Zabójczy seler. To jedno z najbardziej uczulających warzyw. Jakie są objawy alergii na seler?

Gabriela Fedyk
Seler należy do tego rodzaju alergenów pokarmowych, których jedzenie może spowodować wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej na seler uczulone są osoby, które mają alergie na pyłki roślin.
Seler należy do tego rodzaju alergenów pokarmowych, których jedzenie może spowodować wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej na seler uczulone są osoby, które mają alergie na pyłki roślin. ivanmateev/123RF
Seler to jedno z tych warzyw, które prawie zawsze jest w domowych spiżarniach. Jest pełen witamin i mikroelementów, ale ma też swoją ciemną stronę. Seler jest bardzo silnym alergenem pokarmowym, który może być nawet zabójczy. Kto powinien go unikać? Jakie są objawy alergii na seler?

Spis treści

Seler – aromatyczny korzeń, który może być niebezpieczny

Seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. Rapaceu (Mill.) Gaudin) to roślina uprawna. Jest często używany w kuchni – choćby w popularnej włoszczyźnie. Najlepiej rośnie na żyznych glebach, przy odpowiednim nawodnieniu i nasłonecznieniu. Korzeń selera charakteryzuje się szorstką powierzchnią. Jego wnętrze wypełnia biały, gładki miąższ. Ma przyjemny zapach i lekko ostry smak. Poza walorami smakowymi oferuje też wiele korzyści zdrowotnych. Nie wszyscy jednak mogą z nich skorzystać – wiele osób jest uczulonych na to warzywo.

Zobacz galerię i dowiedz się więcej: Uczulenie na seler. To jeden z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny

Składniki odżywcze selera korzeniowego

Korzeń selera jest źródłem wielu składników odżywczych, które sprawiają, że jest niezwykle cenny ze zdrowotnego punktu widzenia. W jego składzie są:

  • błonnik,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • witamina A,
  • witamina B6,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • ryboflawina.

Seler korzeniowy ma niską zawartość cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych.

Seler naciowy - zdrowy, niskokaloryczny i uczulający

Łodyga selera składa się w 95 proc. z wody, co sprawia, że on jest ulubionym warzywem osób na diecie. Seler naciowy jest bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne:

  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • witamina C,
  • foliany,
  • beta-karoten.

Choć reakcje alergiczne po spożyciu sera naciowego występują rzadziej niż po tym korzeniowym, to alergicy powinni na niego uważać.

Uczulenie na seler - objawy

Seler, choć jest smaczny, aromatyczny i odżywczy, to zjedzenie go może wywołać objawy alergiczne. Poza alergią pokarmową może ujawnić się też u osób, które są uczulone na pyłki (w tym szałwii i brzozy), i wywołać reakcję krzyżową.

Objawy alergii na seler:

  • podrażnienie w jamie ustnej i gardle (uczucie swędzenia, obrzęku, drętwienia),
  • dyskomfort w okolicy nosa i oczu (napady kichania, cieknący lub zatkany nos, swędzące lub czerwone oczy),
  • dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka, skurcze),
  • poważne reakcje zagrażające życiu, które wymagają ostrych środków ratunkowych.

Czasem pojawiają się słabe reakcje anafilaktyczne oraz obrzęk krtani. Objawy nadwrażliwości są zwykle krótkotrwałe - czytamy na portalu mp.pl

Alergia na seler może wywołać też wstrząs anafilaktyczny, czyli szybko rozpoczynającą się i zagrażającą życiu reakcję nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (tutaj: seler).

Na czym polega alergia krzyżowa?

Współcześnie alergie krzyżowe występują coraz częściej. Wiele osób z alergią na pyłki ma objawy alergiczne po zjedzeniu świeżych owoców i warzyw. Co ciekawe, zjawisko to występuje głównie w Europie.

Alergia krzyżowa to reakcja organizmu wytworzona na skutek konkretnego alergenu. Może się pojawić wtedy, kiedy jesteśmy uczuleni na pyłek rośliny (np. brzozy) i zetknie się on z inną substancją uczulającą (np. z selerem). Układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które wyłapują alergeny tej substancji i wywołują nieprzyjemne objawy. Do alergii krzyżowej dochodzi wtedy, gdy przeciwciała, które zostały już wytworzone, łączą się z podobnym alergenem ze zjedzonego warzywa lub owocu.

Czy gotowany seler uczula?

Najbardziej uczulający jest seler surowy, ale powodem wystąpienia reakcji alergicznej może być też seler gotowany. W przeciwieństwie do innych produktów powodujących alergie pokarmowe, nawet gotowany seler może wywołać reakcję uczuleniową.

W wielu krajach seler jest w grupie alergenów, przez co obowiązkowo musi być podany na etykietach produktów spożywczych.

Seler należy do tego rodzaju alergenów pokarmowych, których jedzenie może spowodować wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej na seler uczulone są osoby, które mają alergie na pyłki roślin.

Zabójczy seler. To jedno z najbardziej uczulających warzyw. ...

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia