Spis treści
Seler – aromatyczny korzeń, który może być niebezpieczny
Seler korzeniowy (Apium graveolens L. var. Rapaceu (Mill.) Gaudin) to roślina uprawna. Jest często używany w kuchni – choćby w popularnej włoszczyźnie. Najlepiej rośnie na żyznych glebach, przy odpowiednim nawodnieniu i nasłonecznieniu. Korzeń selera charakteryzuje się szorstką powierzchnią. Jego wnętrze wypełnia biały, gładki miąższ. Ma przyjemny zapach i lekko ostry smak. Poza walorami smakowymi oferuje też wiele korzyści zdrowotnych. Nie wszyscy jednak mogą z nich skorzystać – wiele osób jest uczulonych na to warzywo.
Zobacz galerię i dowiedz się więcej: Uczulenie na seler. To jeden z najsilniejszych alergenów, może wywołać wstrząs anafilaktyczny
Składniki odżywcze selera korzeniowego
Korzeń selera jest źródłem wielu składników odżywczych, które sprawiają, że jest niezwykle cenny ze zdrowotnego punktu widzenia. W jego składzie są:
- błonnik,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- witamina A,
- witamina B6,
- witamina C,
- witamina K,
- ryboflawina.
Seler korzeniowy ma niską zawartość cholesterolu oraz tłuszczów nasyconych.

Odchudzaj się lub wspieraj leczenie za darmo! Na tej stronie ułożysz dietę
Odpowiednia dieta pomaga nie tylko schudnąć, ale też wspiera leczenie czy służy zdrowiu całej rodziny. Nie trzeba wybierać się po nią do dietetyka. Spersonalizowany jadłospis można uzyskać na stronie ...
Seler naciowy - zdrowy, niskokaloryczny i uczulający
Łodyga selera składa się w 95 proc. z wody, co sprawia, że on jest ulubionym warzywem osób na diecie. Seler naciowy jest bogaty w błonnik, witaminy i składniki mineralne:
- sód,
- potas,
- wapń,
- magnez,
- fosfor,
- witamina C,
- foliany,
- beta-karoten.
Choć reakcje alergiczne po spożyciu sera naciowego występują rzadziej niż po tym korzeniowym, to alergicy powinni na niego uważać.
Uczulenie na seler - objawy
Objawy alergii na seler:
- podrażnienie w jamie ustnej i gardle (uczucie swędzenia, obrzęku, drętwienia),
- dyskomfort w okolicy nosa i oczu (napady kichania, cieknący lub zatkany nos, swędzące lub czerwone oczy),
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka, skurcze),
- poważne reakcje zagrażające życiu, które wymagają ostrych środków ratunkowych.
Czasem pojawiają się słabe reakcje anafilaktyczne oraz obrzęk krtani. Objawy nadwrażliwości są zwykle krótkotrwałe - czytamy na portalu mp.pl
Alergia na seler może wywołać też wstrząs anafilaktyczny, czyli szybko rozpoczynającą się i zagrażającą życiu reakcję nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik (tutaj: seler).
Na czym polega alergia krzyżowa?
Współcześnie alergie krzyżowe występują coraz częściej. Wiele osób z alergią na pyłki ma objawy alergiczne po zjedzeniu świeżych owoców i warzyw. Co ciekawe, zjawisko to występuje głównie w Europie.
Alergia krzyżowa to reakcja organizmu wytworzona na skutek konkretnego alergenu. Może się pojawić wtedy, kiedy jesteśmy uczuleni na pyłek rośliny (np. brzozy) i zetknie się on z inną substancją uczulającą (np. z selerem). Układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które wyłapują alergeny tej substancji i wywołują nieprzyjemne objawy. Do alergii krzyżowej dochodzi wtedy, gdy przeciwciała, które zostały już wytworzone, łączą się z podobnym alergenem ze zjedzonego warzywa lub owocu.
Czy gotowany seler uczula?
Najbardziej uczulający jest seler surowy, ale powodem wystąpienia reakcji alergicznej może być też seler gotowany. W przeciwieństwie do innych produktów powodujących alergie pokarmowe, nawet gotowany seler może wywołać reakcję uczuleniową.
W wielu krajach seler jest w grupie alergenów, przez co obowiązkowo musi być podany na etykietach produktów spożywczych.
Zabójczy seler. To jedno z najbardziej uczulających warzyw. ...

Wiosenny eliksir prosto z drzew. Pij dla energii i witalności
Sok z brzozy, czyli oskoła lub bzowina to pyszny napój, który zapewnia składniki odżywcze, odkwaszające organizm i wzmacniające odporność. Taka kuracja jest idealna na wiosnę, zwłaszcza w przypadku do...
Zadbaj o optymalne trawienie
