechanicznego oczyszczania.
Zobacz także:
Ile powinna trwać dieta Ewy Dąbrowskiej? Zasady i przeciwwskazania
Dieta dr Dąbrowskiej składa się wyłącznie z warzyw i wybranych owoców i trwa 14 dni. W niektórych przypadkach za zgodą lekarza jej stosowanie można wydłużyć nawet do 6 tygodni, co daje najlepsze efekty u osób otyłych i z zaburzeniami metabolicznymi. Czas kuracji zależy od stanu zdrowia i stopnia przestrzegania diety.
Przed rozpoczęciem diety dr Dąbrowskiej konieczna jest konsultacja lekarska, a na pewno wykonanie podstawowych badań krwi. Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in.: ciąża, karmienie piersią, wiek poniżej 14 i powyżej 70 lat, ostre infekcje, nadczynność tarczycy, nowotwory, poważne choroby serca, gruźlica oraz inne ciężkie schorzenia.
Dietę warzywno-owocową można przeprowadzić samemu, jeśli nie stosuje się żadnych leków. W przypadku ich przyjmowania należy być pod opieką lekarza, gdyż skutkiem kuracji jest stopniowe zmniejszenie zapotrzebowania na medykamenty. Osoby chore na cukrzycę i przyjmujące insulinę powinny odbywać kurację w szpitalu, co umożliwi całodobową kontrolę poziomu glukozy we krwi podczas zmniejszania dawek insuliny, wynikającego z poprawy glikemii.
W przypadku złej tolerancji surowych produktów, np. w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego takich jak choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zaleca się poprzedzenie właściwej diety wstępną oczyszczającą kuracją sokową. Przez kilka dni jadłospis składa się wtedy z soku z marchwi, herbatek ziołowych, niegazowanej wody mineralnej i wywaru z warzyw. Na pusty żołądek wypija się kleik z siemienia lnianego z łyżeczką otrąb pszennych w szklance bulionu, a w przypadku biegunki spożywa się mus z gotowanej marchwi z niewielkim dodatkiem soli i zmiksowaną zupę z marchwi, a dietę warzywno-owocową wprowadza się pod kontrolą lekarza. Najpierw są to warzywa gotowane, po czym stopniowo wprowadza się surówki.
Jeżeli objawem ubocznym stosowania diety warzywno-owocowej są wzdęcia, najlepiej im przeciwdziałać poprzez dodawanie do potraw ziół i przypraw takich jak zmielony kminek i majeranek, ew. suplement diety z wyciągiem z czarnej rzodkwi. Każdego dnia warto też sięgać po kiszonki i zakwasy, by wspomóc dobroczynną mikroflorę bakteryjną jelit, która trawi związki błonnikowe. Równie ważnym elementem codziennej diety jest czosnek i cebula, które hamują aktywność jelitowych bakterii gnilnych.
Sprawdź też:
Co można jeść na poście Dąbrowskiej?
Najważniejszą zasadą, a przy tym warunkiem skuteczności diety warzywno-owocowej wg dr Ewy Dąbrowskiej, jest wybieranie produktów ubogich w energetyczne związki odżywcze, co zapewnia uruchomienie odżywiania wewnętrznego w organizmie. Spożywane wtedy produkty roślinne o wysokiej zawartości zwłaszcza błonnika wspierają procesy jego samoleczenia.
Produkty zalecane na diecie dr Dąbrowskiej:
- warzywa korzeniowe – marchew, pietruszka, buraki, seler, chrzan, skorzonera, pasternak,
- warzywa kapustne – kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż, rzodkiew, rzepa, kalarepa, brukiew,
- warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por,
- warzywa dyniowate – ogórki, dynia, kabaczek, cukinia, melon, arbuz,
- warzywa liściaste – sałata, szpinak, cykoria, seler naciowy, zioła, kiełki,
- warzywa psiankowate – pomidory, papryka, bakłażan,
- inne warzywa – fasolka szparagowa, zielony groszek, koper włoski, szparagi,
- owoce świeże – jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze (w ograniczonych ilościach),
- owoce suszone – śliwki, morele, jabłka (w ograniczonych ilościach).
Dania zalecane na diecie dr Dąbrowskiej:
- surówki warzywne,
- surowe zupy warzywne (np. gazpacho),
- soki – najlepiej świeżo przygotowane w wyciskarce wolnoobrotowej, ew. sokowirówce,
- warzywa kiszone,
- warzywa gotowane na parze,
- warzywa gotowane w niewielkiej ilości wody,
- warzywa duszone,
- zupy gotowane na wodzie bez tłuszczu,
- kompoty z zalecanych owoców,
- wywary z ziół, warzyw i zalecanych owoców suszonych i świeżych,
- zalecane owoce surowe lub w postaci surówek.
Czego nie wolno na diecie Dąbrowskiej?
W diecie wg Ewy Dąbrowskiej nie powinno się jeść produktów bogatych w kalorie. W przypadku niestosowania się do zaleceń, np. dodawania do posiłków oleju czy mleka, ograniczenie spożycia energii może być niedostateczne, by uruchomić utylizację własnych związków organizmu i „przełączyć” odżywianie zewnętrzne na to wewnętrzne. W tej sytuacji skutkiem może być powstanie szeregu niedoborów pokarmowych i brak ustępowania chorób cywilizacyjnych.
Produkty wykluczone na diecie dr Dąbrowskiej:
- zboża i ich przetwory,
- ziemniaki,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy i pestki,
- słodkie owoce,
- oleje i masło,
- mleko i jego przetwory,
- mięso,
- ryby,
- mocna herbata,
- kawa,
- alkohol,
- tytoń.
Dieta oczyszczająca wg Dąbrowskiej – jadłospis na 1-2 dni
Dobrym sposobem na utrzymanie efektów klasycznej diety dr Dąbrowskiej i wspomaganiem profilaktyki oraz leczenia chorób cywilizacyjnych jest 1-2 dniowy program oczyszczania stosowany raz w tygodniu. Zalecana jest wtedy zmiana zwyczajowego sposobu odżywania na jeden z poniższych wariantów diety:
- picie wyłącznie wody,
- przyjmowanie wody i soków warzywno-owocowych,
- spożywanie tylko chleba i wody,
- menu zawierające wodę, soki lub herbatki ziołowe oraz 1 posiłek dziennie, wczesnym popołudniem. Posiłek może zawierać ryby i brązowy ryż z warzywami lub owocami.
Można też 1-2 razy w tygodniu zastosować wybrane dzienne jadłospisy z regularnej diety dr Ewy Dąbrowskiej.