Spis treści
Czym jest chia fresca? Jakie właściwości zdrowotne ma meksykańska lemoniada?
Chia fresca, znana w Meksyku jako iskiate, to napój, który zyskał popularność dzięki książce Christophera McDougalla „Born to Run”. Autor wyruszył w najbardziej dzikie tereny Ameryki Północnej – do Miedzianych Kanionów Meksyku, w których mieszkają Indianie Tarahumara. Chciał poznać plemię najlepszych biegaczy długodystansowych na świecie i odkryć ich sekrety.
Jednym z nich okazał się napój na bazie nasion chia, które stanowią jeden z filarów ich diety. Picie iskiate sprawia, że biegacze Tarahumara mogą utrzymać wysoki poziom energii i pozostają nawodnieni przez cały dzień.
Dzieje się tak, ponieważ chia fresa ze względu na połącznie konkretnych składników:
- świetnia nawadnia,
- zawiera błonnik, który reguluje procesy trawienia i zapewnia uczucie sytości,
- jest bogata w składniki mineralne, w tym wapń, magnez, żelazo i potas oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
- pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
Należy pamiętać, że wprowadzając do swojej diety bogate w błonnik nasiona chia, należy zwiększyć ilość wypijanej wody, aby nie doprowadzić do problemów trawiennych. Na każdą łyżkę suchych nasion (10 g) zaleca się spożycie dodatkowej szklanki wody (250 ml). Dzienne spożycie nasion szałwii meksykańskiej powinno wynosić maks. 30-50 g.
Przepis na chia fresca. Jakie składniki zawiera iskiate?
Składniki:
- 4 szklanki wody,
- sok z dwóch limonek,
- 1/4 szklanki surowych nasion chia,
- 1/4 szklanki syropu z agawy, miodu lub cukru.
Przygotowanie:
- Wymieszaj wodę i sok z limonki w małym garnku, zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj stopniowo nasiona chia i dobrze wymieszaj tak, aby nasiona nie sklejały się ze sobą. Dodaj syrop z agawy i kontynuuj mieszanie.
- Gotuj przez kolejną minutę, ciągle mieszając.
- Ostudź, a następnie wstaw do lodówki. Pij filiżankę lub dwie na kilka minut przed podjęciem aktywności fizycznej.
Napój będzie równie smaczny i wartościowy, a przy okazji mniej kaloryczny, jeśli pominiesz syrop z agawy. Zwykłą wodę można zastąpić wodą kokosową – doda nie tylko ciekawego aromatu, ale także wzbogaci napój o dodatkową porcję elektrolitów.
Lemoniada jest gotowa do picia od razu po przygotowaniu i schłodzeniu, ale przechowywana w lodówce, pod przykryciem, nadaje się do spożycia jeszcze przez dwa do trzech dni.
Dowiedz się więcej:
Kto i dlaczego powinien pić chia fresca?
Ze względu na bogactwo składników odżywczych i błonnika, chia fresca to na napój, po który mogą sięgać w szczególności osoby:
- będące na diecie odchudzającej,
- z za wysokim poziomem glukozy we krwi,
- z za wysokim poziomem cholesterolu,
- sportowcy – przed wysiłkiem fizycznym.
Warto także wspomnieć, że picie napojów z dodatkiem nasion chia wpływa dobroczynnie na stan skóry. Dzięki zawartości kwasów omega-3 pomaga w łagodzeniu podrażnień skóry, a obecności kwasu chlorogenowego spowalnia procesy starzenia skóry.
Zobacz także:
Źródła:
- Born to run Chris Mcdougall
- Iskiate Macheesmo