Co zawiera sok pomarańczowy? Dlaczego warto go pić?
Pomarańcze są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych – witamin, związków mineralnych i przeciwutleniaczy. Znajdziemy w nich duże ilości kwasu askorbinowego (już jedna pomarańcza jedzona dziennie pokrywa 92 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę), a także kwas foliowy, wapń i potas.
Na szczególną uwagę zasługuje ilość bioaktywnych związków roślinnych, które znajdują się w tych owocach cytrusowych. Są wśród nich liczne karotenoidy, takie jak beta-kryptoksantyna i likopen oraz flawonoidy, w tym narirutyna i hesperydyna.
Hesperydyna jest przeciwutleniaczem, pomagającym chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Mogą one prowadzić m.in. do choroby serca, ale mechanizm ten stoi za rozwojem wszystkich schorzeń cywilizacyjnych. Hesperydyna działa nie tylko przeciwzapalnie, ale też pomaga obniżać ciśnienie krwi.
Hesperydyna występuje głównie w owocach cytrusowych takich jak pomarańcze, cytryna, grejpfruty i mandarynki, a także w naturalnych sokach z tych owoców.
Najlepsze produkty na odporność. Sprawdź, co jeść, żeby nie chorować
Zastanawiasz się, co jeść, żeby nie chorować? To pytanie pojawia się szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy sezon chorobowy daje się wszystkim we znaki. W jaki sposób możesz pomóc swojemu organiz...
Sok pomarańczowy może obniżać ciśnienie i chronić przed chorobami serca
Jak wskazują autorzy badania opublikowanego w „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”, sok pomarańczowy jest często spożywany niezależnie od czynników demograficznych, choć konsumpcja owoców jest na całym świecie niska. W 2019 r. średnia ilość spożywanego soku pomarańczowego wynosiła 1,1 litra na osobę. Kraje o najwyższym spożyciu to Australia o średniej 9,5 litra na mieszkańca, Wielka Brytania – 7,2 litra oraz USA – 6,5 litra na osobę.
Sok pomarańczowy ma bardzo podobną zawartość witamin i składników mineralnych do owoców spożywanych w całości. Jedna szklanka (240 ml) ma jednak około dwa razy więcej kalorii i cukru niż cała pomarańcza i dostarcza do organizmu ok. 110 kcal, zapewniając przy tym znacznie mniej błonnika.
Jedno z badań wykazało, że picie 750 ml soku pomarańczowego dziennie przez okres dwóch miesięcy znacznie zwiększyło status antyoksydacyjny organizmu.
Choroby serca są poważnym problemem, który odpowiada za ponad 17 milionów zgonów na całym świecie rocznie. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, sok pomarańczowy może być jednym z elementów profilaktyki chorób układu krążenia.
Potwierdza to przegląd dziesięciu wysokiej jakości badań, który wykazał, że spożywanie soku pomarańczowego wpłynęło pozytywnie na kilka czynników ryzyka chorób serca, w tym zmniejszyło poziomy:
- cukru we krwi,
- cholesterolu LDL,
- białka C-reaktywnego (CRP), które jest markerem stanu zapalnego.
– W szczególności wyższe spożycie hesperydyny, dostarczanej przez stuprocentowy sok pomarańczowy, zostało powiązane z pozytywnymi wynikami ciśnienia krwi, a także ze zmniejszeniem markerów stanu zapalnego, co z kolei korzystnie wpływa na zdrowie serca – podkreślają autorzy przeglądu badań.
Analiza ta potwierdziła tendencję do poprawy biomarkerów chorób przewlekłych po spożyciu hesperydyny zawartej w stuprocentowym soku pomarańczowym.
Włączając sok pomarańczowy do swojej codziennej diety nie można jednak zapominać, że jest on bogaty w naturalne cukry i kalorie, co może sprzyjać przyrostowi masy ciała. Najlepiej wybierać ten przygotowywany ze świeżych owoców, a zwiększając jego dawkę w diecie wyeliminować inne źródła cukrów, a zwłaszcza słodzone napoje oraz przekąski.
Dowiedz się więcej: Poznaj przepisy na domowe soki owocowo-warzywne
Najlepsze soki i koktajle na odchudzanie. Zobacz efekty sokowego detoksu
Sokowy detoks to często właśnie to, czego brakuje nam na wiosnę. Wystarczą 3 dni, by poczuć się lepiej, choć oczywiście zachęcamy do częstszego sięgania po napoje z owoców i warzyw. Zobacz, na czym po...
Źródła:
- Impact of orange juice consumption on cardiovascular disease risk factors: a systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials Critical Reviews in Food Science and Nutrition
- Impact of hesperidin in 100% orange juice on chronic disease biomarkers: A narrative systematic review and gap analysis Critical Reviews in Food Science and Nutrition
- Is Orange Juice Good or Bad for You? Healthline