Spis treści
Dlaczego warto pić soki z owoców i warzyw?
Naturalne soki z owoców i warzyw są niemal tak samo zdrowe, jak świeże owoce i warzywa, a w niektórych przypadkach mają nawet więcej niektórych składników aktywnych np. sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż surowe pomidory.
Ich zaletą jest szybkość wchłaniania składników odżywczych – organizm nie musi trawić włókien i innych składników pożywienia.
Mimo niewątpliwych zalet, soków nie należy jednak pić bez umiaru, ponieważ część z nich – w szczególności te powstające z owoców – dostarcza do organizmu także spore ilości cukru, jak i kalorii. Brakuje im także białka i błonnika, który występuję w niewielkiej ilość. Nadmierne spożywanie soków owocowych może prowadzić do zburzeń wagi i niedoborów żywieniowych.
Popularne soki owocowe. Poznaj ich właściwości
Czy szklanka soku może zastąpić jedną porcję owoców i warzyw dziennie? Według specjalistów – tak. Aby jednak sok spełnił swoją rolę należy wybierać nie napoje, ale soki, bez dodatku cukru i soli oraz substancji konserwujących i barwników.
Warto pamiętać o tym, że zgodnie z prawem, produkty dostępne w sklepach oznaczone jako soki, nie mogą zawierać żadnych cukrów, w tym glukozy czy syropu glukozowo-fruktozowego oraz słodzików.
Zalecana porcja soku to dla dzieci w wieku 4-6 lat do 170 ml, a powyżej 7 r.ż. – jednak szklanka (250 ml) dziennie. Zobacz w naszej galerii, jakie korzyści płyną z picia tych popularnych napojów. Sprawdź, na jakie schorzenie pomoże sok pomarańczowy, a na jakie grejpfrutowy?
Nie tylko z owoców i warzyw. Wypróbuj soki z ziół, drzew i krzewów
Oprócz powszechnie znanych i lubionych soków owocowych i niezwykle zdrowych soków owocowych warzywnych, mamy do wybory cały wachlarz sezonowych soków przygotowywanych z ziół, drzew czy krzewów. One także są nieocenionym źródłem substancji aktywnych. Do najbardziej popularnych należą:
- Sok z pokrzywy stanowi świetnie źródło witaminy B5 i witaminy C, zawiera także mangan, żelazo, wapń, krzem, magnez, selen, cynk i miedź. Znajdziemy w nim ponadto liczne kwasy organiczne o działaniu przeciwutleniającym. Stosuje się go w niewielkich dawkach (ok. 20 ml na dobę lub zgodnie z zaleceniami lekarza) m.in. w celu zwiększenia ilości oddawanego moczu i pozbycia się nadmiaru wody z organizmu. Jest to szczególnie pomocne u osób ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym wywołanym kumulacją wody w ciele i zmniejszonym wydalaniem moczu. Sok z pokrzywy jest także polecany osobom z niewydolnością sercowo-krążeniową.
- Sok z brzozy to płyn czerpany wczesną wiosną spod kory drzew. Jest to słodki napój bogaty w składniki mineralne, m.in. w potas, wapń i mangan. Zawiera także glukozydy, kwasy organiczne, przeciwutleniacze z grupy flawonoidów, saponiny, aminokwasy, garbniki, enzymy, jak również zmienne ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Sok z brzozy dostarcza do organizmu także prebiotyków. Ceniony jest za działanie moczopędne, detoksykujące, przeciwzapalne i stymulującemu naturalną mikroflorę jelitową oraz układ odpornościowy. Polecany jest dla pobudzenia trawienia, przy podrażnieniach żołądka i jelit oraz zaparciach. Mogą po niego sięgać osoby zmagające się z anemią, anginą i szkorbutem.
- Sok z czarnego bzu powstaje z owoców lub kwiatów tego popularnego krzewu, które bogate są witaminy i składniki mineralne. Znajdują się w nich m.in. witaminy A, witaminy z grupy B, witamina C, wapń, potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, miedź oraz cynk. Sok z czarnego bzu ceniony jest także za zawartość olejków eterycznych i flawonoidów. Wśród jego zalet wymienia się potwierdzone działanie antywirusowe, antybakteryjne, napotne oraz stymulujące odporność. Jego spożycie zalecane jest przy zakażeniach gronkowcem złocistym czy wirusem grypy oraz wspomagająco w celu obniżeniu poziomu złego cholesterolu oraz cukru we krwi.