Spis treści
Seler – aromatyczny korzeń, który może być niebezpieczny
Seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. Rapaceu (Mill.) Gaudin) to roślina uprawna. Jest często używany w kuchni – choćby w popularnej włoszczyźnie. Najlepiej rośnie na żyznych glebach, przy odpowiednim nawodnieniu i nasłonecznieniu. Korzeń selera charakteryzuje się szorstką powierzchnią. Jego wnętrze wypełnia biały, gładki miąższ. Ma przyjemny zapach i lekko ostry smak. Poza walorami smakowymi oferuje też wiele korzyści zdrowotnych. Nie wszyscy jednak mogą z nich skorzystać – wiele osób jest uczulonych na to warzywo.
Zobacz galerię i dowiedz się więcej: Uczulenie na seler. To jeden z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny
Składniki odżywcze selera korzeniowego
Korzeń selera jest źródłem wielu składników odżywczych, które sprawiają, że jest niezwykle cenny ze zdrowotnego punktu widzenia. W jego składzie są:
- błonnik,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- witamina A,
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina K,
- ryboflawina.
Seler korzeniowy ma niską zawartość cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych.
Seler naciowy - zdrowy, niskokaloryczny i uczulający
Łodyga selera składa się w 95 proc. z wody, co sprawia, że on jest ulubionym warzywem osób na diecie. Seler naciowy jest bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne:
- sód,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- witamina C,
- foliany,
- beta-karoten.
Choć reakcje alergiczne po spożyciu sera naciowego występują rzadziej niż po tym korzeniowym, to alergicy powinni na niego uważać.
Uczulenie na seler - objawy
Seler, choć jest smaczny, aromatyczny i odżywczy, to zjedzenie go może wywołać objawy alergiczne. Poza alergią pokarmową może ujawnić się też u osób, które są uczulone na pyłki (w tym szałwii i brzozy), i wywołać reakcję krzyżową.
Objawy alergii na seler:
- podrażnienie w jamie ustnej i gardle (uczucie swędzenia, obrzęku, drętwienia),
- dyskomfort w okolicy nosa i oczu (napady kichania, cieknący lub zatkany nos, swędzące lub czerwone oczy),
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka, skurcze),
- poważne reakcje zagrażające życiu, które wymagają ostrych środków ratunkowych.
Czasem pojawiają się słabe reakcje anafilaktyczne oraz obrzęk krtani. Objawy nadwrażliwości są zwykle krótkotrwałe - czytamy na portalu mp.pl
Alergia na seler może wywołać też wstrząs anafilaktyczny, czyli szybko rozpoczynającą się i zagrażającą życiu reakcję nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (tutaj: seler).
Na czym polega alergia krzyżowa?
Współcześnie alergie krzyżowe występują coraz częściej. Wiele osób z alergią na pyłki ma objawy alergiczne po zjedzeniu świeżych owoców i warzyw. Co ciekawe, zjawisko to występuje głównie w Europie.
Alergia krzyżowa to reakcja organizmu wytworzona na skutek konkretnego alergenu. Może się pojawić wtedy, kiedy jesteśmy uczuleni na pyłek rośliny (np. brzozy) i zetknie się on z inną substancją uczulającą (np. z selerem). Układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które wyłapują alergeny tej substancji i wywołują nieprzyjemne objawy. Do alergii krzyżowej dochodzi wtedy, gdy przeciwciała, które zostały już wytworzone, łączą się z podobnym alergenem ze zjedzonego warzywa lub owocu.
Czy gotowany seler uczula?
Najbardziej uczulający jest seler surowy, ale powodem wystąpienia reakcji alergicznej może być też seler gotowany. W przeciwieństwie do innych produktów powodujących alergie pokarmowe, nawet gotowany seler może wywołać reakcję uczuleniową.
W wielu krajach seler jest w grupie alergenów, przez co obowiązkowo musi być podany na etykietach produktów spożywczych.
Źródła:
https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/alergia-na-pylki-drzew-i-zywnosc-reakcje-krzyzowe/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10932083/